KLIK SAYA SOKONG BLOG

Monday, March 31, 2014

VARIETI - LIMAU MANDARIN


LIMAU MANDARIN (Citrus recticulata) merupakan sejenis limau yang banyak di tanam dan di makan oleh penduduk dunia. Limau ini adalah dari Keluarga RUTACEAE. Limau ini mendapat permintaan tinggi diantara beberapa jenis limau kerana rasanya yang manis, senang di kupas, banyak jus, tahan penyimpanan dan mempunyai teknologi yang lengkap untuk pengeluaran besar-besaran secara komersial dinegata tertentu. Limau Mandarin juga di panggil sebagai Tangerine, Satsuma, Clementine, Kinnow, Tagor , Sweet orange, Naranjita (Filipina), Mandarina (Sepanyol), Chinese Mandarin dan banyak lagi. Pengeluaran limau mandarin didunia lingkungan 27-30 juta metrik tan setahun dengan Negara China mengeluarkan sebanyak 16.5 juta mt setahun (54% pengeluaran dunia) diikuti dengan Sepanyol (1.97 juta mt) dan Brazil (1.2 juta mt setahun). Negara lain yang banyak mengeluarkan limau mandarin adalah seperti Jepun, Morocco, Korea Selatan, Mesir, Turki, Iran, Thailand dan Pakistan. Keluasan tanaman Limau Mandarin di Malaysia dianggarkan sekitar 140-160 hektar CHE sahaja walau pun 10 tahun dulu keluasan tanaman ini mencecah lebih dari 500 hektar. Saya ada menulis artikel mengenai lima mandarin dalam artikel sebelum ini (Sila klik disini). Artikel ini saya akan bincang dalam "Anim Agro Technology" iaitu  mengenai teknologi penanaman limau mandarin dari pembacaan beberapa buku teknikal, laman sesawang dan pengalaman penulis dalam bidang pertanian selama 32 tahun.

Pokok Limau Mandarin kecil iaitu tingginya hanya 3-4 m. Walaupun berdahan rendah pada aras tanah, dahan-dahannya yang tumbuh tegak membentuk kanopi yang padat dan tidak terbuka. Daun-daun berwarna hijau tua, berkilat dan berbentuk lanseolat. Tangkai daunnya bersayap sempit. Bunga-bunganya kecil dan dikeluarkan dalam jambak. Warna bunganya putih dan berbau wangi. Buah bersaiz sederhana, hampir bulat tetapi leper di kedua-dua hujung. Kulit buahnya nipis dan mudah dikupas daripada isi. Warna kulitnya berbeza-beza mengikut varieti dan tahap kematangan iaitu daripada hijau tua berkilat hingga kuning apabila masak. Selain daripada dimakan segar sebagai limau kupas, limau ini juga banyak diproses terutama untuk menghasilkan produk jus minuman atau kordial yang sangat popular didunia. Boleh dikatakan minuman bes limau sangat banyak permintaannya diseluruh dunia. Kandungan vitamin C dan bahan mineral lain menyebabkan limau mandarin merupakan salah satu jenis buah-buahan citurs yang bernilai tinggi dipasaran. 


Jadual 1 diatas saya paparkan mengenai 6 varieti Limau Mandarin yang telah didaftarkan di Malaysia. Saya kurang pasti bagaimana sistem pendaftaran bermula dengan M17 bermakna varieti M1 hingga M16 telah tidak ada didalam sistem ini. Varieti M17 (Mandarin Orange) didaftarkan pada tahun 1939 berasal di Pahang diikuti dengan M28 (Nyor), M31 (Lin Siew), M32 (Parit Haki Limau Manis) dan M33 (Limau Wangi Malaysia atau Limau Madu). Dua varieti yang ada dalam senarai tetapii belum didaftarkan adalah M34 (Langkat Kedah) dan M35 (Langkat Terengganu). Varieti M26 yang didaftarkan pada tahun 1939 telah 'pupus' kerana tidak ada maklumat mengeninya mungkin akibat diserang perosak, bencana alam atau hilang semasa perang dunia kedua. Varieti M33 (Limau Madu) pernah menjadi 'debut' sekitar awal 1980'an kerana telah ditanam dengan meluas di seluruh Semenanjung Malaysia begitu juga dengan Varieti M35 (Langkat Terengganu) dengan projek 'Citrus Valley' yang kini tinggal kenangan. Penyakit Citrus Greeening Disease (CGD) menjadi punca kemusnahan tanaman limau di Malaysia (Dulu, kini dan mungkin selamanya) jika tidak ada teknologi sesuai untuk mengawalnya. Potensi penanaman limau Mandarin di Malaysia adalah cerah kerana kadar permintaan buah ini yang besar untuk pasaran domenstik dan antarabangsa. Bahan tanaman yang bebas penyakit dan pakej pengurusan tanaman limau mandarin yang komprehensif amat diperlukan untuk membangunkan industtri ini. Wasallam. 

VARIETI LIIMAU...MANDARIN JENISNYA...
ADA 8 VARIETI... SUKAR MENCARINYA...
VARIETI M33 ... POPULAR NAMANYA...
KENA CGD... MUSNAH DISERANGNYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist,
Room 5010, Arwana Perhentian Eco Resort,
Pulau Perhentian Besar,
Besur, Terengganu, 
Malaysia.
(17 Ramadan 1434H)
Kemaskini pada 30 Mac 2014

Sunday, March 30, 2014

VARIETI - MANGGA DI MALAYSIA (Part 6)

MANGGA (Mangnifera indica) merupakan tanaman buah-buahan tropika yang popular di tanam di Malaysia sebagai tanaman komersil atau tanaman tidak komersil. Penanaman mangga secara monokrop mula popular dijalankan di Melaka dan Perak dengan varieti Chok Anan serta di Perlis dengan varieti Harumanis. Pada masa ini terdapat seluas 9,400 hektar kawasan tanaman mangga di Malaysia dengan anggaran pengeluaran hasil sebanyak 24,500 tan metrik pada tahun 2012. Kawasan penanaman mangga paling luas berada di Melaka yang terletak di Daerah Alor Gajah dengan seluas 419 hektar. Ini diikuti dengan Daerah Jasin seluas 463 hektar. Selain itu Daerah Kuching, Sarawak seluas 271 hektar (Laporan statistik Tanaman Jabatan Pertanian Tahun 2012) . Kebanyakan hasil mangga adalh untuk kegunaan domestik dimakan segar dan sebahagian lagi adalah untuk pasaran ekspot. Saya ada menulis mengenai tanaman mangga sebelum ini dan boleh dibaca dengan tajuk Mangga dalam Pot (Sila klik disini), Mango clones (Sila klik disini), Mangga dan cuaca (Sila klik disini), Varieti popular mangga didunia (Sila klik disini) dan Pascatuai mangga (Sila klik disini) serta banyak lagi.  Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai 113 varieti mangga yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian Malaysia dan 48 varieti mangga yang belum didaftarkan untuk dijadikan rujukan dan bacaan anda semua. Saya membuat kajian daripada banyak sumber maklumat lama yang ada dicetak dalam buku lama dan menemubual ramai orang yang saya fikir berpengetahuan didalam menambah dan mengenalpasti akan varieti tanaman mangga ini. 


