Support My Blog

Sunday, August 31, 2014

MADU ASLI - KENALI DIA (Part 2)

MADU LEBAH ASLI (Natural Honey Bee) yang berkualiti tinggi amat sukar ditemui terutama ketika zaman moden ini. Adakalanya madu lebah yang terdapat di pasaran dicampur dengan bahan-bahan lain hanya semata-mata untuk mengaut keuntungan yang berlipat kali ganda tanpa memikirkan kesan terhadap pengguna. Kajian oleh Persatuan Perlebahan Kebangsaan Malaysia pernah menyatakan bahawa lebih 60% bekalan madu lebah di pasaran merupakan madu tiruan atay madu sintetik yang menjejaskan kesihatan kepada pengguna. Terlalu ramai kurang tahu dikalangan pengguna untuk kenal dan tahu diantara medu asli dengan madu tiruan yang dijual. Kalau anda kepasaraya dan melalui ruangan jualan madu lebah, saya fikir anda tidak dapat kenal sama ada madu lebah yang dibeli itu asli atau tiruan. Teknik membuat madu lebah adalah mudah dan boleh disediakan madu tiruan seakan sama dengan madu asli. Perbezaan madu lebah asli dan madu lebah tiruan adalah perlu diketahui dengan memerhatikan perkara berikut. Madu lebah campuran selalunya dikatakan mengandungi kandungan gula sukrosa yang rendah. Madu lebah sintetik mengandungi kandungan HMF melebihi 80 miligram perkilogram madu. Memang amat sukar untuk membezakan antara madu lebah asli dan madu lebah tiruan melainkan menerusi ujian makmal. Bagi mereka yang biasa makan madu lebah asli dengan sendirinya dapat membezakan rasa madu lebah tiruan. Artikel petang ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai madu asli dan cara untuk kita mengenalinya. 


Kaedah ujian keaslian madu lebah memang menjadi tajuk yang selalu diperkatakan. Walau pun selama ini banyak petua atau kaedah tradisional yang digunakan untuk menguji keaslian madu lebah tetapi tidak ramai pengguna yang tahu dan mahu mempraktikannya. Walaubagaimanapun kaedah ini boleh dipertikaikan secara saintifik tetapi beberapa petua tradisional yang sering digunakan untuk menguji keaslian madu lebah memang signifikan. Mengenai madu lebah dan semut ada beberapa perkara yang perlu diketahui. Ini kerana madu lebah asli (dihasilkan oleh lebah) turut dihurungi semut kerana mengandungi glukosa ‘monosaccharide’ yang bersifat manis sama seperti yang terdapat pada gula sintetik (juga mengandungi glukosa ‘polisacharide’). Memang ada yang tidak didekati semut kerana terdapat madu lebah asli yang akan mengeluarkan gas (madu lebah asli segar) yang akan membuatkan semut tidak tahan pada tekanannya dan mempunyai keasidan yang agak tinggi. Kehadiran serangga semut bukanlah penunjuk yang tepat dalam pengujian keaslian madu lebah. Jika madu disimpan dalam Peti Sejuk, lazimnya Madu lebah asli yang mengandungi kandungan air pada kadar 18-22% selalunya madu lebah asli tetap akan mengeras jika dibiarkan lama di dalam peti sejuk beku terlalu lama. Terdapat juga madu lebah asli yang tetap pada keadaan yang tidak begitu keras disebabkan peratus kadar air yang rendah dan mempunyai kandungan mineral yang bersifat panas yang tinggi. Petua madu dalam peti sejuk bukanlah penunjuk yang tepat dalam pengujian keaslian madu lebah.

