KLIK SAYA SOKONG BLOG

Friday, February 28, 2014

APAKAH AKTA RACUN MAKHLUK PEROSAK?

Apakah yang dimaksudkan dengan racun makhluk perosak?
Racun makhluk perosak ialah racun makhluk yang meliputi semua racun serangga, racun kulat, racun rumpai, racun tikus, racun siput dan racun makhluk lain yang digunakan dalam bidang pertanian, sektor kesihatan umum, sektor perhutanan dan yang di-gunakan dalam rumah.

Apakah Akta Racun Makhluk Perosak 1974?
Akta Racun Makhluk Perosak 1974 ialah satu undang-undang yang digubal bagi mengawal berbagai aspek yang berkaitan dengan racun makhluk perosak yang mana meliputi: -

i) pengimportan, pengilangan racun makhluk perosak melalui pendaftaran dan pengeluaran permit

ii) pengawalan, penjualan dan penyimpanan melalui kaedah-kaedah pelesenan

iii) pengawalan residu racun makhluk perosak dalam bahan makanan, melalui cerakinan dan persampelan hasil pertanian

iv) menjalankan penyiasatan berkaitan dengan kes-kes keracunan yang disebabkan oleh racun makhluk perosak

v) penguatkuasaan undang-undang berkaitan

vi) pengawalan iklan racun makhluk perosak di media massa

vii) pengawalan label racun makhluk perosak melalui Peraturan Perlabelan

viii) pengawalan pengendali kawalan makhluk perosak.


Apakah objektif/matlamat Akta ini?
Matlamat Akta adalah seperti berikut:-
i) mengawal perkilangan, penjualan dan penyimpanan racun makhluk perosak di negara ini

ii) memastikan racun makhluk perosak adalah berkesan sebagaimana didakwa pada label

iii) mengawal pemalsuan racun makhluk perosak dari segi kandungan, kepekatan bahan aktif, kemujaraban serta lain-lain sifat yang terdapat pada sesuatu racun makhluk perosak

iv) mengawal residu racun makhluk perosak dalam makanan untuk kegunaan tempatan dan juga untuk eksport

v) mengawal bahaya racun makhluk perosak ke atas pengguna, pengendali, orang awam, ternakan, punca-punca air dan juga alam sekitar.



Apakah peruntukan-peruntukan yang telah dilaksanakan di bawah Akta ini?
Peruntukan-peruntukan tersebut adalah: -

i) Pendaftaran racun makhluk perosak

ii) Pengeluaran permit mengimport racun makhluk perosak untuk tujuan penyelidikan pelajaran dan atau sebagai contoh atau piawaian cerakinan

iii) Pemantauan residu dalam hasil pertanian

iv) Penyiasatan ke atas kematian dan bencana racun makhluk perosak

v) Pengawalan iklan makhluk perosak

vi) Pengawalan pengendalian kawalan makhluk perosak

vii) Pengawalan label racun makhluk perosak

viii) pengawalan semburan udara racun makhluk perosak.


Apa dia pendaftaran racun makhluk perosak?
Ia adalah suatu skim untuk mendaftarkan racun makhluk perosak yang diluluskan untuk diimport, dikilang, dijual dan digunakan di dalam negara ini yang dijalankan oleh Jabatan Pertanian di bawah arahan Lembaga Racun Makhluk Perosak.


Apakah tujuan pendaftaran ini dijalankan?
Skim pendaftaran racun makhluk perosak adalah bertujuan menentukan racun makhluk perosak yang dipasarkan adalah berkesan seperti mana didakwa oleh pihak syarikat yang mendaftar dan selamat dikendalikan dengan syarat segala garis panduan dan peraturan penggunaanya dipatuhi.

Pendaftaran juga bertujuan untuk memastikan racun makhluk perosak yang didapati di pasaran itu mengandungi perawis aktif tertentu dalam kuantiti yang betul seperti yang dinyatakan di label dan dalam perumusan-perumusan yang sesuai dan diisi dalam bekas-bekas yang sesuai dan berlabel.


Apakah yang dimaksudkan dengan racun makhluk perosak yang diluluskan?
la adalah racun yang pada pendapat Lembaga berkesan untuk tujuan penggunaannya dan secara relatifnya selamat untuk digunakan dan boleh dijual di negara ini dengan mematuhi syarat-syarat tertentu.


Apakah jenis racun makhluk perosak yang dikawal oleh pendaftaran ini?
Penguatkuasaan pendaftaran pada 1 hb. April, 1981 ini meliputi semua racun serangga, racun kulat, racun rumpai, racun tikus, racun siput dan lain-lain yang digunakan dalam bidang pertanian, haiwan, kesihatan umum, rumahtangga dan lain-lain. Oleh yang demikian lingkaran nyamuk, bahan pengewasapan, aerosol dan minyak yang digunakan sebagai racun serangga mestilah semuanya didaftarkan.


Bagaimana hendak tahu sama ada sesuatu racun makhluk perosak itu telah didaftar?
Suatu racun makhluk perosak yang berdaftar mempunyai label yang membawa satu nombor pendaftaran (No. Pendaftaran LRMP.R1/..........) dan kenyataan-kenyataan lain seperti nama racun, kepekatan perawis aktif, kenyataan amaran dan aturan menggunakannya.


Bilakah tarikh penguatkuasaan?
Mulai daripada 1 hb April 1981 di Semenanjung dan 1 hb Januari 1982 di Sabah dan Sarawak, hanya racun makhluk perosak yang berdaftar sahaja dibenarkan untuk diimport atau dikilang, dirumus, dibungkus, dibungkus semula atau dilabel di Malaysia. Racun makhluk perosak yang tidak berdaftar tidak boleh dijual di pasaran tempatan.


Apakah hukuman mengimport dan mengilang racun makhluk perosak yang salah jenama atau tidak didaftarkan?
Bagi kesalahan pertama, seseorang boleh dipenjarakan selama lima tahun atau didenda sebanyak $50,000 dan pada kesalahan kali kedua atau berikutnya boleh dipenjarakan selama sepuluh tahun atau didenda sebanyak $100,000 atau kedua-duanya sekali.


Bolehkah anda mengimport racun makhluk perosak yang tidak berdaftar selepas tarikh tersebut?
Ya, boleh! Mengjkut Seksyen 14 Akta, seseorang dibenarkan mengimport sesuatu racun makhluk perosak yang tidak berdaftar bagi maksud-maksud pelajaran, penyelidikan atau sebagai contoh pendaftaran atau piawaian cerakinan sahaja. Walau bagaimanapun, beliau mestilah terlebih dahulu mendapatkan suatu permit daripada Jabatan Pertanian.


Apakah permit mengimport racun makhluk perosak?
Permit mengimport racun makhluk perosak adalah satu permit/kebenaran yang dikeluarkan di bawah Peraturan-Peraturan Racun Makhluk Perosak 1974 (Pengimportan Bagi Maksud-Maksud Pelajaran, Penyelidikan Atau Sebagai Contoh Pendaftaran atau Piawaian Cerakinan) bagi seseorang yang berhasrat mengimport racun makhluk perosak.


Apakah yang dimaksudkan dengan permit mengimport?
Permit import ini hanya dikeluarkan bagi tujuan Pelajaran, Penyelidikan atau sebagai Contoh Pendaftaran Atau Piawaian Cerakinan. Permit ini tidak dikeluarkan untuk membolehkan racun makhluk perosak diimport untuk tujuan jualan dalam pasaran tempatan. Bagi membolehkan se­suatu racun makhluk perosak itu dijual, ia mestilah di­daftarkan terlebih dahulu dengan pihak Lembaga.



Apakah hukuman yang boleh dikenakan sekiranya melanggar peraturan ini?
Bagi kesalahan pertama, seseorang yang melang­gar peraturan ini boleh dikenakan penjara sehingga 6 bulan atau didenda sebanyak RM5,000, dan bagi kesalahan kedua dan seterusnya ia boleh dipenjarakan sehingga satu tahun atau didenda sebanyak RM10,000 atau kedua-duanya sekali.