Pokok mangga adalah pokok yang sederhana tinggi iaitu sekitar 3-5m. Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji. Ia mempunyai banyak cabang dengan kanopi luas. Daun mangga ialah jenis mudah dan berbentuk lanseolat. Sesetengah varieti mangga mempunyai daun yang berombak di tepinya. Daun muda berwarna hijau pucat hingga merah muda atau merah keunguan bergantung pada jenis. Bunga mangga kecil dan berwarna kuning atau kuning kemerahan. Bunga mangga dikeluarkan pada jambak terminal atau aksil daun. Dalam sejambak bunga mengandungi 500 - 4,000 kuntum bunga. Bunga jantan dan bunga hermafrodit terdapat pada jambak yang sama dalam kadar tertentu. Biasanya peratus bunga hermafrodit yang akan membentuk buah jauh kurang daripada bunga jantan.

Daripada 113 varieti yang telah berdaftar, Jadual 1 diatas menunjukkan 13 lagi varieti mangga daripada varieti MA213 (Mangga Ng - didaftarkan pada 1979) sehingga senarai terakhir iaitu MA226 (Mangga Mun Dien Kaw - didaftarkan pada 1992). Didalam senarai tersebut saya dapati ada varieti yang sangat popular ditanam masa kini iaitu Chokanan (MA224)  diseluruh negara. Varieti MA224 ini walau pun didaftarkan di Perak sebenarnya berasal dari Thailand yang saya terlibat membawa varieti ini masuk ke Melaka dan Malaysia umumya sekitar tahun 1989 - 1990. Mangga MA224 ini mempunyai ciri-ciri mengeluarkan pembungaan yang baik dan pembentukkan buah (fruit set) dan mampu berbuah dengan banyak jika diuruskan dengan baik. Ia mampu menghasilkan buah dengan cepat sekitar 2 tahun lepas ditanam dan sesuai dengan banyak jenis tanah. Cuaca panas kering sekitar 2 minggu mampu untuk 'induce' pembungaan bagi varieti cokanan. Selain Melaka, varieti ini banyak ditanam di Perak, Selangor dan Sarawak. Turut tersenarai adalah varieti Nam Dok Mai (MA223) dan varieti Mun Diem Kaw (MA226) yang juga banyak ditanam oleh petani disebelah utara Semenanjung. Saya ada menulis mengenai tanaman mangga sebelum ini dan boleh dibaca dengan tajuk Mangga Cokanan (Sila klik disini), Mango clones (Sila klik disini), Mangga dan cuaca (Sila klik disini), Varieti popular mangga didunia (Sila klik disini) dan Pascatuai mangga (Sila klik disini) serta tulisan banyak lagi. Wallahualam!.
Mangga MA224 Cokanan yang harum dan manis.
VARIETI MANGGA.... 113 SEMUANYA...
BELUM DIDAFTAR ... 48 JUMLAHNYA...
COKANAN... DITANAM DIMANA-MANA...
VARIETI LAIN ... STATUS BAGAIMANA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Room 1510, Arwana Resort,
Pulau Perhentian Besar, 
Terengganu,
Malaysia.
(20 Ramadan 1434H)
Kemaskini 26 March 2014

Saturday, March 29, 2014

VARIETI - MANGGA DI MALAYSIA (Part 5)

MANGGA (Mangnifera indica) merupakan tanaman buah-buahan tropika yang popular di tanam di Malaysia sebagai tanaman komersil atau tanaman tidak komersil. Penanaman mangga secara monokrop mula popular dijalankan di Melaka dan Perak dengan varieti Chok Anan serta di Perlis dengan varieti Harumanis. Pada masa ini terdapat seluas 9,400 hektar kawasan tanaman mangga di Malaysia dengan anggaran pengeluaran hasil sebanyak 24,500 tan metrik pada tahun 2012. Kawasan penanaman mangga paling luas berada di Melaka yang terletak di Daerah Alor Gajah dengan seluas 419 hektar. Ini diikuti dengan Daerah Jasin seluas 463 hektar. Selain itu Daerah Kuching, Sarawak seluas 271 hektar (Laporan statistik Tanaman Jabatan Pertanian 2012). Kebanyakan hasil mangga adalh untuk kegunaan domestik dimakan segar dan sebahagian lagi adalah untuk pasaran ekspot. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai 113 varieti mangga yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian Malaysia dan 48 varieti mangga yang belum didaftarkan untuk dijadikan rujukan dan bacaan anda semua. Saya membuat kajian daripada banyak sumber maklumat lama yang ada dicetak dalam buku lama dan menemubual ramai orang yang saya fikir berpengetahuan didalam mengenalpasti akan varieti tanaman mangga ini.


Tanaman pokok mangga adalah pokok yang sederhana tinggi iaitu sekitar 3-5meter. Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji. Ia mempunyai banyak cabang dengan kanopi luas. Daun mangga ialah jenis mudah dan berbentuk lanseolat. Sesetengah varieti mangga mempunyai daun yang berombak di tepinya. Daun muda berwarna hijau pucat hingga merah muda atau merah keunguan bergantung pada jenis. Bunga mangga kecil dan berwarna kuning atau kuning kemerahan. Bunga mangga dikeluarkan pada jambak terminal atau aksil daun. Dalam sejambak bunga mengandungi 500 - 4,000 kuntum bunga. Bunga jantan dan bunga hermafrodit terdapat pada jambak yang sama dalam kadar tertentu. Biasanya peratus bunga hermafrodit yang akan membentuk buah jauh kurang daripada bunga jantan.