Jika ada pembentukan mendakan kristal pada madu maknanya madu lebah asli juga mengalami pengkristalan atau pun mendakan nuclei sekiranya disimpan pada suhu yang tidak sesuai dan kaedah penyimpanan yang tidak sesuai (Sila lihat foto sebelah). Madu lebah asli yang mengandungi glukosa yang tinggi akan keluar dari keadaan super tepu ’supersaturated’ iaitu secara spontan dimana ia akan membentuk glukosa monohidrat kerana kehilangan air. Ini kerana terdapatnya pengkristalan bukanlah penunjuk yang tepat dalam pengujian keaslian madu lebah. Apakah madu lebah asli boleh diuji dengan telur ayam?. Dalam ujian yang lazim ditunjukkan oleh penjual madu ada menunjukkan bahawa madu tiruan juga dapat menghasilkan kuning telur setengah masak. Caranya adalah dimana mereka akan mencampurkan kapur yang bersifat panas di dalam madu lebah tiruannya dengan kadar tertentu sehingga boleh menyebabkan kuning telur akan setengah masak. Perluu diingatkan bahawa produk ini adalah sangat merbahaya untuk manusia dan kesihatan organ dalaman. Kajian mendapati lebih 60% madu dipaaran mungkin madu tiruan. Adalah dinasihatkan agar pengguna dan peminat madu lebah supaya berhati-hati terhadap madu lebah yang terdapat di pasaran supaya tidak tertipu sekaligus membahayakan kesihatan. Daripada hendak beli madu asli yang disangka MADU LEBAH tetapi ia MADU TIRUAN yang rupanya RACUN yang sangat berbahaya kepada manusia. 

Bagaimana untuk menguji keaslian madu Lebah Asli?. Dalam banyak membuat rujukkan dan pemerhatian, penulis telah mendapati kaedah untuk menguji keaslian madu lebah sama ada madu lebah yang dijual adalah asli ataupun tiruan paling tepat dijalankan di Makmal. Kaedah lain yang boleh dijadikan peua dalam mengenalpasti ujian Madu Lebah Asli adalah seperti dengan mengenali latar belakang penjual atau pembekal madu lebah. Lazimnya seorang yang biasa dengan madu lebah asli akan lebih mudah untuk mengetahui ianya asli atau tiruan. Antara tanda madu lebah asli hutan Lebah Tualang (Apis dorsata) dimana rasanya agak menyengat iaitu rasa tajam dengan keasidan agak tinggi dan mempunyai bau wangi aroma dengan ciri-ciri tertentu. Pada penulis madu lebah asli yang ditenak ternak pula macam ada rasa manis sahaja dan kurang menyengat dengan aroma bergantung kepada sumber makanan. Madu daripada akasia memang lain dengan dikawasan gelam atau kawasan kelapa. Madu dari kawasan limau (Citrus sinensis) pula mempunyai aroma yang memang berbeza dengan madu daripada kawasan pokok belimbing besii (Averrhoa carambola). Teknik menggunakan api yang dilakukan dengan gunakan ½ sudu besar madu lebah dibakar di atas api lilin akan hasilkan buih kecil-kecil seperti air mendidih bermakna ianya palsu. Madu lebah asli buihnya akan membesar dan akan terus membuak jika terus dipanaskan.

Madu Lebah Asli atau Tiruan sebaiknya diuji melalui ujian makmal. Pengguna harus boleh memastikan bahawa madu lebah yang akan dibeli telah melalui ujian saintifik pengesahan kandungan dari institusi yang diiktiraf. Ini adalah untuk memastikan pengguna  tidak tertipu dengan madu lebah tiruan. Pihak berwajib boleh mengambil sampel-sampel madu daripada premis atau penjual dan dibuat ujian makmal.  Walaupun madu lebah tiruan tetap dapat dihasilkan melalui kaedah makmal tetapi ianya akan dapat dibenteras berperingkat jika ada jadual dan penguatkuasaan yang ketat berjadual. Dalam keadaan biasa mungkin kita dapat lihat ada gelang propolis atau juga pollen di bahgian paling atas aras madu jika dibiarkan lama madu di dalam kemasan botol. Seterusnya mengenai khasiat madu lebah dikatakan mamu kembalikan kekuatan badan kita seperti memulih. menyegar dan menambah tenaga tubuh badan. Ia juga akan memulihkan sel-sel urat besar, menjaga dan juga mengimbangi kekuatan badan serta merangsang tenaga batin. Khasiat seterusnya madu boleh membersih dan menambah darah manusia dengan memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah. Ia akan membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih serta mampu mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif. Madu lebah juga akan menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.