Apakah yang dimaksudkan dengan residu racun makhluk perosak dalam makanan?
Residu racun makhluk perosak adalah merupakan lebihan daripada kuantiti/kadar/kekuatan atau kepekatan yang ditentukan bagi sesuatu racun makhluk perosak dalam makanan.


ADA AKTA....PENTING DIBACA...
UNTUK KESELAMATAN...JUGA...
JABATAN PERTANIAN...JAGA...
SUDAH FAHAM...KITA GEMBIRA... 

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pusat Pertanian Jambu Rias,
Karak, Bentong,
Pahang, Malaysia.
(28 Rabiulawal 1435H)

Thursday, February 27, 2014

KETAM NIPAH - TEKNOLOGI TERNAKAN


KETAM NIPAH (Scylla serrata) atau 'Mud Crab' adalah haiwan dari jenis krustacea iatu jenis hidupan yang bercangkerang seperti udang. Ia juga dikenali sebagai ketam bakau atau ketam lumpur dari keluarga Portunidae. Secara semulajadi ketam hidup serta membiak di sekitar paya bakau, kuala sungai, tepi pantai atau laut, dalam air payau atau air masin mengikut masa air pasang dan surut di Malaysia. Menternak ketam menggunakan kolam atau 'membintur' begitu popular terutama di Malaysia, Thailand dan Indonesia. Kolam-kolam dibuat sekitar paya bakau atau berdekatan dengan laut kerana memerlukan air payau atau air masin. Namun teknik ini memerlukan kawasan yang luas. Proses menggemukkan memerlukan bekas khas untuk mengisi benih ketam secara berasingan kerana ketam adalah dari spesies yang ganas, karnivor dan tahan lasak serta akan memakan sesama sendiri apabila lapar. Saya fikir mungkin ramai diantara kita yang kurang tahu bahawa ketam nipah boleh diternak dengan kaedah saintifik dan praktikal untuk penghasilan komersil. Kita tidak boleh mengharap dan memburu ketam nipah yang ada secara semulajadi kerana ianya akan pupus jika terlalu banyak ketam yang di kutip dikawasan semulajadi. Banya kajian telah dibuat oleh saintis bagaimana teknologi sesuai untuk menternakk ketam nipah. Artikel subuh 3 Syawal ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai teknologi ternakan ketam nipah berasaskan laporan Jabatan Perikanan Malaysia, Utusan Malaysia dan jiga lawatan penulis dibeberapa projek ternakan ketam nipah di Mersing, Pekan, Rompin dan Nenasi untuk bacaan dan rujukkan kita semua.

Ketam nipah membiak secara bertelur dan boleh membesar sehingga karapasnya atau kulitnya akan besar mencapai 20 sentimeter atau lebih iaitu dengan berat badan melebihi satu kg (kilogram) hingga empat kilogram seekor (Jarang kita jumpa). Ketam nipah boleh diperolehi dalam tiga warna iaitu warna hijau, coklat dan merah bergantung kepada spesis dan lokaliti kawasan sekelilingnya. Ketam tersebut mempunyai potensi dalam bidang industri perikanan terutamanya kegiatan separa kultur (dalam bahasa kita penternakan separa moden). Ketam ini mengandungi sejenis protein yang tinggi serta merupakan penawar bagi serangan penyakit denggi yang sangat mujarab. Semasa artikel ini ditulis, serangan nyamok denggi amat serius dimana ketam menjadi buruan pesakit untuk melawan penyakit tersebut. Ketam nipah juga didakwa boleh membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi dengan lebih berkesan. Pengambilan sup ketam sebagai perubatan dimana ia perlu dimasak sebagai sup (kuantiti sup 500ml hingga 1 liter) akan meningkatkan bacaan platelet dengan kadar yang sangat cepat. Walau pun doktor di hospital memberikan ubat, pengambilan sup ketam didakwa memang antara kaedah mengubati serangan dengi dan menjadi amalan ramai. Ia juga sesuai untuk merawat serangan nyamok yang menyebabkan Penyakit Chikungunya yang berlaku di Johor dan Melaka beberapa tahun lalu. 


Adalah amat penting bagi mereka yang ingin menternak Ketam Nipah untuk mengenali habitat dan perangai ketam nipah. Pertama sekali ereka harus mendapatkan maklumat mengenai ketam ini melalui kursus formal, melawat projek sedia ada atau bertanya kepada mereka yang pakar. Lazimnya sepit ketam jantan adalah lebih besar dari saiz badannya berbeza pula dengan ketam betina di mana saiz badannya lebih besar dari sepit. Ketam nipah warna merah selalunya akan mendapat permintaan yang lebih tinggi disebabkan isinya lebih padat dibandingkan dengan ketam yang berlainan warna. Kebanyakan haiwan krustasea memerlukan proses bersalin kulit bagi proses pembesaran dan melengkapkan kitar hidupnya. Proses bersalin kulit dari kulit lembut kepada keras memerlukan jangkamasa lebih kurang 24 jam. Teknik merangsang ketam bersalin kulit memerlukan masa ternakan antara 3 - 4 minggu bagi setiap kali bersalin kulit.  Ia dilakukan dengan mengerat semua kaki dan sepit ketam atau dikenali sebagai teknik 'limb autotomy'. Teknik ini dibuat penyelidikan di Stesyen Penyelidikan Jabatan Pertanian Lundu, Sarawak yang saya membuat lawatan beberapa kali untuk menghasilkan 'ketam lembut' secara komersil beberapa tahun dulu. Proses salin kulit bermula pada keadaan biasa apabila mencapai umur 30 hari dan ketika itu dimana beratnya mencecah 180gm. Ketika ini menjadi cabaran utama terhadap ketam sebelum cengkerangnya menjadi keras dalam tempoh enam jam. Ketam-ketam yang bersalin kulit perlu diasingkan bagi mengelakkan ia dimakan oleh ketam lain memandangkan kulitnya yang lembut (Haiwan carnivor). Ketam aktif dan agresif pada waktu malam dan ketam betina lebih sensitif dari ketam jantan.

Teknologi atau cara baru ternak ketam kini telah ada dimana kita boleh berkursus dengan Jabatan Perikanan atau membuat lawatan keladang ternakan ketam nipah dan belajar dengan penternak sedia ada. Cara terkini untuk menternak ketam adalah dengan menggunakan sistem akuarium fiber secara tertutup.  Sistem ini amat ringkas dan sesuai kerana kadar asid, alkali serta ammonia dalam air mudah dikawal.  Ia boleh ditempatkan di mana-mana saja asalkan ada kawasan yang bertutup iaitu beratap, berdinding dan mempunyai punca elektrik. Ukuran bagi satu set sistem ini adalah tiga kaki (lebar) x 13 kaki (panjang) x 5 kaki (tinggi) mengandungi tiga kotak fiber. Kotak-kotak fiber disusun bertingkat melalui rak besi serta saluran paip bagi air masuk dan keluar. tiga kotak fiber yang teratas adalah bekas yang mempunyai petak-petak untuk diisi dengan benih ketam. Sekotak kotak fiber boleh memuatkan 40 ekor benih ketam.  Ini bermakna satu set sistem ini boleh memuatkan 120 ekor ketam. Sekotak kotak fiber yang di bawah sekali adalah digunakan sebagai sistem penapis bagi keseluruhan set sistem ini.  Selain air laut, air paip yang telah diproses bagi menggantikan air masin atau air payau juga sesuai untuk ketam nipah.