Daripada 113 varieti yang telah berdaftar, Jadual 5 diatas menunjukkan 20 varieti mangga daripada varieti MA193 (Tiada maklumat - didaftarkan pada 1973) sehingga MA212 (Mangga Merbok - didaftarkan pada 1979). Jadual tersebut juga menunjukkan banyak varieti mangga telah pupus atau tidak dapat di kesan seperti MA195, MA196, MA197, MA198 dan MA199. Kemungkinan mangga tersebut 'hilang' akibat perang dunia kedua, musnah akibat bencana alam atau serangan penyakit atau perosak. Didalam senarai tersebut saya dapati varieti Melele (MA204) merupakan mangga yang masuk dalam senarai mangga disyorkan. Saya ada menulis mengenai tanaman mangga sebelum ini dan boleh dibaca dengan tajuk Mangga dalam Pot (Sila klik disini), Mango clones (Sila klik disini), Mangga dan cuaca (Sila klik disini), Varieti popular mangga didunia (Sila klik disini) dan Pascatuai mangga (Sila klik disini) serta banyak lagi.Wallahualam!.

VARIETI MANGGA.... 113 SEMUANYA...
BELUM DIDAFTAR ... 48 JUMLAHNYA...
NAMA MELELE...DISYOR MENANAMNYA...
VARIETI LAIN ... TIADA MAKLUMATNYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Room 1510, Arwana Resort,
Pulau Perhentian ,
Terengganu, Malaysia.
(20 Ramadan 1434H)
Kemaskini pada 27 March 2014

Friday, March 28, 2014

VARIETI - MANGGA DIMALAYSIA (Part 4)

MANGGA (Mangnifera indica) merupakan tanaman buah-buahan tropika yang popular di tanam di Malaysia sebagai tanaman komersil atau tanaman tidak komersil. Penanaman mangga secara monokrop mula popular dijalankan di Melaka dan Perak dengan varieti Chok Anan serta di Perlis dengan varieti Harumanis. Pada masa ini terdapat seluas 9,400 hektar kawasan tanaman mangga di Malaysia dengan anggaran pengeluaran hasil sebanyak 24,500 tan metrik pada tahun 2012. Kawasan penanaman mangga paling luas berada di Melaka yang terletak di Daerah Alor Gajah dengan seluas 419 hektar. Ini diikuti dengan Daerah Jasin seluas 463 hektar. Selain itu tanaman mangga luas di Daerah Kuching, Sarawak seluas 271 hektar (Laporan statistik Tanaman Jabatan Pertanian 2012). Kebanyakan hasil mangga adalh untuk kegunaan domestik dimakan segar dan sebahagian lagi adalah untuk pasaran ekspot. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai 113 varieti mangga yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian Malaysia dan 48 varieti mangga yang belum didaftarkan untuk dijadikan rujukan dan bacaan anda semua. Saya ada menulis mengenai tanaman mangga sebelum ini dan boleh dibaca dengan tajuk Mangga dalam Pot (Sila klik disini), Mango clones (Sila klik disini), Mangga dan cuaca (Sila klik disini), Varieti popular mangga didunia (Sila klik disini) dan Pascatuai mangga (Sila klik disini) serta banyak lagi. Saya membuat kajian daripada banyak sumber maklumat lama yang ada dicetak dalam buku rujukkan lama dan menemubual ramai orang yang saya fikir berpengetahuan didalam mengenalpasti akan varieti tanaman mangga ini.


Pokok mangga adalah pokok yang sederhana tinggi iaitu sekitar 3-5m. Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji. Ia mempunyai banyak cabang dengan kanopi luas. Daun mangga ialah jenis mudah dan berbentuk lanseolat. Sesetengah varieti mangga mempunyai daun yang berombak di tepinya. Daun muda berwarna hijau pucat hingga merah muda atau merah keunguan bergantung pada jenis. Bunga mangga kecil dan berwarna kuning atau kuning kemerahan. Bunga mangga dikeluarkan pada jambak terminal atau aksil daun. Dalam sejambak bunga mengandungi 500 - 4,000 kuntum bunga. Bunga jantan dan bunga hermafrodit terdapat pada jambak yang sama dalam kadar tertentu. Biasanya peratus bunga hermafrodit yang akan membentuk buah jauh kurang daripada bunga jantan.




Daripada 113 varieti yang telah berdaftar, Jadual 4 diatas ada menunjukkan 20 varieti mangga daripada varieti MA172 (Mangga Malgoa Pilai - didaftarkan pada 1972) sehingga MA192 (Tiada maklumat - Daftar pada tahun 1973). Jadual tersebut juga menunjukkan mangga Malgoa Pilai (MA172) dan Alponso (MA173) adalah dipercayai dibawa masuk daripada India. Beberapa siri varieti mangga daripada Selangor didaftarkan pada 1972 atau Siri Nama Varieti Rim (Daripada Mangga Rim M1 hingga  Rim M9).  Sebahagian daripada varieti tersebut masih ada ditanam dalam beberapa lokasi termasuk didalam Stesyen Pertanian dan beberapa orang pemilik individu. Isunya adalah berapa ramai diantara kita yang kenal akan varieti mangga seperti didalam jadual diatas?. Kemungkiana akan berlaku permintaan daripada pembiakbaka, penyelidik, pelagar, petani atau sesiapa jua. Diharap artikkel part 4 ini menambah pengetahuan anda pembaca blog ini.  Wallahualam!




VARIETI MANGGA.... 113 SEMUANYA...
BELUM DIDAFTAR ... 48 JUMLAHNYA...
BIASA DENGAR...VARIETI MALGOA...
NAMA ALPHONSO ... PILIHAN DUNIA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Taman Cendana
Persimpangan Bukit Beruang,
Melaka Tengah, Bandar Melaka,
Melaka, Malaysia.
(20 Ramadan 1434H)
Kemaskini pada 26 Mac 2014

Thursday, March 27, 2014

VARIETI - MANGGA DI MALAYSIA (Part 3)

MANGGA (Mangnifera indica) merupakan tanaman buah-buahan tropika yang popular di tanam di Malaysia sebagai tanaman komersil atau tanaman tidak komersil. Penanaman mangga secara monokrop mula popular dijalankan di Melaka dan Perak dengan varieti Chok Anan serta di Perlis dengan varieti Harumanis. Pada masa ini terdapat seluas 9,400 hektar kawasan tanaman mangga di Malaysia dengan anggaran pengeluaran hasil sebanyak 24,500 tan metrik pada tahun 2012. Kawasan penanaman mangga paling luas berada di Melaka yang terletak di Daerah Alor Gajah dengan seluas 419 hektar. Ini diikuti dengan Daerah Jasin seluas 463 hektar. Selain itu Daerah Kuching, Sarawak seluas 271 hektar (Laporan statistik Tanaman Jabatan Pertanian 2012). Kebanyakan hasil mangga adalh untuk kegunaan domestik dimakan segar dan sebahagian lagi adalah untuk pasaran ekspot. Saya ada menulis mengenai tanaman mangga sebelum ini dan boleh dibaca dengan tajuk Mangga dalam Pot (Sila klik disini), Mango clones (Sila klik disini), Mangga dan cuaca (Sila klik disini), Varieti popular mangga didunia (Sila klik disini) dan Pascatuai mangga (Sila klik disini) serta banyak lagi.  Artikel subuh ini saya menulis Part 3 dalam "Anim Agro Technology" mengenai sambungan 113 varieti mangga yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian Malaysia dan 48 varieti mangga yang belum didaftarkan untuk dijadikan rujukan dan bacaan anda semua. Saya membuat kajian daripada banyak sumber maklumat lama yang ada dicetak dalam buku dan menemubual ramai orang yang saya fikir berpengetahuan didalam mengenalpasti akan varieti tanaman mangga ini.