Madu amat berguna untuk diberikan kepada gulongan kanak-kanak dimana ia akan dapat membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental. Ia juga membantu menyembuh dengan segera isu cirit-birit dan dapat mengelak daripada cacing perosak dalam perut. Pada kanak-kanak juga madu akan mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak. Dikalangan remaja pula khasiat madu dikaitkan dengan membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan dan menambahkan tenaha untuk bergerak aktif. Bagi wanita pula nama 'MADU" amat ditakuti dikaitkan dengan suami yang berkahwin lain atau 'dimadukan'. Bagaimana pun pengambilan madu lebah asli oleh wanita akan menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik dan mereka akan mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri. Untuk lelaki pula madu asli menjadikan ia lebih tampan dengan kekuatan asli dan akan kelihatan agak lebih muda serta menguatkan tenaga batin. Mereka yang ada masaalah kencing manis boleh ambil madu bagi menstabilkan kandungan gula dala darah atau ia akan gantikan gula kepada madu lebah. Wasallam!.


MADU LEBAH... MANA ASLINYA...

MADU TIRUAN... NAMPAK SAMA...
BANYAK KHASIAT...SUDAH CUBA...
BACA ARTIKEL...HATI GEMBIRA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pusat Apiari Nasional,
Pusat Pertanian Sekayu,
Hulu Terengganu,
Terengganu, Malaysia.
(29 Syawal 1435H)

Saturday, August 30, 2014

MADU ASLI - KENALI DIA (Part 1)

MADU LEBAH ASLI (Natural Honey Bee) yang berkualiti tinggi amat sukar ditemui terutama ketika zaman moden ini. Adakalanya madu lebah yang terdapat di pasaran dicampur dengan bahan-bahan lain hanya semata-mata untuk mengaut keuntungan yang berlipat kali ganda tanpa memikirkan kesan terhadap pengguna. Kajian oleh Persatuan Perlebahan Kebangsaan Malaysia pernah menyatakan bahawa lebih 60% bekalan madu lebah di pasaran merupakan madu tiruan atay madu sintetik yang menjejaskan kesihatan kepada pengguna. Terlalu ramai kurang tahu dikalangan pengguna untuk kenal dan tahu diantara medu asli dengan madu tiruan yang dijual. Kalau anda kepasaraya dan melalui ruangan jualan madu lebah, saya fikir anda tidak dapat kenal sama ada madu lebah yang dibeli itu asli atau tiruan. Teknik membuat madu lebah adalah mudah dan boleh disediakan madu tiruan seakan sama dengan madu asli. Perbezaan madu lebah asli dan madu lebah tiruan adalah perlu diketahui dengan memerhatikan perkara berikut. Madu lebah campuran selalunya dikatakan mengandungi kandungan gula sukrosa yang rendah. Madu lebah sintetik mengandungi kandungan HMF melebihi 80 miligram perkilogram madu. Memang amat sukar untuk membezakan antara madu lebah asli dan madu lebah tiruan melainkan menerusi ujian makmal. Bagi mereka yang biasa makan madu lebah asli dengan sendirinya dapat membezakan rasa madu lebah tiruan. Artikel petang ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai madu asli dan cara untuk kita mengenalinya. 


Kandungan dalam madu lebah adalah terdiri daripada berbagai unsur-unsur penting dengan jumlahnya yang ideal dengan tubuh manusia. Daripada beberapa rujukkan penulis mendapati antara kandungan dalam madu lebah adalah seperti Kalsium (Ca), Phosphor (P), Natrium (Na), Thiamin, Niacin, Riboflavin,  Potassium, Iron dan juga unsur Zink. Di samping itu, gula dalam madu lebah (glukosa dan fruktosa) merupakan gula ringkas (simple sugar, monosacharide) yang mana apabila di makan seketika akan terus diserap oleh darah sehingga menimbulkan tenaga secara spontan. Berbeza dengan gula biasa atau madu lebah tiruan yang merupakan gula kompleks (polisacharide) yang tidak langsung dapat diserap oleh darah, kerana harus dirubah menjadi gula ringkas dengan cara pemprosesan oleh hati yang akan mengakibatkan kerosakan hati (sel herpa) apabila melebihi dos biasa. Ciri-ciri kimia madu lebah adalah madu lebah mengandungi asid amino (0.05-0.1%) dan asid organik (0.57%, julat 0.17-1.17%). Purata indek pH bagi madu adalah 3.9 (dengan julat tipikal 3.4-6.1). Kajian yang dilakukan di USDA (U.S Department of Agriculture) mendapati madu terbahagi kepada 7 warna asas iaitu putih, kuning cair, kuning pekat/jingga, oren kecoklatan, coklat dan hitam. Namun, warna madu bukanlah penunjuk yang tepat bagi menguji gred madu kerana ianya dipengaruhi oleh jenis dan ciri sesuatu bunga yang mempunyai kandungan mineral dan komponen-komponen organik tertentu di dalamnya.