Sistem ternakan ketam dalam tangki ini tidak memerlukan pengorekan kolam-kolam seperti ternakan lain. Salah satu kebaikan sistem ini iaitu penggunaan sistem tertutup recirculating water system dimana air paip yang digunakan untuk ternakan ini dikitar semula setelah melalui proses pembersihan/ penapisan air mengunakan biofilters.  Sistem ini didapati sangat hygienic dan dapat memenuhi piawaian antarabangsa berbanding dengan sistem ternakan ketam secara konvensional.  Air adalah penting kerana proses penyalinan kulit hanya akan berlaku sekiranya air kolam benar - benar bersih dan air yang kotor boleh menyebabkan ketam mudah dijangkiti bakteria. Kawalan kualiti air dilakukan dari masa ke semasa dengan memastikan parameter air pada saliniti 30 bahagian perseribu (ppt), oksigen terlarut lebih 5 ppm, suhu antara 28-30 °C dan pH (kemasaman) antara 6.5 hingga 7.5.  Penggunaan efektif mikrob (EM) atau probiotik boleh digunakan untuk mengawal mutu air. EM aktif juga berkebolehan meneutralkan air (neutralizesalts) dimana bertindak sebagai klorinator semulajadi dan menghalang pembentukan lapisan kristal di permukaan air.  Kadar dos adalah 1:10000, iaitu satu bahagian EM (probac) bagi setiap 10000 bahagian air. Dos ini disaran untuk diberikan bagi setiap minggu.


Makanan dalam menternak ketam nipah adalah penting dijaga. Adalah disyorkan agar pemakanan untuk ternakan ketam, penggunaan ikan baja antara yang paling sesuai untuk memenuhi diet pemakanan ketam di mana sebanyak antara lima dan enam peratus daripada berat badannya diberikan setiap hari. Disiplin pemberian makanan perlu dititikberatkan kerana ketam yang lapar boleh menyerang antara satu sama lain. Selain ikan baja, ikan yang disiang (buang kepala, ekor dan isi perut dan dihiris atau dipotong dan dibasuh) diberikan satu atau dua atau hari hari sekali (mengikut kesesuaian dan bacaan air dalam set sistem akuarium ini).  Ketam nipah memerlukan lebih kurang 52 kg ikan (untuk 120 ekor ketam kulit keras) sebulan dan 96.43 kg ikan (untuk 360 ekor ketam kulit lembut) sebulan. Ketam seperti ternakan lain menghadapi masalah serangan penyakit. Ternakan secara sistem tangki tertutup ini mempunyai risiko penyakit yang rendah dan jarang dijangkiti penyakit. Kebanyakan penyakit berpunca daripada kebersihan dan kualiti air yang kurang baik. Oleh itu kaedah pengawalan mutu dan kualiti air sangat dititikberatkan. Kematian juga berlaku semasa dan selepas proses bersalin cengkerang, pemantauan perlu dilakukan pada waktu tengah malam hingga awal pagi antara pukul 11 malam hingga 3 pagi secara lebih teliti. Kepada anda yang berminat untuk menternak ketam nipah boleh berhubung dengan Pegawai Perikanan atau LKIM yang berhampiran. Wasallam!.

MENTERNAK KETAM... KETAM NIPAH...
WARNA HITAM ... CARANYA SUSAH...
TEKNOLOGI TANGKI... BOLEH UBAH...
PERLUKAN ILMU...PELBAGAI KAEDAH...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Ternakan Ketam Nipah,
Kg Tanah Putih, Pekan,
Pahang,
Malaysia.
(4 Syawal 1434H)

Wednesday, February 26, 2014

TEKNOLOGI NANO - APA DIA (Part 3)


TEKNOLOGI NANO (ada juga yang kata sebagai 'Nanotek') merupakan satu bidang sains yang menumpukan kepada jirim-jirim pada saiz antara 1 hingga 100 nanometer (1 nm = 10=9). Struktur-struktur partikel nano terdiri daripada tiga jenis iaitu berdasarkan bilangan dimensinya iaitu satu dimensi: permukaan objek antara 0.1 dan 100 nm; dan dua dimensi: nanotiub yang mempunyai diameter antara 0.1 dan 100 nm; tiga dimensi: zarah dengan saiz antara 0.1 dan 100 nm. Mungkin kita tidak faham lagi akan kebaikan teknologi ini. Lazimnya kita mendengar penggunaan teknologi nano dalam bidang semikonduktor, tenaga, kesihatan dan peralatan telah megujudkan nilai pasaran berjuta-juta ringgit. Teknologi nano dijangka berkembang sehingga mencecah pasaran berjumlah satu trilion ringgit dalam beberapa tahun lagi. Kini didapati sejak akhir ini tercetus kebimbangan baharu di sebalik penggunaan meluas partikel berskala nano. Dalam bidang pertanian perlukan banyak lagi teknologi nano dalam bidang pembiakbakaan tumbuhan (Plant breeding), Produk baja, Produk Bahan Kimia Pertanian, Teknologi Kawalan Serangga Perosak dan Penyakit Tumbuhan serta analisis produk-produk hasil pertanian di makmal. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai apakah kesan negatif teknologi nano terutama kepada pekerja dalam bidang tersebut untuk bacaan anda.


Apakah dia kemungkinan kesan negatif terhadap teknologi nano ini?. Memang banyak forum yang membincangkan mengenai isu ini sepanjang masa terutama oleh mereka yang pentingkan hak asasi dan kelestarian alam semulajadi. Apa yang menjadi kebimbangan besar dikalangan para penyelidik dan pakar perubatan adalah potensi partikel nano yang boleh memudaratkan kesihatan manusia dan alam sekitar. Pengetahuan mengenai impak negatif kesemua bahan partikel nano terhadap manusia dan alam sekitar masih terhad maklumat dan kajian kerana teknologi ini masih baru. Terdapat laporan kajian pada tahun 2004 di USA yang menyatakan seramai 20,000 pekerja di seluruh dunia bekerja dalam sektor teknologi nano dan ia dijangka akan meningkat sehingga dua juta orang pada tahun 2015. Mereka merupakan kumpulan berisiko dan perlu dibuat penyelidikan terperinci dalam beberapa tahun mendatang. Pada Forum Ekonomi Dunia (WEF) 2008 telah mengeluarkan laporan yang dinamakan sebagai”Risiko Global 2008″. Laporan tersebut juga ada menyatakan impak pendedahan partikel nano (seperti bahan cat, kosmetik dan produk kesihatan) yang boleh menyebabkan gangguan terhadap sistem kesihatan manusia.


Terdapat laporan penyelidikan lain yang membicarakan kesan negatif partikel nano dan juga impak kesihatan daripada bahan tersebut. Satu laporan mengenai “Kesan-kesan Partikel Nano” ada dikeluarkan oleh Institut de Recherche Robert-Sauveen Santeet en Securite du Travail (IRSST) iaitu organisasi penyelidikan saintifik berpusat di Montreal, Canada. Laporan ini menyatakan terdapat beberapa jenis bahan partikel nano yang boleh memberikan kesan yang mudarat kepada manusia. Diantara bahan partikel nano tersebut ialah seperti bahan fuleren, tiub karbon nano, partikel nano tidak organik, partikel nano organik dan dot kuantum (Sila lihat pekerja kilang nano bertugas disebelah). Walau pun pekerja kilang nano mempunyai SOP (Standard operating procedure) yang ketat seperti bilik khas, pemakaian baju khas dan sebagainya tetapi kemungkinan berlaku kecelakaan masih tinggi. Apakan ada jaminan terhadap tahap keselamatan untuk jangkamasa panjang?. Walau pun belum terdapat laporan rasmi daripada pemain industri, ianya tetap memberikan kesan negatif kepada golongan pekerja industri ini.