Pokok mangga adalah pokok yang sederhana tinggi iaitu sekitar 3-5m. Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji. Ia mempunyai banyak cabang dengan kanopi luas. Daun mangga ialah jenis mudah dan berbentuk lanseolat. Sesetengah varieti mangga mempunyai daun yang berombak di tepinya. Daun muda berwarna hijau pucat hingga merah muda atau merah keunguan bergantung pada jenis. Bunga mangga kecil dan berwarna kuning atau kuning kemerahan. Bunga mangga dikeluarkan pada jambak terminal atau aksil daun. Dalam sejambak bunga mengandungi 500 - 4,000 kuntum bunga. Bunga jantan dan bunga hermafrodit terdapat pada jambak yang sama dalam kadar tertentu. Biasanya peratus bunga hermafrodit yang akan membentuk buah jauh kurang daripada bunga jantan.

Daripada 113 varieti yang telah berdaftar, Jadual 1 diatas menunjukkan 20 varieti mangga daripada varieti MA152 (Mangga Kent - didaftarkan pada 1972) sehingga MA171 (Mango - didaftarkan pada 1972). Jadual juga mempaparkan beberapa varieti mangga dari USA seperti MA152 (Kent) dan MA153 (Kesington). Mangga MA162 (Mangga Foo Fatt atau Mangga Golek) merupakan  varieti yang telah disyorkan untuk ditanam secara komersil. Mangga MA162 ini popular ditanam sekitar tahun 1980'an dibanyak kawasan bagaimana pun ianya agak kurang popular pada masa sekarang. Beberapa varieti daripada India juga telah dibawa masuk kenegara kita dan didaftarkan dalam senarai varieti tanaman. Banyak nama-nama mangga ini masih mengekalkan nama asal seperti MA166 (Bombay/Teluk Anson), MA167 (Hima Pased) dan MA168 (Bombay Malaya) dan sebagainya yang didaftarkan pada tahun 1972. Persoalannya adalah adakah semua varieti ini dikenali oleh pakar atau dimanakah kita hendak melihat varieti mangga tersebut?.  Wallahualam!


VARIETI MANGGA.... 113 SEMUANYA...
BELUM DIDAFTAR ... 48 JUMLAHNYA...
POKOK ASAL...BERADA DIMANA...
ADA VARIETI ...TINGGAL NAMANYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Taman Cendana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Melaka Tengah, Bandar Melaka,
Melaka, Malaysia.
(20 Ramadan 1434H)
Kemaskini pada 26 March 2014

Wednesday, March 26, 2014

VARIETI - MANGGA DI MALAYSIA (Part 2)

MANGGA (Mangnifera indica) merupakan tanaman buah-buahan tropika yang popular di tanam di Malaysia sebagai tanaman komersil atau tanaman tidak komersil keliling rumah. Penanaman mangga secara monokrop telah mula popular dijalankan di Melaka dan Perak dengan varieti Chok Anan serta di Perlis dengan varieti Harumanis sekitar tahun 1990'an. Pada masa ini terdapat seluas 9,400 hektar kawasan tanaman mangga di Malaysia dengan anggaran pengeluaran hasil sebanyak 24,500 tan metrik pada tahun 2012. Kawasan bagi penanaman mangga paling luas berada di Melaka yang terletak di Daerah Alor Gajah dengan seluas 419 hektar. Ini diikuti dengan Daerah Jasin seluas 463 hektar. Selain itu Daerah Kuching, Sarawak seluas 271 hektar (Laporan statistik Tanaman Jabatan Pertanian 2012).  Kebanyakan hasil mangga adalah untuk kegunaan domestik serta dimakan segar dan sebahagian lagi adalah untuk pasaran ekspot. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai Part 2 iaitu sambungan 113 varieti mangga yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian Malaysia. Terdapat 48 lagi varieti mangga yang belum didaftarkan untuk dijadikan rujukan dan bacaan anda semua. Saya membuat kajian daripada banyak sumber maklumat lama yang ada dicetak dalam buku lama dan menemubual ramai orang yang saya fikir berpengetahuan didalam mengenalpasti akan varieti tanaman mangga ini. 

Pokok mangga adalah pokok yang sederhana tinggi iaitu sekitar 3-5m. Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji. Ia mempunyai banyak cabang dengan kanopi luas. Daun mangga ialah jenis mudah dan berbentuk lanseolat. Sesetengah varieti mangga mempunyai daun yang berombak di tepinya. Daun muda berwarna hijau pucat hingga merah muda atau merah keunguan bergantung pada jenis. Bunga mangga kecil dan berwarna kuning atau kuning kemerahan. Bunga mangga dikeluarkan pada jambak terminal atau aksil daun. Dalam sejambak bunga mengandungi 500 - 4,000 kuntum bunga. Bunga jantan dan bunga hermafrodit terdapat pada jambak yang sama dalam kadar tertentu. Biasanya peratus bunga hermafrodit yang akan membentuk buah jauh kurang daripada bunga jantan.
Daripada 113 varieti yang telah berdaftar, Jadual 1 diatas menunjukkan 20 varieti mangga daripada varieti MA132 (Mangga Pisang - didaftarkan pada 1971) sehingga MA151 (Mangga Keith - didaftarkan pada 1972). Jadual tersebut juga menunjukkan banyak varieti mangga adalah daripada Thailand seperti Varieti MA136 - MA141 dengan nama varieti Bangkok 1 hingga Bangkok 7 dan varieti daripada Filipina iaitu MA142 (Mangga Cacarao). Beberapa varieti mangga daripada Hawai juga ada disenaraikan iaitu MA143 (Mangga Hooked India), MA144 dan MA145 yang berasal daripada Hawaii didaftarkan pada 1972. Varieti daripada USA dalam Jadual diatas seperti MA148, MA150 (Irvin) dan MA151 (Keith) pernah didaftarkan dalam senarai mangga di Malaysia pada tahun 1972. Saya ada menulis mengenai tanaman mangga sebelum ini dan boleh dibaca dengan tajuk Mangga dalam Pot (Sila klik disini), Mango clones (Sila klik disini), Mangga dan cuaca (Sila klik disini), Varieti popular mangga didunia (Sila klik disini) dan Pascatuai mangga (Sila klik disini) serta banyak lagi.
Wallahualam!