Khasiat madu lebah memang telah diketahui manusia sejak dari dulu lagi. Madu lebah telah dijadikan sebagai bahan minuman untuk kesihatan. Oleh yang demikian, pengamalan makan madu lebah boleh memberikan khasiat kepada pengamalnya. Pengamalan madu lebah asli yang berterusan dapat mencegah penyakit kepada pengamal madu lebah asli. Di antara penyakit yang dapat dicegah dengan mengamalkan pengambilan madu lebah asli adalah seperti masaalah Asma, Haid, Resdung, Alahan, Jerawat, Rambut gugur, Barah, Letih, Sakit kepala, Buasir, Lendir kahak, Sakit pinggang, Batuk kering, Lemah jantung, Sakit sendi, Batuk, Mata, Sukar tidur, Darah Tinggi, Pening, Gastrik dan juga sebagai Penyeri muka. Selain penyakit di atas, masih banyak lagi khasiat madu lebah yang perlu kita ketahui. Khasiat madu lebah yang perlu diketahui adalah dimana madu lebah dapat menambahkan stamina dan membekalkan tenaga. Madu lebah boleh dijadikan sebagai sumber tenaga dan dapat meningkatkan metabolisme tubuh. Madu lebah mengandungi agen antioksidan yang boleh mengurangkan aktiviti yang memusnahkan sel dimana ia juga dapat melancarkan peredaran darah.  Ia jugga didakwa boleh melancarkan sistem pencernaan dan dapat meningkatkan semangat seksual atau tenaga batin. Madu lebah juga boleh digunakan sebagai mengubati luka-luka dan memang sesuai untuk kecantikan dan menjadikan kulit lebih licin dan halus.


Madu lebah berupaya bertindak sebagai bahan pengawet atau 'Antimicrobial'. Penyelidikan ilmiah menunjukkan madu lebah dapat mengawetkan buah-buahan dan sayuran daripada enzim yang boleh mengakibatkan ianya berubah kecoklatan dan rosak. Aktiviti antibakteria yang terdapat pada madu lebah ini adalah disebabkan kewujudan hidrogen hidroksida (agen pembunuh bakteria) dan organik antibakteria. Ia juga sebagai agen 'Antioxidants' dimana madu lebah mengandungi pelbagai fitokimia ‘phytochemicals’ seperti asid organik, vitamin dan enzim yang sememangnya merupakan sumber diet yang penting bagi proses antioksida. Jumlah dan jenis antioksida adalah bergantung kepada kekuatan saripati madu lebah itu sendiri dan sumber bunganya. Biasanya, lebih gelap warna madu lebah menunjukkan lebih tinggi kandungan antioksida berbanding madu yang berwarna agak cerah (kekuningan). Antioksida dalam madu lebah mampu menghapuskan bahan-bahan radikal yang menjadi penyebab utama kepada penyakit-penyakit kronik. Madu lebah sebagai 'Enzim' memainkan peranan penting dalam madu lebah yang menjadikannya sangat penting untuk pengubatan dan makanan yang berkhasiat tinggi. Sebagai contoh, glucose oxidase berfungsi menukar glucose kepada gluconolactone yang menghasilkan asid gluconic dan hidrogen peroksida. Ia juga bertindak sebagai 'Pro-Biotic' dimana campuran madu lebah bersama yogurt dan produk tenusu lain akan meningkatkan lagi aktiviti, pertumbuhan dan kegalakkan bakteria baik, bifidobacteria untuk melawan bakteria jahat bagi keseimbangan usus yang sihat. Artikel madu lebah ini bersambung pada Part 2 untuk dibaca. Wasallam!.