Kita mungkin mula faham bahawa partikel nano memang teramat halus dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Laluan partikel nano ke badan manusia boleh berlaku semasa pernafasan dan juga pengambilan makanan yang telah terdedah kepada partikel nano. Pemakaian topeng muka dan penutup hidung tidak menjamin kemasukan partikel nano dalam badan tidak berlaku (Sila lihat foto sebelah). Partikel nano yang disedut boleh termendap di dalam salur darah selepas menembusi kesemua mekanisma perlindungan pernafasan. la kemudian diagihkan ke dalam pelbagai organ dan berkumpul di tapak yang khusus. la boleh bergerak sepanjang saraf penghiduan dan menembusi secara langsung ke saraf otak. Sifat ini perlu dikaji secara meluas dalam bidang farmakologi dimana ini membolehkan partikel nano organik digunakan sebagai vektor bagi membawa ubatan kepada sasaran di dalam fungsi badan. Kajian yang dijalankan ada menunjukkan beberapa kesan terhadap spesis haiwan yang bergantung pada jenis partikel nano. Kesan-kesan asas seperti kenefrotoksikan dalam reproduksi serta kesan kepada genotoksik telah dikenal pasti sebagai kesan negatif yang dikesan terhadap spesimen. Sesetengah partikel nano ini mungkin boleh menyebabkan tindak balas granulomas, fibrosis dan tumor pada paru-paru jika terdedah. Kesan bahan seperti titanium dioksida iaitu bahan yang diiktiraf sebagai kurang bertoksik telah menunjukkan sifat toksik yang tinggi di dalam saluran pernafasan pada skala nano. Walau pun namanya gah bekerja dalam kilang nano kita perlu fikirkan tentang faktur kesihatan untuk jangkamasa lama.


Di Malaysia kita dapati industri minyak dan gas, industri pembuatan detergen dan aktiviti penyaduran logam adalah antara aktiviti yang mungkin berpotensi bagi pelepasan bahan partikel berskala nano. Apa yang menjadi persoalan utama adalah adakah ujud satu perundangan sedia ada memadai untuk mengawal penghasilan bahan partikel nano?. Kini memang perlu ada SOP yang lebih komprehensif mengenai kesan negatif partikel nano kepada pekerja dalam industri tersebut. Beberapa kajian perlu diteruskan untuk mengkaji penggunaan teknologi nano terhadap pekerja, pengguna dan alam sekitar. Dibeberapa negara maju kawalan dalam bentuk dasar dan perundangan telah dikaji bagi memastikan penggunaan bahan partikel nano yang mempunyai risiko tinggi terhadap manusia dapat dikawal dan dipantau. Beberapa peraturan terutama mengenai kesan negatif diperkenalkan oleh negara tersebut tetapi negara membangun masih belum melihat perkara tersebut Kajian yang mendalam perlu diteruskan bagi memastikan pembangunan teknologi nano dapat memberikan manfaat yang banyak di samping impaknya terhadap kesihatan manusia dapat dikawal dengan baik. Beberapa kesan negatif teknologi nano telah diperkatakan dalam artikel ini untuk dijadikan panduan kepada pembaca semua. Wasallam!.



TEKNOLOGI NANO...APA KESANNYA...
PARTIKEL HALUS...MEMANG BAHAYA...
PEKERJA INDUSTRI...KENA BERJAGA...
KESAN NEGATIF... TELAH DICERITA...

By,
M Anem,
Senior Agrologist.
Room 106, Institut Pengurusan Peladang,
Kuah, Langkawi,
Kedah, Malaysia.
(23 Rabiulakhir 1435H).

Tuesday, February 25, 2014

TEKNOLOGI NANO - APA DIA (Part 2)


TEKNOLOGI NANO (Ada juga panggil sebagai 'NANOTEC') merupakan satu bidang sains yang menumpukan kepada jirim-jirim pada saiz antara 1 hingga 100 nanometer (1 nm = 10-9).  Struktur-struktur partikel nano terdiri daripada tiga jenis iaitu yang berdasarkan bilangan dimensinya iaitu Satu dimensi dimana permukaan objek antara 0.1 dan 100 nm, Dua dimensi iaitu nanotiub yang mempunyai diameter antara 0.1 dan 100 nm dan Tiga dimensi iaitu zarah dengan saiz antara 0.1 dan 100 nm. Mungkin ramai diantara kita tidak faham lagi akan kebaikan dan kegunaan teknologi baru ini. Lazim kita mendengar penggunaan teknologi nano dalam bidang semikonduktor, bidang tenaga, bidang kesihatan dan peralatan telah megujudkan nilai pasaran berjuta-juta ringgit. Teknologi nano dijangka akan terus berkembang sehingga mencecah pasaran berjumlah trilion ringgit dalam beberapa tahun lagi. Tekologi ini akan terus maju walau pun terdapat kebimbangan di sebalik penggunaan meluas partikel berskala nano. Dalam bidang pertanian perlukan banyak teknologi nano sangat relevan terutama dalam bidang pembiakbakaan (Plant breeding), Teknologi Pembajaan, Bahan Kimia Pertanian, Kawalan Serangga dan Perosak serta analisis produk-produk hasil pertanian. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai apa kebaikan teknologi nano dalam menghasilkan sumber tenaga untuk bacaan anda.


Matahari (sun) merupakan sumber tenaga yang paling utama dalam kehidupan (Sila lihat foto sebelah). Kita di kawasan tropika mendapat sinaran matahari sebanyak 12 jam siang hari sepanjang tahun berbanding dengan negara lain di hemispiar utara dan hemispiar selatan yang berbeza-beza mengikut musim. Dunia kini berhadapan dengan krisis tenaga yang bergantung kepada tenaga hidro dan bahan bakar seperti arang batu dan minyak. Sains dan teknologi menawarkan penyelesaian untuk menghadapi krisis yang semakin genting ini dengan sumber tenaga boleh baharu. Teknologi ini didapati mampu untuk menggantikan sumber tenaga tradisional semhlajadi seperti sumber tenaga fosil yang menghasilkan bahan api dimana ia tidak boleh diperbaharui. Lazimnya sumber bahan api fosil mempunyai kelemahan seperti kehabisan sumber, pencemaran, hujan asid dan pemanasan global. Salah satu tenaga boleh baharu yang paling popular dewasa ini ialah sel suria atau juga dikenali dengan nama sel solar. Sel suria sebenarnya diperbuat daripada bahan semikonduktor seperti Silikon dan Galium Arsenik (GaAs). Apabila ia terdedah kepada cahaya matahari, elektron di dalam bahan semikonduktor tersebut akan teruja dan bergerak melalui bahan tersebut menghasilkan arus elektrik. Menurut sejarah dan bahan rujukkan, sel suria telah lama dibangunkan iaitu semenjak tahun 1883 oleh Charles Fritts. Sel suria moden pula telah dibangunkan oleh saintis dari Bell Laboratories pada tahun 1954. Kemudian pada tahun 1970 dilaporkan tenaga ini pertama kali digunakan secara komersil dalam kalkulator dan jam tangan digital. Kita pun seronok kerana tidak perlu beli bateri pada jam tangan dan kalkulator yang digunakan.


Penggunaan Sel Solar lazimnya hanya dapat digunakan oleh mereka yang berduit kerana kosnya adalah tinggi. Perkembangan dalam penggunaan sel solar memanglah sangat perlahan. Bagaimana pun ia hanya dapat menembusi pasaran pada awal tahun 1990'an. Kalau anda hendak ke LCCT di Sepang, anda akan berpeluang melihat satu lokasi yang besar dipasang dengan sel solar untuk tujuan mengumpulkan tenaga. Pemasangan sistem ini memang mahal kerana disebabkan harga sel solar dan sistem komputer yang relatifnya agak mahal. Pada masa dulu kadar kecekapannya yang rendah pada teknologi ini dan ia masih diragui oleh ramai pemain industri. Kini kita dapati perkembangan teknologi sel suria semakin rancak dimana-mana terutamanya pada penghujung abad ke-20. Aktiviti untuk pengeluaran sel solar secara besar-besaran telah dilakukan oleh syarikat teknologi terkenal dunia dimana ia mampu menurunkan kos pemasangan. Kemajuan teknologi nano pada masa ini telah meningkatkan lagi penggunaan dan keupayaan teknologi sel suria dalam proses pengumpulan tenaga solar daripada matahari untuk ditukarkan kepada tenaga elektrik yang boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi harian dan juga sektor perindustrian. 