VARIETI MANGGA.... 113 SEMUANYA...
BELUM DIDAFTAR ... 48 JUMLAHNYA...
IA BERMUSIM...KELUAR HASILNYA...
HARUMANIS ... COKANAN ENAKNYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Persimpangan Bukit Beruang,
Melaka Tengah,
Bandar Melaka,
Melaka, Malaysia.
(20 Ramadan 1434H)

Tuesday, March 25, 2014

VARIETI - MANGGA DI MALAYSIA (Part 1)


MANGGA (Mangnifera indica) merupakan tanaman buah-buahan tropika yang popular di tanam di Malaysia sebagai tanaman komersil atau tanaman tidak komersil. Penanaman mangga secara monokrop mula popular dijalankan di Melaka dan Perak dengan varieti Chok Anan serta di Perlis dengan varieti Harumanis. Pada masa ini terdapat seluas 9,400 hektar kawasan tanaman mangga di Malaysia dengan anggaran pengeluaran hasil sebanyak 24,500 tan metrik pada tahun 2012. Kawasan penanaman mangga paling luas berada di Melaka yang terletak di Daerah Alor Gajah dengan seluas 419 hektar. Ini diikuti dengan Daerah Jasin seluas 463 hektar. Selain itu Daerah Kuching, Sarawak seluas 271 hektar (Laporan statistik Tanaman Jabatan Pertanian 2012). Kebanyakan hasil mangga adalh untuk kegunaan domestik dimakan segar dan sebahagian lagi adalah untuk pasaran ekspot. Saya ada menulis mengenai tanaman mangga sebelum ini iaitu Reput Pangkal dalam - IFR (Sila klik disini), Varieti Popular Kita (Sila klik disini), Penyakit Mangga (Sila klik disini), Perosak Mangga (Sila klik disini) dan banyak tajuk lagi. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai 113 varieti mangga yang telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian Malaysia dan 48 varieti mangga yang belum didaftarkan untuk dijadikan rujukan dan bacaan anda semua. Saya membuat kajian daripada banyak sumber maklumat lama yang ada dicetak dalam buku lama dan menemubual ramai orang yang saya fikir berpengetahuan didalam mengenalpasti akan varieti tanaman mangga ini. 

Pokok mangga adalah pokok yang sederhana tinggi iaitu sekitar 3-5m. Kebiasaannya, pokok yang ditanam dari anak benih cantuman adalah rendah berbanding dengan pokok mangga yang ditanam daripada biji. Ia mempunyai banyak cabang dengan kanopi luas. Daun mangga ialah jenis mudah dan berbentuk lanseolat. Sesetengah varieti mangga mempunyai daun yang berombak di tepinya. Daun muda berwarna hijau pucat hingga merah muda atau merah keunguan bergantung pada jenis. Bunga mangga kecil dan berwarna kuning atau kuning kemerahan. Bunga mangga dikeluarkan pada jambak terminal atau aksil daun. Dalam sejambak bunga mengandungi 500 - 4,000 kuntum bunga. Bunga jantan dan bunga hermafrodit terdapat pada jambak yang sama dalam kadar tertentu. Biasanya peratus bunga hermafrodit yang akan membentuk buah jauh kurang daripada bunga jantan.


Daripada 113 varieti yang telah berdaftar dalam senarai, Jadual 1 menunjukkan 20 varieti mangga daripada varieti MA2 (Mangga Perak - didaftarkan pada 1937) sehingga MA131 (Mangga Betek - didaftarkan pada 1971). Jadual tersebut juga menunjukkan banyak varieti mangga telah pupus atau tidak dapat di kesan seperti MA1, MA4 hingga MA17, MA21 hingga MA108 serta MA10, MA11 dan MA14. Kemungkinan mangga tersebut 'hilang' akibat perang dunia kedua, musnah akibat bencana alam atau serangan penyakit atau perosak. Didalam senarai tersebut saya dapati MA128 merupakan mangga varieti Harumanis yang kini sangat popular ditanam terutama di Perlis dan Kedah sehingga menembusi pasaran ekspot ke Jepun. Mangga MA128 didaftarkan pada 1971 berasal dari Selangor mempynyai kualiti buah premium. Pada tahun 2013 mangga Ma128 (Harumanis) menceah harga pasaran runcit sehingga RM25.00 sekilogram, satu harga yang tidak pernah terfikir pada tahun 1971. Wallahualam!


Mangga MA 128 (Harumanis) yang enak dan harum.
VARIETI MANGGA.... 113 SEMUANYA...
BELUM DIDAFTAR ... 48 JUMLAHNYA...
IA BERMUSIM...BANYAK MASAALAHNYA...
HARUMANIS ... COKANAN POPULARNYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Persimpangan Bukit Beruang,
Melaka Tengah,
Bandar Melaka,
Melaka, Malaysia.
(20 Ramadan 1434H)