MADU LEBAH... MANA ASLINYA...
MADU TIRUAN... NAMPAK SAMA...
BANYAK KHASIAT...SUDAH CUBA...
BACA ARTIKEL...HATI GEMBIRA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pusat Apiari Nasional,
Pusat Pertanian Sekayu,
Hulu Terengganu,
Terengganu, Malaysia.
(29 Syawal 1435H)

Friday, August 29, 2014

MENANAM RUMPUT PASTURA (Part 4)

RUMPUT PASTURA (Pastures grass) merupakan tanaman jenis rumput untuk kegunaan haiwan ternakan yang ditanam dikawasan padang ragut. Penanaman rumput pastura sebaik-baiknya dilakukan pada awal musim hujan. Oleh itu adalah penting kita mengetahui taburan hujan di satu-satu kawasan sebelum penanaman rumput pastura dilakukan. Di Malaysia penanaman rumput pastura dilakukan dikawasan kebun milik penternak sendiri atau di kawasan Khas Padang Ragut yang dikhaskan oleh kerajaan. Kawasan khas padang ragur yang dikhususkan kepada penternak lazimnya diuruskan oleh kelompok penternak sendiri dikawasan yang agak luas diseluruh negara. Kawasan perlu ditanam hanya dengan rumput pastura bukannya tanaman lain yang memang tidak dibenarkan. Hanya beberapa padang ragut milik kerajaan dan Institusi sahaja di negara kita yang kelihatan 'padang ragur sebenar' seperti di padang ragut JPV, UPM, Taman Pertanian Moden Kluang, Stesyen2 MARDI dan beberapa lagi. Padang ragut uang diuruskan oleh kumpulan penternak agak kurang kelihatan sebagai padang ragut komersil. Penyediaan tanah untuk padang ragur perlu diselesaikan sebelum menanam seperti membajak tanah, menggali sistem perparitan, kolam takungan air, jalan lkadang, pagar keliling dan sebagainya. Bagi memastikan kelembapan yang mencukupi dan sesuai perlukan untuk pencambahan atau pertumbuhan rumput pastura yang berkesan makan sistem pengairan mengunakan "Irrigator" dan "sprinkler" boleh dipasang. Ia sangat membantu untuk mendapatkan kelembapan yang baik tanpa terlalu bergantung kepada hujan. Artikel malam Ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai aktiviti menanam rumput pastura berdasarkan pemerhatian dan lawatan kekawasan padang ragut di beberapa negeri.

Rumput Para (Brachiaria mutica) juga antara jenis rumput pastura yang boleh ditanam untuk haiwan ternakan. Ia adalah rumput jenis menjalar dan mudah mengeluarkan akar pada setiap ruas. Penulis mendapati rumput ini mempunyai jenis daun berbulu berukuran kira-kira 30 cm panjang (Sila lihat foto disebelah). Rumput Para mempunyai sistem akarnya yang agak cetek. Lazimnua ia boleh tumbuh setinggi 2.5 m dan mudah dibiakkan dengan biji benih atau gunakan cara keratan batang. Ia adalah berasal dari Afrika tetapi amat sesuai dengan keadaan setempat dinegara kita. Mudah hidup dengan subur jika mendapat air yang banyak dan air yang mengalir seperti parit yang terdapat di negara kita. Cara pertumbuhan mudah terjejas pada musim kemarau kerana air yang sedikit tidak dapat diambil akar yang cetek. Untuk kita mendapatkan hasil yang tingi perlu sentiasa di potong atau diragut hingga paras tanah oleh haiwan ruminan. Ia tidak bagitu tahan ragutan berbanding dengan rumput signal, Bagi campuran dengan tanaman jenis kekacang yang sesuai ialah dari jenis Centro dan Puero. Kajian mendapati potensi hasil bahan kering 15-20 tan/ha/tahun (bergantung pada kesuburan tanah dan cara pengurusan). Kandungan protein kasar sekitar 8.1 % dan sesuai untuk diusahakan.