Beberapa saintis kini telah menghasilkan sel suria menggunakan lapisan bahan GaAs sebagai filem nipis berbanding dengan silikon yang digunakan sebelum ini (Sila lihat rajah tersebut disebelah). Setiap lapisan tersebut akan menghasilkan warna atau gelombang cahaya yang berbeza apabila terdedah pada cahaya matahari. Syarikat pembuat mendakwa keseluruhan tenaga yang dihasilkan di dalam sel yang menggunakan bahan GaAs melebihi sekali ganda daripada kecekapan sel suria yang dihasilkan menggunakan bahan silikon sebelum ini. Ada syarikat lain yang menghasilkan sel suria menggunakan nanoteknologi iaitu bahan G241 di United Kingdom. Syarikat ini telah mengeluarkan bahan untuk sel fotovolta yang berupaya menukarkan cahaya matahari kepada tenaga elektrik walaupun mempunyai kadar serapan cahaya yang rendah (Ketika mendung atau hujan)Sel suria atau sel fotovolta dihasilkan berdasarkan formulasi Graetzel yang dicipta oleh Michael Graetzel pada tahun 1991 dimana beliau mendapat inspirasi daripada proses fotosintesis tumbuhan (Ini ada kaitan dengan bidang pertanian). Diantara beberapa kelebihan menggunakan kaedah sel Graetzel kerana lebih mudah untuk di fabrikasi, mengurangkan kos dan menjimatkan masa serta tenaga untuk menghasilkannya. Syarikat yang menghasilkan G241 telah pun menjalankan pengeluaran besar-besaran produk sel solar ini di kilang pengeluaran mereka dan menyasarkan jualannya untuk negara-negara membangun.


Apakah kepentingan aplikasi teknologi nano dalam bidang penyelidikan?. Kini ada satu penemuan baharu bahan saduran antipantulan yang boleh digunakan dalam penghasilan sel suria berasaskan silikon yang bertujuan untuk meningkatkan penghantaran cahaya matahari ke dalam sel. Dalam jurnal optik terkenal saintis telah melaporkan penemuan bahan saduran antipantulan yang dapat meningkatkan kadar serapan cahaya matahari oleh panel sel solar dimana ini seterusnya akan membenarkannya menyerap keseluruhan spektrum cahaya dari segenap sudut. Penemuan ini berjaya meningkatkan lagi keupayaan dan kecekapan sel solar dalam usaha untuk memaksimumkan kadar serapan cahaya ke atas panel sel solar. Beberapa contoh di atas merupakan hasil kajian dan potensi besar gabungan teknologi nano dan sel solar yang semakin mendapat perhatian dunia dalam menangani krisis tenaga yang semakin membimbangkan. Sains dan teknologi akan terus menawarkan penyelesaian terbaik dalam kita menangani krisis yang berlarutan akibat kerakusan manusia dan juga perubahan alam selari dengan usianya yang semakin meningkat. Ilmu pengetahuan sains dan teknologi perlu digunakan secara berkesan dalam menghadapi situasi mencabar pada masa ini dan masa akan datang. Teknologi nano memang berkait rapat dalam mendapatkan bekalan tenaga yang berkekalan dan relevan dimasa akan datang. Begitulah antara beberapa kebaikan mengenai teknologi nano. Baca mengenai kesan negatif berkaitan teknologi nano dalam artikel saya Part 3. Wasallam!.



SUMBER TENAGA... MAKIN KURANG...
SUMBER MINYAK... DAN JUGA ARANG...
SOLAR SEL... KINI MENJADI GANTIAN...
MAHAL...DIGUNA BERPANJANGAN...

By,
M Anem,
Senior Agrologist.
Taman Cendana, Jalan Istana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(23 Rabiulakhir 1435H).

Monday, February 24, 2014

TEKNOLOGI NANO - APA DIA (Part 1)

TEKNOLOGI NANO diiktiraf sebagai suatu penemuan paling maju pada abad ini tetapi bagaimana teknologi ini dalam bidang pertanian belum banyak dibincangkan secara khusus. Penggunaan teknologi nano terbukti memberikan manfaat kepada manusia, khususnya dalam bidang perubatan, bidang elektronik, kawalan alam sekitar dan bioteknologi. Teknologi nano juga membantu bagi mengenalpasti bahan pencemar melalui teknik penggunaannya sebagai sensor elektronik dan sekali gus membangunkan teknologi pemulihan terhadap segmen alam sekitar. Dalam istilah sains, partikel nano yang dijadikan nama teknologi ini boleh ditakrifkan sebagai partikel atau zarah pada skala nano iaitu 10-9 m atau lebih dikenali sebagai nanometer (nm). Kebanyakan partikel nano adalah dalam lingkungan partikel yang bersaiz 1 hingga 100 nm. Kita sukar hendak membayangkan saiz ini tetapi jika kita buat perbandingan fizikal bahan bersaiz nano adalah seperti diameter rambut manusia iaitu bersaiz 70,000 nm. Selain itu saiz sel darah merah iaitu pada lebar 5,000 nm dan molekul organik ringkas pada julat 0.5 hingga 5 nm. Saiznya partikel yang teramat kecil dan mempunyai jumlah luas permukaan yang besar adalah suatu ciri yang unik. Ini menjadikan partikel nano mempunyai ciri-ciri yang khas untuk digunakan dalam bidang tertentu. Teknologi ini sering digunakan dalam mempromosikan beberapa produk komersil yang menyebut mereka menggunakan "Teknologi Nano" dalam proses menyediakan produk. Kita akan mudah terpengaruh dengan ikklan ini kerana membayangkan ia satu teknologi yang canggih, moden dan mahal. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai teknologi nano untuk bahan bacaan dan rujukkan anda setelah membaca beberapa buku dan lamanweb.


Dalam industri berkaitan teknologi ini, partikel nano boleh dihasilkan melalui tiga cara iaitu pertama penghasilan khusus bagi tujuan penghasilan teknologi nano. Sebagai contoh penghasilan bahan seperti titanium dioksida, silikon, fuleren dan tiub karbon nano. Kedua, penghasilan secara tidak disengajakan melalui proses industri dan ekzos kenderaan. Sebagai contoh pelepasan partikel nano melalui kerja kimpalan, sisa partikel penyaduran logam, penyembur plasma, industri penghasilan serbuk detergent, serpihan zarah daripada juzukan senjata kimia dan juga pelepasan partikel enjin kenderaan diesel. Manakala cara yang ketiga, melalui pelepasan secara semula jadi menerusi letusan gunung berapi dan kebakaran hutan yang menghasilkan partikel di dalam udara bebas. Kesemua kaedah diatas nampaknya tidaklah canggih sangat. Saiz jisim partikel nano yang teramat kecil menyebabkan ia mudah diangkut di dalam udara dan boleh disebarkan pada jarak yang jauh. Ciri khas lain bagi partikel nano ialah sifat ketoksikan (toxicity) yang sangat berkait rapat dengan permukaannya. la merupakan perbezaan utama berbanding dengan unsur utamanya pada saiz yang besar, iaitu lebih banyak bergantung pada jisimnya. Partikel nano amat kecil (dihuraikan dalam bentuk jisim) tetapi mempunyai impak toksik yang besar. Perkara ini adalah disebabkan oleh luas permukaannya yang besar. Kajian mendapati kesan toksik yang lebih tinggi bagi partikel nano dibandingkan bagi bahan yang sama pada saiz yang lebih besar.