Monday, March 24, 2014

VARIETI BETIK DI MALAYSIA

BETIK (Carica papaya L.) adalah sejenis tanaman jenis buah-buahan tropika yang ditanam di Malaysia untuk tujuan domestik dan ekspot dari keluarga Caricaceae. Tanaman betik pada tahun 2012 dilaporkan seluas 3,410 hektar dengan hasil sebanyak 49,900 metrik tan. Tanaman betik paling luas di tanam di Kedah (1,274 hektar) dengan Daerah Padang Terap merupakan daerah paling luas menanam betik iaitu seluas 1,224 hektar pada tahun 2012. Negeri lain yang luas menanam betik adalah Pahang (845 hektar di Daerah Temerloh dan Bentong) dan Negeri Johor (345 hektar Daerah Muar dan Segamat - Foto diatas penulis dengan Betik CP4 di Muar). Tanaman betik juga dikenali juga sebagai 'paw-paw', Gandul (Indonesia), Papaya (English) dan pelbagai gelaran lagi iaitu merupakan sejenis tumbuhan herba jenis saka yang hidup sederhana singkat. Tanaman ini dipercayai berasal dari West Indies atau Mexico. Kebanyakan pengunaan betik adalah untuk makan segar selain daripada diproses untuk dijadikan sos, makanan ringan dan pelbagai produk lain. Buah Betik didapati mengandungi banyak vitamin, zat2 galian dan dilaporkan dapat membantu dalam mencernakan serta disahkan dapat mengelakan masaalah sembelit. Saya banyak juga menulis mengenai betik sebelum ini bertajuk Betik (Sila klik disini), Halwa Betik (Sila klik disini), Papaya Dieback (Sila klik disini), Penyakit Mati Rosot Betik (Sila klik disini), Betik Sekaki (Sila klik disini) dan Betik Sekaki Perlis (Sila klik disini). Artikel kali ini dalam "Anim Agro Technology" penulis berbicara tentang varieti tanaman betik yang telah didaftarkan di Malaysia didalam sistem pendaftaran varieti tanaman.
Jadual 1 diatas saya paparkan sebanyak 5 varieti betik yang ujud dalam sistem pendaftaran varieti Jabatan Pertanian. Banyak lagi varieti betik yang masih belum didaftarkan iaitu terutamanya varieti tempatan popular di negara kita atas banyak faktur. Cara proses pendaftaran varieti tanaman ini bagaimana pun masih berterusan dengan mengisi borang DK1 dan dihantar ke Jabatan Pertanian bagi proses pencirian varieti dan juga pemeriksaan varieti. MARDI setakat ini telah memperkenalkan sebanyak 3 varieti baru iaitu CP1 (Varieti Eksotika), CP2 (Variet Eksotika 2) dan Varieti CP5 (Frangi). Kajian penulis mendapati sehingga kini varieti paling popular ditanam oleh ramai petani di Malaysia adalah varieti CP3 iaitu Betik Sekaki untuk pasaran domestik dan ekspot. Varieti CP4 atau varieti Three Pillars yang berasal dari Sarawak telah didaftarkan pada tahun 2013 tetapi kurang popular di tanam di kalangan petani. Varieti betik yang popular dan didaftarkan di negara kita perlu diperbanyakkan agar kita mempunyai banyak pilihan untuk mengatasi masaalah serangan penyakit. Semuga artikel dalam blog "Anim Agro Technology"  ini dapat memberi info berguna kepada anda.

VARIETI BETIK ...ADA 5 SAHAJA....
BANYAK LAGI... TIADA DIDAFTAR...
BETIK SEKAKI... RAMAI MENANAMNYA...
BETIK YANG LAIN... KENAPA SUKAR...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Ladang Betik, Pagoh,
Muar, Johor,
Malaysia.
(15 Ramadan 1434H)
Kemaskini pada 23 Mac 2014

Sunday, March 23, 2014

VARIETI - LIMAU BALI

LIMAU BALI (Citrus grandis) merupakan sejenis buah tropika yang sesuai ditanam di negara kita Malaysia merupakan sejenis buah-buahan dari keluarga Rutaceae. Limau bali merupakan antara jenis limau yang paling besar dalam keluarga limau (citrus family) dimana nama sinonim bagi buah limau bali ini adalah juga sebagai Citrus maxima. Nama lain limau bali adalah seperti Limau Kepala Besar, Limau Tambun, Limau Pomelo dan sebagainya. Saya memang suka akan memakan limau bali dan terlibat dalam penananam limau ini secara meluas ketika bertugas di Melaka dahulu semasa perlaksanaan projek MIADP. Beratus ekar tanaman Limau Bali telah dimajukan di kawasan tanah terbiar sekitar tahun 1988 dan berjaya menghasilkan beratus tan buah limau bali. Pada masa ini dianggarkan seluas 1,900 hektar limau bali di tanam di Malaysia dengan pengeluaran sebanyak 8,900 metrik tan (Laporan Ststistik Jabatan Pertanian 2012). Kawasan utama penanaman dan pengeluaran limau bali adalah di Jementah, Johor (380 hektar) diikuti dengan Daerah Ipoh (310 hektar) dan beberapa daerah di Kedah. Penanaman limau bali dijalankan secara komersial iaitu tanaman monokrop dan juga sebagai tanaman selingan dikawasan dusun atau dikawasan keliling rumah. Benih limau bali mudah disediakan melalui aktiviti mengetut (marcotting) dan pokoknya memang cepat membesar setelah ditanam. Pokok limau bali juga merupakan antara jenis pokok limau yang sederhana tahan dari serangan Penyakit Citrus Greening Disease (CGD) berbanding dengan jenis limau manis yang lain. Pengeluaran musim limau bali adalah berada dipuncak (peak season) sekitar bulan Ogos setiap tahun walau pun ia mampu berbuah sepanjang tahun. Saya ada menulis artikel sebelum ini mengenai Limau Bali (Sila klik disini), (Melomas - Sila klik disini) dan (Sila Klik disini). Artikel petang Ahad bulan Ramadan ini saya menulis insaf untuk menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai senarai varieti limau bali yang tedalat di Malaysia untuk pengetahuan anda.




Jadual 1 diatas saya paparkan sebanyak 19 varieti Limau bali yang terdapat di Malaysia untuk rujukkan anda. Daripada 18 varieti tersebut, sebanyak 18 varieti telah didaftarkan manakala 1 varieti masih belum didaftarkan. Varieti PO5 (Varieti Penang Merah) merupakan varieti paling awal didaftarkan iaitu pada tahun 1934 yang berasal daripada Pulau Pinang. Ini diikuti dengan PO6 (Varieti Penang Putih) juga didaftarkan pada tahun 1934 (Masa sebelum merdeka lagi). Saya agak mungkin varieti P1 hingga P4 dan varieti P7 - P15 serta P17 - P27 mungkin telah pupus atau hilang dalam perang dunia kedua atau pupus akibat serangan perosak atau juga mungkin musnah akibat bencana alam. Pendaftaran varieti limau bali sebelum 1978 didapati agak kurang maklumat kerana ia semuanya berlaku sebelum perang dunia kedua dimana mungkin orang jepun sudah memusnahkan ketika perangatau orang Brisith dah bawa balek ketempat lain atau ke negara lain.

Beberapa varieti yang didaftarkan pada 1978 adalah seperti PO55 (Shating), PO56 (Tambun), PO53 (Lenggong - pada tahun 1990), PO 54 (Sapi Merah - 1990) dan Varieti PO55 (Limau Besar Ledang - daftar 1990). Varieti PO 56 adalah yang terakhir didaftarkan pada tahun 2002 dengan nama varieti sebagai 'Limau Bali Melomas'. Daripada varieti tersebut hanya tiga varieti yang telah didaftarkan telah disyorkan untuk dikomersilkan iaitu Varieti PO51 (Shanting), PO52 (Tambun) dan varieti PO55 (Limau Besar Ledang). Saya dapati aktiviti penanaman limau bali mempunyai potensi besar jika ada galakan dan mempunyai sistem pemasaran dan permintaan baik daripada pengguna. Semuga anda mendapat informasi berguna mengenai varieti limau bali kali ini. Wasallam!.