Rumput Parit (Axonopus compressus) adalah jenis rumput yang mudah kita tanam dan jumpa disekeliling rumah. Ia adalah jenis rumput yang berdaun lebar sedikit (Sila lihat foto sebelah). Tahan lasak membiak dengan mengunakan umbisi. Walau pun ia dipercayai berasal dari Mexico, Amerika Tengah dan Carribean namun sebenarnya ia banyak tumbuh meliar dinegara kita dan membiak subur pada kawasan tanah liat. Ia adalah jenis paling sesuai pada kelembapan tinggi dan bagi penternak tempatan yang kurang modal dan kemahiran rumput ini disyorkan pada system menternak yang inputnya rendah. Samada dikawasan naungan atau kawasan kurang subur rumput parit ini mudah hidup walau pun tanpa memerlukan pembajaan dan jenis ini juga adalah tahan naungan. Bagaimana pun penulis menfdapati hasil bahan kering dicatitkan sekitar 6 -10 tan/ha/tahun dengan kandungan protein kasar sebanyak 7.5.%. Ia berupaya untuk mengeluarkan biji benih yang banyak dan biasanya ditanam dengan mengunakan tompokan berakar. Rumput ini lebih dikenali sebagai hiasan halaman rumah yang cantik dan kemas.

Siapa yang tidak kenal dengan jenis 
Rumput Kerbau (Paspalum conjugatum) 
yang mudah kita jumpa ini. Pada saya rumput ini jenis rumput tahunan yang mempunyai stolon. Stolon dan batang rumput ini yang tegak setinggi 20-60 cm dengan mempunyai daunya tirus berukuran 4-20 cm panjang dan 5-10 cm lebar berwarna hijau terang. Rumput ini berasal dari kawasan Amerika dan hidup segar pada kawasan beriklim lembab, tanah berasid dan juga di kawasan yang bernaung. Anggaran hasil bahan kering 6-12 tan/ ha /tahun. Kandungan Protein kasar dan penghadaman in-vitronya lebih tinggi dibandingkan dengan rumput yang lain dimana kadar kandungan protein kasar sekitar 13.6 % dan sesuai untuk makanan haiwan ternakan. Demikian 4 siri mengenai menanam ruumput pastura dinegara kita yang sesuai dilakukan. Pemilihan jenis rumput yang betul dan amalan agronomi yang sesuai membolehkan hasil rumput pastura boleh digunakan untuk makanan ternakan ruminan. Wasallam!.


RUMPUT ..JENIS RUMPUT PARA...
RUMPUT PARIT..ADA MERATA...
JENIS LAIN...KERBAU NAMANYA...
MUDAH DITANAM...KENA BACA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Padang Ragut Lubuk Bakul,
Pagoh, Muar,
Johor, Malaysia.
(11 Syawal 1435H)

Thursday, August 28, 2014

MENANAM RUMPUT PASTURA (Part 3)

RUMPUT PASTURA (Pastures grass) merupakan tanaman jenis rumput untuk kegunaan haiwan ternakan yang ditanam dikawasan padang ragut. Penanaman rumput pastura sebaik-baiknya dilakukan pada awal musim hujan. Oleh itu adalah penting kita mengetahui taburan hujan di satu-satu kawasan   sebelum penanaman rumput pastura dilakukan. Di Malaysia penanaman rumput pastura dilakukan dikawasan kebun milik penternak sendiri atau di kawasan Khas Padang Ragut yang dikhaskan oleh kerajaan. Kawasan khas padang ragur yang dikhususkan kepada penternak lazimnya diuruskan oleh kelompok penternak sendiri dikawasan yang agak luas diseluruh negara. Kawasan perlu ditanam hanya dengan rumput pastura bukannya tanaman lain yang memang tidak dibenarkan. Hanya beberapa padang ragut milik kerajaan dan Institusi sahaja di negara kita yang kelihatan 'padang ragur sebenar' seperti di padang ragut JPV, UPM, Taman Pertanian Moden Kluang, Stesyen2 MARDI dan beberapa lagi. Padang ragut uang diuruskan oleh kumpulan penternak agak kurang kelihatan sebagai padang ragut komersil. Penyediaan tanah untuk padang ragur perlu diselesaikan sebelum menanam seperti membajak tanah, menggali sistem perparitan, kolam takungan air, jalan lkadang, pagar keliling dan sebagainya. Bagi memastikan kelembapan yang mencukupi dan sesuai perlukan untuk pencambahan atau pertumbuhan rumput pastura yang berkesan makan sistem pengairan mengunakan "Irrigator" dan "sprinkler" boleh dipasang. Ia sangat membantu untuk mendapatkan kelembapan yang baik tanpa terlalu bergantung kepada hujan. Artikel malam Ahad ini saya akan menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai aktiviti menanam rumput pastura berdasarkan pemerhatian dan lawatan kekawasan padang ragut di beberapa negeri.