Pengenalpastian partikel nano agak rumit dan kompleks dan memerlukan alat yang khusus untuk mengukur kehadiran bahan partikel nano pada persekitaran. Sistem yang dikenali sebagai Scanning Mobility Particle Size bagi mengukur aerosol (Semburan Racun Aerosol dirumah), misalnya boleh digunakan bagi mengukur partikel nano dalam fasa gas. Terdapat juga teknik bagi mengukur partikel nano dalam fasa cecair, seperti chromophore counting, resonant light scattering, Raman scattering techniques dan juga High Resolution Transmission Electron Microscopy (HRTEM). Memandangkan partikel nano mempunyai potensi yang boleh memudaratkan manusia, kajian penilaian risiko terhadap bahan partikel nano perlu diadakan sebelum boleh digunakan secara meluas. Kajian penilaian risiko boleh dibangunkan dengan mengenal pasti bahaya yang dihadirkan daripada bahan berskala nano. Kajian toksikologi dalam penilaian risiko, misalnya dapat membantu sedikit sebanyak mengenai impak ketoksikan bahan berskala nano kepada manusia. Hasil kajian yang didapati boleh dikumpulkan bagi membentuk pangkalan data mengenai sifat ketoksikan bahan partikel nano. Maklumat yang ada, boleh membantu saintis untuk merancang langkah berjaga-jaga dan menyusun prosedur keselamatan bagi menggunakan bahan partikel nano. Lazimnya dalam konteks kejuruteraan pula, maklumat ini dapat membantu bagi para jurutera untuk mereka bentuk sistem dan peralatan yang boleh mengawal penghasilan partikel nano dan kaedah untuk pengenalpastiannya dalam persekitaran. Mungkin coretan ini memberi sedikit asas maklumat mengenai teknologi nano untuk dijadikan pemahaman. Artikel bersambung dalam Part 2 dan 3 pada artikel berikut (Sila klik disini). Wasallam!.


TEKNOLOGI NANO....HEBAT NAMANYA...
PARTIKEL AMAT HALUS...MACAMANA....
TEKNOLOGI HASILKAN....ADA 3 CARA... 
BOLEH DIUKUR...GUNA ALATANNYA...

By,
M Anem,
Senior Agrologist,
Taman Cendana,
Jalan Istana, Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(23 Rabiulakhir 1435H)

Sunday, February 23, 2014

PADI - APA DIA PADI KEBAL

PADI (Oryza sativa) merupakan tanaman penting di banyak negara Asia Tenggara kerana beras adalah makanan ruji dinegara-negara tersebut. Terdapat beratus-ratus varieti padi yang ditanam mengikut kesesuaian lokaliti dan citarasa pengguna serta petani. Di Malaysia telah diperkenalkan satu varieti padi yang dipanggil sebagai 'Padi Kebal". Padi kebal adalah padi yang tahan kepada racun imidazolinone iaitu sejenis racun yang digunakan untuk mengawal Padi Angin. Padi angin adalah sejenis padi yang menyerupai padi biasa tetapi buahnya akan luruh sebelum atau semasa dituai. Padi Angin merupakan satu masaalah kritikal dalam industri penanaman padi kerana pesawah akan kehilangan banyak hasil jika banyak padi angin yang ujud dalam sawahnya. Padi angin cepat membiak, tahan lasak, berebut ruang dan nutrien serta  agak sukar untuk dikesan. MARDI telah menghasilkan varieti padi yang dikatakan kebal dimana ia berasal dari varieti padi MR220 yang dibuat kajian biakbaka dan kini dimajukan sebagai varieti yang popular. Proses kacuk balik beberapa generasi diantara MR220 dengan baka padi 1770 yang berasal dari Amerika Syarikat menghasilkan padi jenis Clearfield yang dinamakan sebagai Varieti MR220 CL1 dan MR220 CL2 yang toleran kepada imidazolinone. Saya sering mendengar mengenai padi ini yang semakin diterima ramai pesawah kerana ia menghasilkan padi yang lebih bermutu. Artikel pagi ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai padi clearfield ini untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan anda semua.

Penanaman padi disawah padi bermula dengan penyediaan kawasan seperti membajak, merotor dan menyediakan benih padi. Benih Padi Kebal ini dahulu sukar didapati tetapi kini melalui skim pengeluaran benih padi sah ia mudah diperolehi. Benih padi kebal MR220CL1 atau MR220CL2 hanya dibekalkan melalui kawalan oleh pembekal yang dilesenkan oleh kerajaan (Sila lihat foto sebelah). Felcra Berhad antara pembekal benih padi yang diiktiraf dimana ia mempunyai sawah padi khusus untuk pengeluaran benih padi kebal ini. Sebenarnya penyelidikan mengenai padi kebal telah dijalankan secara bersama oleh MARDI dan syarikat racun BASF. Kini varieti ini menjadi tanaman utama di sawah padi Sekinchan, Selangor yang mampu menghasilkan purata hasil sekitar 7 - 8 metrik tan sehektar. Terdapat beberapa plot yang mempu menghasilkan sehingga 10 mt sehektar dengan teknologi penanaman padi yang diubahsuai melalui banyak tambahan baja dan pengurusan kawalan air serta kewalan penyakit dan perosak yang mengikuti sistem RICE CHECK.

Sejak lama masaalah padi angin menghantui pesawah yang kajian menunjukkan ia tersebar melalui mesin bajak sawah dan jentuai padi yang bergerak daripada kawasan sawah padi bermasaalah kepada kawasan lain. Musim padi kali ini boleh dikatakan serius  di banyak kawasan MADA di Perlis dan Kedah (Sila lihat foto disebelah). Keujudan padi angin ini menyebabkan hasil berkurangan dengan signifikan dan ramai pesawah sebenarnya menunggu untuk varieti MR220CL1 dan MR220CL2 yang dikatakan sebagai padi kebal ini. Sebenarnya beberapa pesawah yang telah menukar kepada varieti ini pada musim lepas lagi memang sangat berppuashati dengan prestasi yang ditunjukkan. Bagaimana pun pada peringkat awal ramai pesawah merungut kerana masaalah bekalan benih yang terhad dan harganya pula mahal. Ramai pesawah turut bercakap mengenai pro dan kontra mengenai padi ini. Bagi membuktikan segala dakwaan berasas, maka ramailah dari kalangan mereka ingin cuba menanam pada musim ini dengan memberi nama dan mengisi borang kepada PPK atau MADA untuk mendapatkan benih padi kebal. Masaalah isu bekalan benih padi ini kini semakin kurang diperkatakan apabila telah ramai petani mudah mendapatkan benih tersebut. Bagaimana pun pada musim utama 2013 yang lepas terdapat laporan dari pesawah di Sekinchan yang menyatakan berlaku serangan Bacteria Leaf Blight (BLB) dibeberapa plot sawah akibat penggunaan baja berlebihan dan masih dalam siasatan. Laporan ini juga disahkan oleh Pengurus BERNAS di Sekinchan semasa lawatan saya minggu lepas di kompleks tersebut.

Padi varieti MR220CL1 didapati mempunyai tangkai padi lebih panjang dan biji padi (grain) lebih banyak daripada padi varieti MR220CL2 dan MR220 biasa (Sila lihat foto disebelah). Kini penanaman padi malalui sistem tabur terus menjadi amalan biasa dan penyediaan tanah dedengan bajak kering serta merata tanah dijalankan setiap musim penanaman di Sekinchan. Bekalan benih padi kebal ini di peroleh dari pembekal dalam karung guni dimana dibahagian hadapan karung guni akan jelas tertulis perkataan 'Clearfield' dari varieti MR220 CL2. Para petani perlu membeli benih padi kebal beserta racun OnDuty yang didatangkan secara pakej. Jika pokok padi dari varieti biasa misalnya MR219 terkena semburan racun rumpai ini selalunya padi tersebut turut sama akan mati. Oleh itu proses penyemburan racun kimia ini perlu dilakukan secara berhati-hati supaya tidak dibawa angin sehingga terkena padi sebelah yang bukan jenis Clearfield. Pesawah boleh mambaca garispanduan penggunaan teknologi di bahagian belakang guni. Beberapa panduan dalam penggunaan benih padi kebal beserta racun ada dicatat di bahagian belakang guni bagi memudahkan rujukan petani. Ia ditulis dalam bentuk arahan yang mudah difahami oleh mereka. Misalnya ada tulisan "Pastikan air sawah cap-cap semasa menyembur" yang membawa maksud jelas.