NAMA POMELO...  ITU LIMAU BALI...
TELAH BERDAFTAR...18 VARIETI ...
PO51 DAN PO52...AMAT DISUKAI...
DIMAKAN SEGAR...ENAK SEKALI...

By,

M Anem
Senior Agronomist,
Ladang Limau Bali Jementah,
Segamat, Johor,
Malaysia.
(16 Ramadan 1434H)
Kemaskini pada 23 Mac 2014

Saturday, March 22, 2014

VARIETI - JAMBU AIR DI MALAYSIA

Jambu Air (Euginia aquea) adalah sejenis buah-buahan tropika yang sesuai ditanam dinegara kita sama ada berskala kecil atau komersil. Pada masa ini terdapat beberapa varieti atau klon jambu air yang popular iaitu Klon E6 (Jambu Air ASAHAN - Foto diatas) dan Klon E2 (Jambu Air Madu Hijau). Keluasan tanaman jambu air di Malaysia belum ada catitan rasmi tetapi anggaran penulis lingkungan 150-170 hektar pada tahun 2012 berdasarkan kepada keluasan CHE (Crop equivalent hectarage). Penanaman jambu air banyak dijalankan untuk tanaman suka-suka keliling rumah pada masa dahulu dengan tidak mementingkan varieti dan pengurusan yang sempurna. Kini telah ramai petani yang mula menanam jambu air secara komersil walau pun ia bukan merupakan tanaman yang diminati. Kawasan utama penanaman jambu air mengikut kajian penulis adalah seperti di Johor, Perak, Selangor, Melaka dan Pahang. Jambu Air Merah ditanam untuk kegunaan makan segar dan merupakan satu industri buah-buahan yang baru di Malaysia. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai tanaman jambu air yang disediakan berdasarkan pengalaman penulis, kepakaran, lawatan ladang, pembacaan dari beberapa buku dan juga perbincangan dengan mereka yang terlibat.


Jadual 1 diatas saya paparkan 7 varieti jambu air yang ujud di Malaysia dan hanya 6 varieti sahaja yang telah didaftarkan dalam sistem pendaftaran varieti tanaman Jabatan Pertanian. Saya dapati satu varieti dinamakan Jambu Air Thai King belum didaftarkan lagi oleh pemiliknya sehingga kini. Dua varieti iaitu E1 yang didaftarkan pada tahun 1939 telah tiadak dapat dikesan maklumat asasnya dan bakanya kerana mungkis telah pupus akibat bencana alam, perang dunia kedua dan dimakan masa yang berlalu (hampir 80 tahun lamanya). Sama juga dengan varieti E2 yang telah tidak dapat dikesan varietinya. Bagaimana pun varieti E3 (Jambu Air Kristal Madu) yang didaftar pada 1982 berasal dari selangor masih ditanam. Begitu juga dengan varieti E4 (Jambu Air Hijau Panjang) dan juga Varieti E5 (Jambu Air Epal). Varieti terkini yang didaftar adalah dari Melaka iaitu varieti E6 (Jambu Air Asahan) yang dipunyai oleh Encik Liow yang telah saya membuat beberapa pemeriksaan ladang untuk tujuan pengesyoran varieti. Anda boleh membaca artikel mengenai Jambu Air Asahan dalam artikel yang saya tulis sebelum ini (Sila Kik Disini). Jambu Air yang banyak dijual di Kawasan Rehat PLUS di Tapah dan Pagoh serta beberapa kawasan lain sebahagian kecil keluaran tempatan tetapi jumlah yang besar adalah mungkin diimpot dari negara jiran. 

Jambu Air ditanam untuk dimakan segar. Kebanyakan petani komersil hanya akan menanam secara komersil jika mempunyai modal dan ilmu pengetahuan yang cukup. Selain daripada kos pembajaan, merumput dan mambuat cantasan, aktiviti membalut buah jambu air merupakan kerja yang paling kritikal. Ini kerana jika buah tidak dibalut akan menyebabkan ia mudah diserang dengan lalat buah atau pun serangga lain. Akan berlaku juga masaalah keguguran putik buah jambu air ketika putik atau pun hampir masak jika tidak dijaga dengan baik. Terdapat juga pokok jambu air yang ditanam disekeliling rumah atau dalam dusun tanpa dibaja atau dibiarkan begitu sahaja dimana ia menghasilkan buah yang boleh dikategorikan sebagai buah jambu air organik. Pemilihan varieti jambu air yang betul sebelum menanam adalah penting untuk menentukan komoditi ini boleh menghasilkan pendapatan lumayan. Wallhualam!


Encik Liow dan Jambu Air E5 (Asahan) yang saya temui.
JAMBU AIR....SEDIKIT VARIETINYA...
JAMBU E1 DAN E3...TIADA INFONYA...
VARIETI E6... 'ASAHAN' NAMANYA...
DIJUAL DI TAPAH.. IMPOT RUPANYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist,
Room 207, Best Bell Hotel,
Jalan Impian Emas 6,
Kempas, Johor Bahru,
Johor, Malaysia.
(21 Julai 2013) 
Kemaskini pada 20 Mac 2014.

Friday, March 21, 2014

VARIETI - DUKU, DOKONG DAN LANGSAT

DUKU, DOKONG dan LANGSAT (Lansium domesticum) merupakan sejenis buah-buahan bermusim di Malaysia yang ditanam daripada keluarga Meliaceae. Kumpulan yang sama dengan dokong adalah seperti Duku, Langsat, Duku-Langsat dan Duku Johor. Walau pun setakat ini belum ada varieti atau klon yang disyorkan untuk penanaman tetapi beberapa klon telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian. Keluasan bagi penanaman Dokong, Duku dan Langsat di Malaysia adalah 16,130 hektar yang menghasilkan 32,400 metrik tan pada 2012 (Sumber: Laporan Statistik Jabatan Pertanian 2013). Kajian penulis menunjukkan kawasan utama penanaman pokok dokong di Malaysia adalah di Daerah Gua Musang, Kelantan (2,040 ha) diikuti dengan Daerah Kuala Krai (1,950 ha) dan Daerah Jeli, Kelantan (1,438 ha). Dokong ditanam agak luas juga dinegeri-negeri lain seperti di Terengganu, Perak, Pahang dan Johor. Bagi buah duku pula, ia banyak ditanam di Terengganu (Duku Terengganu) dan di Johor (Duku Johor). Tanaman langsat tidak banyak dilaporkan didalam penerbitan rasmi pihak berkaitan kerana jumlahnya adalah kecil. Mungkin ramai antara kita yang keliru dengan Duku-Langsat kerana tiada kepastian akan buah ini. Saya yang mengetuai pasukan pemeriksaan buah-buahan mendapati buah duku langsat hanya pada sebutan sahaja dan sepatutnya dipisahkan kepada buah duku dan buah langsat. Artikel pagi Ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai senarai varieti tanaman duku, dokong dan langsat untuk tatapan pembaca berdasarkan pengalaman, pembacaan dan juga rujukan beberapa buku teknikal.


Jadual 1 diatas menunjukkan 4 jenis duku yang terdapat di Malaysia dimana hanya 1 varieti sahaja yang telah didaftarkan dalam senarai pendaftaran varieti. Duku varieti DL2 (Duku Terengganu) telah didaftarkan pada tahun 1998 dan dipercayai berasal daripada Kelantan. Selain itu buah duku varieti Duku Johor, Duku Kelantan dan Duku Palembang masih belum didaftarkan oleh mana-mana pihak. Pokok duku adalah berbentuk rendang, padat dan bercabang rendah (0.3 – 1.5 m) dari aras tanah. Bentuk kanopi agak bulat bujur atau bujur melebar. Bentuk buahnya bulat, berkulit tebal dan tidak bergetah. Saiz buah duku lebih besar daripada langsat dan duku langsat, iaitu 3.5 – 5.0 cm garis pusatnya. Kulit buahnya berwarna perang atau kuning keperangan apabila masak. Isinya berjus dan kebanyakannya berasa manis, tetapi ada juga jenis yang agak masam. Saya banyak juga menulis mengenai tanaman duku sebelum ini Buah Duku (Sila klik disini) dan Duku - Cara memetik (Sila Klik disini). Buah duku dikeluarkan sekitar bulan Julai - September mengikut lokasi dan keadaan pengurusan kebun.



Jadual 2 diatas menunjukkan 6 jenis dokong yang terdapat di Malaysia dimana hanya 3 varieti sahaja yang telah didaftarkan dalam senarai pendaftaran varieti. Duku varieti DO1 (Dokong Tempatan), DO2 (Dokong Kering) daqn DO3 (Kongkosan) telah didaftarkan pada tahun 1989 dan 1992 dipercayai berasal daripada Pahang, Thailand dan Selangor. Selain itu buah dokkong varieti Dokong Air dan Dokong Biji Butir masih belum didaftarkan oleh mana-mana pihak.  Dokong yang dipercayai berasal dari Thailand dan kini banyak terdapat di beberapa negeri seperti di Kelantan, Terengganu dan Kedah. Ciri-ciri buah dokong adalah dari ciri pertengahan iaitu di antara duku dan langsat. Walau bagaimanapun, buah dokong mempunyai rasa yang lebih enak dan lebih manis dibandingkan dengan langsat dan duku. Duku mempunyai isi yang agak kering manakala dokong mempunyai isi yang lebih berair. Bentuk buahnya bujur panjang, berkulit nipis dan tidak bergetah. Pokok dokong mempunyai kanopi berbentuk bujur atau lanseolat. Cabang pertamanya pada 0.5-2.0m dari aras tanah. Buahnya hampir bulat atau obovat. Warna buahnya kuning pucat apabila masak. Daunnya berbentuk elips obovat. Buah dokong berbentuk obovat dan berwarna kuning gelap apabila matang. Saya benyak menulis mengenai buah dokong sebelum ini dimana anda boleh baca pada pautan berikut iaitu Bahan Tanaman Dokong (Sila Klik disini), Agronomi Tanaman Dokong (Sila klik disini), Penuaian Hasil Dokong (Sila Klik disini) dan Dokong Chantaburi (Sila klik disini). Kesemua artikel tersebut mampu memberikan lebih mendalam mengenai buah dokong. 


Jadual 3 diatas menunjukkan 4 jenis langsat atau Duku Langsat yang terdapat di Malaysia semua varieti telah didaftarkan dalam senarai pendaftaran varieti. Duku varieti DL1 (Duku Langsat Koria) telah didaftarkan pada tahun 1989 dan DL2 (Duku Langsat Terengganu) berasal dair Selangor didaftarkan pada 1989. Selain itu buah duku langsat varieti LA8 dan LA9 pernah didaftarkan tetapi tidak ada maklumat berkaitan varieti ini. Pokok langsat atau duku langsat tumbuh menegak dengan ketinggian 9-10 meter dari aras tanah. Kanopi kecil berbanding dengan pokok duku (kanopi paling luas) dan dokong (kanopi sederhana luas). Warna daun pucat dan ketebalan lai daun yang nipis. Saiz batang lebih kecil berbanding dengan duku dan dokong. Kulit buah langsat mempunyai cecair seperti getah pada peringkat muda dan matang. Ketebalan kulit juga nipis berbanding duku dan dokong. Jambak buah mempunyai kepadatan menyerupai dokong tetapi saiz setiap biji buah adalah lebih kecil dan tangkai buah yang agak pendek. Warna buah yang masak adalah kuning yang digelar ‘kuning langsat’. Buah yang belum cukup masak mempunyai rasa yang lebih masam berbanding dengan duku dan dokong. Saya ada menulis mengenai buah langsat sebelum ini (Sila klik disini). Setiap biji langsat mempunyai isi yang agak berair dengan rasa manis setelah masak ranum (bacaan brix meter 16°-18°). Setiap buah mempunyai antara satu hingga dua biji yang amat pahit jika digigit berbanding duku dan dokong. Pada keseluruhannya hasil pengeluaran buah langsat adalah rendah berbanding dengan duku dan dokong. Selamat menanam dan makan buah-buahan tempatan dimusim buah tahun ini. Wasallam!.



VARIETI DUKU, DOKONG... DAN LANGSAT...

KURANG MAKLUMAT... PERLU KENA SIASAT..
TANAM DIMANA... VARIETI PERLU TEPAT...
MUSIM BERBUAH ... PASTI AMAT LEBAT...

By,
M Anem
Senior Agronomist,
Kg Kesang Laut,
Ledang, Johor,
Malaysia.
(16 Ramadan 1434H)
Kemaskini pada 20 March 2014

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...