Racun OnDuty merupakan jenis racun yang perlu digunakan dalam pengamalan dan penanaman padi kebal iaitu keluaran syarikat BASF. OnDuty adalah nama dagangan racun yang dikeluarkan oleh BASF (Sila lihat foto disebelah). Racun ini berasal dari keluarga kimia imidazolinone dan terdiri dari dua jenis bahan aktif iaitu imazapic dan imazapyr. Racun ini akan bertindak secara perencat Acetolactate synthase (ALS). Kini ramai pesawah yang telah faham bagaimana menggunakan racun ini mengikut amalan teknologi yang diperolehi oleh pegawai pengembangan dan rakan-rakan pesawah yang lain. Pengenalan varieti padi kebal ini semakin popular dan dijangka akan manjadi varieti utama penanaman padi di Malaysia untuk beberapa tahun akan datang. Kepada pesawah dikawasan lain yang masih belum menggunakan varieti ini perlu melihat kesesuaian tanah, sistem bekalan air, masaalah tempatan dan lain-lain faktur untuk menanamnya. Sekian. 
Wasallam!.

PADI BARU... ITU PADI KEBAL...
PADI ANGIN...AKAN SELESAI...
HASIL MENINGKAT...TIDAK LERAI... 
KARUNG BENIH...LOGO DIMENTERAI...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Sawah Sekinchan,
Selangor, Malaysia.
(20 RabiulAkhir 1435H)   

Saturday, February 22, 2014

BELIMBING - PROJEK KOMERSIL PPK

BELIMBING (Averrhoa carambola) merupakan sejeins tanaman jenis buah-buahan tempatan yang telah lama diusahakan di Malaysia. Penulis baru-baru ini melawat projek tanaman Beimbing Besi di Projek PPK Tanjung Malim yang terletak di  Klan Halt 3, Perak. Menurut pengurus yang memberi taklimat iaitu En Ishak, terdapat keahlian seramai lebihkurang 2,400 orang ahli dikawasan PPK yang telah menerima faedah daripada projek-projek pertanian iaitu 200 ekar ladang kelapa sawit, 50 ekar durian (kini mula ditukar kepada kelapa sawit), 150 ekar tanaman getah, 150 ekar tanaman pisang dan 20 ekar tanaman beimbing. Menyentuh mengenai tanaman durian, En Ishak berkata "Tanam Durian Tidak Boleh Kaya, Orang Kaya Boleh Tanam Durian". Ini yang menyebabkan ladang durian PPK kini ditukar kepada tanaman kelapa sawit. Ladang Belimbing ini seluas 20 ekar ditanam dengan belimbing varieti B10 dan varieti B2 (Pokok pendebunga) dengan kadar kepadatan 108 pokok seekar. Pokok yang ditanam pada 1991 telah berumur 23 tahun dan masih dalam tahap baik serta ekonomik kerana dijalankan amalan agronomi dan amalan pertanian baik. Ini kerana pengurusan dijalankan oleh syarikat swasta iaitu Syarikat Up and Up Sdn Bhd dengan kadar sewaan bulanan sebanyak RM 7,500 sebulan. Pengurusan swasta ini didapati mampu menjadikan projek ini berjaya sehingga menghasilkan buah belimbing untuk pasaran ekspot dan tempatan. Kini seramai 16 pekerja ladang masih beroperasi untuk kerja-kerja ladang seperti mambaja, mengawal rumpai, membuat cantasan, membalut buah, mengutip hasil, menggred buah, packing dan sebagainya. Buruh ladang sebelum diswastakan adalah terdiri daripada orang tempatan tetapi kini hanya ramai pekerja asing daripada Indonesia, Nepal dan juga India yang silih berganti mengikut keperluan. Bagusnya daripada pemerhatian penulis, keadaan pokok dalam ladang adalah dalam keadaan subur dengan amalan agronomi yang mengikuti Amalan Pertanian Baik Ladang (APB) sesuai untuk pengeluaran pasaran ekspot. Penggunaan bahan EM yang dihasilkan sendiri oleh pengusaha didapati mampu mengurangkan kadar serangan perosak dan penyakit diladang ini. Artikel subuh ini saya menulis selepas melawat kebun tersebut dalam "Anim Agro Technology" mengenai kajian kes penanaman belimbing besi oleh pengusaha swasta untuk bahan bacaan dan sebagai satu testimoni.


Anakbenih belimbing varieti B10 ini diperolehi daripada Jabatan Pertanian Air Hitam, Johor yang ditanam pada tahun 1991. Jarak tanaman pokok belimbing dilakukan adalah 4m x 4 m dengan kepadatan 108 pokok sehektar. Peringkat awal penanaman dipasang sistem pengairan dengan lengkap dan masih berfungsi sehingga kini. Pokok yang dicantas beberapa kali dengan 'major pruning' membolehkan ketinggian pokok sekitar 1.5 - 2.5 meter untum memudahkan aktiviti pembungkusan buah dan memetik buah. Beberapa pokok belimbing dicantum dengan varieti B2 untuk tujuan pendebungaan yang cekap oleh varieti B2. Kebanyakan dahan varieti B2 di tut pada bahagian tengah pokok seperti yang disyorkan oleh Jabatan Pertanian. Kawalan rumpai dijalankan secara manual dan semburan racun rumput secara berjadual. Pembajaan dilakukan 10 hari sekali dengan baja kimia NPK 12:12:17:2 mengikut kadar disyorkan. Sehingga kini tiada serangan penyakit serius yang menyerang kawasan pokok belimbing kerana penyemburan bahan EM disesuaikan dengan semburan racun kimia secara berjadual dan sistematik. Serangan lalat buah juga berlaku tetapi pada tahap terkawal. Semburan dijalankan dengan kekerapan 7 hari sekali. Semburan dengan racun kulat kepada bunga belimbing untuk mempastikan bunga belimbing ini tidak diserang dengan kulat. Ini diatasi dengan sanitasi kebun yang baik dan pemasangan perangkap feromon lalat buah dibeberapa lokasi yang sesuai. Buah yang gugur akan dikutip semula dan diproses untuk dijadikan Fermented Fruit Juice (FFJ) bagi dijadikan bahan asas EM.


Tanaman belimbing merupakan jenis buah-buahan yang mampu berbuah sepanjang tahun tetapi ada musim berbuah biasa dan ada musim buah banyak (peak season). Dalam ladang belimbing aktiviti membalut putik buah merupakan satu perkara yang kritikal dimana ia mesti dibuat untuk mempastikan buah tidak diserang dengan serangga lalat buah (Bactocera carambolae). Membalut buah dilakukan dengan sistem upah iaitu kos sebanyak RM0.05 sebiji. Seorang pekerja mahir disini hanya mampu melakukan kerja membalut sebanyak 600 biji buah pada pokok sehari (Saya ada menulis artikel bagaimana seorang pekerja asing Indonesia di Ladang Belimbing di Semenyih , Selangor yang mampu untuk membungkus sebanyak 1,000 biji sehari - Sila klik disini). Membalut putik belimbing sebesar buah pingpong dibuat dengan menggunakan kertas suratkhabar lama yang ditandakan dengan cat berwarna warni bergantung kepada tarikh membalut. Ini bagi memudahkan aktiviti menuai dimana hanya warna pada pembungkus yang sama akan dipetik berdasarkan kepada buku rekod catitan tanpa perlu membuka setiap pembalut buah belimbing. Kualiti dan kematangan buah hanya akan dapat dilihat apabila balut dibuka dalam rumah pengumpulan hasil atau semasa membuat grading.


Belimbing dari ladang ini dipetik untuk pasaran domestik dan juga pasaran ekspot. Menurut pengurus ladang, sebanyak 60% daripada hasil belimbing adalah untuk pasaran tempatan sementara bakinya 40% untuk pasaran ekspot. Daripada pengalaman, sebanyak 40% daripada hasil buah belimbing dari ladang ini 'hilang' akibat dicuri oleh orang, dimakan oleh haiwan seperti monyet, gugur akibat hujan lebat dan  tiupan angin kencang dan serangan penyakit. Kadar kehilangan lepas tuai (post harvest loss) yang tinggi ini menyebabkan kawasan ini dipagar dan dibuat beberapa kawalan. Buah yang dipetik akan digredkan mengikut kualiti, saiz, tahap indeks kematangan dan kecacatan. Buah untuk pasaran ekspot dikumpulkan pada Indeks kematangan 2 dan 3 (masih hijau) lagi dan dibungkus dalam kotak khas berlapis span lembut putih (Sila lihat kotak pembungkusan). Harga ladang bagi pasaran ekspot adalah EURO11.00 sekilogram (Lebihkurang RM44.00 sekilogram). Kebanyakan belimbing ini dihantar ke Eropah untuk digunakan sebagai salad atau garnishing food. Bagi pasaran domestik , buah buah dengan indeks kematangan 3,4 dan 5 dijual dengan harga ladang RM1.50 sekilogram. Kebanyakan belimbing ini dijual dan diedarkan kepasaraya, gerai buah-buahan tepi jalan, Pasar Malam, Pasar Tani dan kawasan RnR PLUS. Pengguna domestik lazimnya membeli belimbing untuk tujuan makan segar dan juga dibuat jus belimbing. Keluasan kawasan penanaman belimbing di Malaysia pada tahap stabil semenjak 10 tahun dulu kerana banyak faktur yang mengekang perkembangan industri ini. Bagaimana pun Malaysia merupakan negara pengeluar belimbing segar terbesar didunia untuk pasaran ekspot ke Eropah semenjak berbelas tahun dahulu. Projek ini merupakan satu daripada penyumbang penting dalam industri ini. Tahniah dan Wasallam!.





Siap untuk diekspot ke Eropah.

TANAM BELIMBING...PPK PUNYA...
LUAS 20 EKAR...SWASTA LAKSANA...
PASARAN DOMESTIK...EKSPOT JUGA...
MENJADI CONTOH...KEPADA SEMUA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Belimbing PPK,
Klan Halt 3, Tanjung Malim,
Perak, Malaysia.
(18 Rabiulawal 1435).      

Friday, February 21, 2014

IKAN MASIN BULU AYAM

IKAN MASIN BULU AYAM merupakan sejenis ikan masin yang diperbuat daripada Ikan Bulu Ayam (Moustached thryssa / Thryssa mystax) yang popular di Malaysia dan juga Indonesia. Ikan masin ini atau ikan kering bulu ayam sering menjadi pilihan ramai penduduk desa yang amat minat membeli dan makan ikan kering tersebut untuk hidangan makan tengahari, makan malam dan dalam jamuan keramaian. Saya mengenali ikan kering bulu ayam ini (Sila lihat foto diatas) semenjak zaman dulu lagi kerana sering diminta untuk membelinya dikedai runcit dikampong di Muar, Johor.  Ikan masin ini memang betul-betul masin dan ia tahan lama disimpan dalam bekas yang sesuai. Ikan ini merupakan spesis ikan yang diproses menjadi ikan masin yang mudah didapati dikawasan dimana ramai komuniti masyarakat Jawa dan menjadi pilihan yang amat 'biasa' bagi kebanyakan keluarga dikampong. Ikan ini sejak zaman dahulu juga boleh dikatakan sebagai ikan masyarakat (community fish) kerana ia diterima dan dimakan oleh ramai golongan maysarakat daripada yang muda sehingga yang tua. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" tentang ikan masin bulu ayam sebagai satu  memori dan juga teknologi untuk rujukkan anda semua.

Ikan Bulu Ayam merupakan asas kepada pembuatan ikan masin bulu ayam. Ikan segar ini boleh dibeli dipasar basah seperti di Pasar Parit Jawa, Pasar Besar Muar dengan harga yang murah daripada penjaja atau daripada nelayan (Sila lihat foto disebelah). Ikan bulu ayam segar ini memang enak digoreng dengan tepong berkunyit ketika masih segar untuk dijadikan lauk dan di makan dengan nasi. Walau pun ikan ini saya dapati mempunyai banyak duri terutama dekat bahagian kepala, namun durinya lembut dan boleh dikunyah jika digoreng rangup begitu sahaja atau disalut dengan tepong. Ikan kecil dengan badan ada jalur berwarna perak dan berukuran sekitar 10 - 12 cm dimana mempunyai mata besar dikepalanya. Ikan ini perlu dibuang isi perutnya dahulu dan dibasuh sehingga bersih sebelum dibubuh ramuan asas. Lazimnya ia digoreng garing dengan api yang kuat. Apabila siap boleh dihidangkan bersama nasi dan sayur lain. Enak dimakan pada masa tengahari ketika perut sedang lapar dipondok tengah sawah dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa. Ada juga yang suka makan ikan bulu ayam segar ini dengan resepi masak lemak cili api, masak sambal pedas dan beberapa resepi lagi.

Ikan bulu ayam segar yang banyak ditangkap dengan jaring akan dibuang tahinya untuk dijadikan ikan masin bulu ayam. Ikan ini dibersihkan dan dilumur garam sebelum dijemur dibawah panas matahari untuk beberapa hari atau minggu. Ikan ini dilumur dengan garam halus lagi dan akan diterbalikkan beberapa kali diulang-ulang bagi mempastikan ia cukup kering dikedua belah bahagian sehingga kebahagian kepala (Sila lihat foto disebelah). Kandungan garam dalam ikan masin ini penting sebagai bahan pengawet yang menjadikan ikan ini tahan lama. Oleh itu ikan masin ini perlu dibasuh dahulu untuk membuang rasa masin garam sebelum kita menggorengnya. Ikan masin bulu ayam ini dikumpulkan apabila cukup kering, dibungkus dan diikat dengan bekas kedap udara. Bagaimana pun kini penggunaan alat pengering moden atau Oven digunakan untuk memproses ikan kering. Ia dilakukan jika cuaca hujan berterusan dan tangkapan ikan dengan kuantiti banyak. Negara kita banyak mengimpot ikan ini daripada negara jiran. Ikan masin ini dijual dengan harga runcit antara RM 18.00 - RM 24.00 sekilogram bergantung kepada lokasi, jumlah dan kualiti. Bagaimana pun lazimnya pengguna akan membeli sekitar 200 - 300 gram sahaja untuk kegunaan harian.

Menyediakan masakan ikan kering bulu ayam yang digoreng ini amat mudah kepada mereka yang pandai memasak atau pun yang baaru belajar masak. Mula-mula ambil segengam ikan masin dan dibasuh bersih untuk membuang garam. Kemudian bancuh tepong gandum dengn air sehingga melekit dan masukkan ikan masin tersebut kedalamnya. Sediakan kuali dengan minyak dipanaskan. Kemudian masukkan ikan masin kedalam kuali dan terbalikan sehingga cukup masak. Jangan terlalu lama dalam kuali kerana ia akan hangus dan hilang rasa asli ikan masin tersebut. Apabila masak perlu ditoskan dari minyak dan sedia untuk dihidangkan. Selain daripada dimakan dengan nasi putih biasa, ikan masin bulu ayam ini sesuai untuk dijadi lauk dalam 'BERKAT' atau bungkusan makanan uang diberikan kepada tetamu yang datang kenduri perkahwinan. Ikan kering bulu ayam ini juga merupakan satu daripada komponen penting dalam sajian NASI AMBENG (Sila lihat foto dibawah). Ia dihidangkan bersama dengan nasi putih, ayam masak kicap atau masak sambal, serunding, mee kenduri, mee goreng, sayur kacang, terung goreng dan sebagainya yang dibungkus dengan daun pisang. Makan nasi ambeng menjadi kebangaan masyarakat jawa dan kini telah di komersilkan dibanyak lokasi jualan. Begitulah kepentingan ikan masin bulu ayam dalam kehidupan harian untuk memori kali ini. Wasallam! 


IKAN BULU AYAM...DIKERINGKAN...
MENJADI MASIN...JADI PILIHAN...
DISALUT TEPONG...DIGORENG...
SATU LAUK...DALAM NASI AMBENG...  

By,
M Anem,
Senior Agrologist,
Kg Parit Bengkok, Gersik,
Ledang, Johor,
Malaysia.
(16 Rabiulakhir 1435H) 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...