Rumput Setaria (Setaria sphacelata varieti splendida) adalah jenis rumput pastura yang sesuai ditanam di negara kita. Ia berasal dari kawasan tropika dan subtropika Afrika dimana kemudian dibawa ke kawasan Asia dan juga Australia. Rumpun ini akan mengeluarkan tiller yang banyak dan membiak dengan kaedah mengunakan umbisi. Daunnya adalah panjang yang tirus dan berwarna hijau dan kurang mempunyai bulu (Sila lihat foto disebelah). Rumput boleh tumbuh setinggi 3.0 m dan bunga berbentuk seperti ekor berukuran 10-15 cm panjang dan berwarna perang kehijau-hijauan. Ia tidak mudah diserang penyakit atau perosak dan sesuai ditanam pada semua jenis tanah. Rumput jenis ini memerlukan air yang banyak. Kandungan airnya tinggi berbanding denga jenis rumput yang lain. Rumput ini juga mengandungai oksalat dan akan bertambah dengan pertambahan baja N. Oksalat tidak menjadi masalah pada ruminan yang biasa dengan rumput ini tetapi akan menyebabkan masalah seperti jenis penyakit tulang “osteodystrophiafibrosa” bagi kuda. Rumput ini boleh ditanam dengan menggunakan bahan tampang. Ia sesuai untuk system potong angkut atau ragutan. Kajian dibeberapa lokasi mendapati hasil bahan kering 16.6-18.6 tan/ha/tahun (jarak pemotongan setiap 6 minggu). Kiraan kandungan protein kasar sebanyak 12.4 %.



Rumput Gajah (Pennisetum pupureum) adalah jenis rumput pastura yang disukai oleh ramai penternak. Ia telah ditanam dinegara ini sejak tahun 1950an lagi sehingga kini. Cara untuk menanam rumput ini adalah dengan keratan batang. Kajian menunjukkan yang hasil bahan kering tinggi tetapi lazimnya penulis dapati yang hasil berkurangan pada musim kemarau. Rumput ini adalah rumput tahunan yang tegap menyerupai tebu dan balih tumbuh setinggi 2-5 m dan mempunyai umbisi yang mudah membiak dan mengeluarkan tiller. Bentuk daunnya lebar, nipis dan mempunyai tulang daun (Sila lihat foto disebelah). Bunga berbentuk silinder yang berwarna kuning keemas-emasan. Rumput ini memerlukan tanah yang subur untuk membiak serta jenis tanah yang sesuai ialah tanah yang peroi. Ia memerlukan baja yang banyak terutamanya baja N yang diberikan mengikut jadual. Ia boleh ditanam ditanah berpasir dengan memberi baja najis ternakan. Lazimnya ternakan gemar rumput gajah yang muda kerana batangnya lembut dan mudah dihadamkan berbanding dengan batang yang tua dan keras. Syor jarak pemotongan antara 4-6 minggu setiap satu pusingan. Kajian mendapati hasil bahan kering ialah 20-30 tan/ha/tahun iaitu kadar yang tinggi dengan kadar protein kasar 10 % untuk  ternakan. Ia boleh ditanam bersama centro dan puero secara campuran.


Rumput Humidicola (Bracharia humidicola) pula agak jarang kita dengar sebagai rumput pastura popular. Ia dipercayai berasal dari Afrika Selatan dan diperkanalkan di Australia, Fiji, Papua New Guinea dan juga di Asia Tenggara. Kajian penulis mendapati yang nama komersial bagi biji benih rumout ini ialah B. humidicola kultivar Tully (Sila lihat foto disebelah). Rumput ini adalah sesuai pada semua jenis tanah terutamanya tanah berpasir. Rumput ini tahan terhadap pemotongan dan hasil bahan kering tinggi serta tidak menyebabkan fotosensitiviti kepada ruminan.  Ia juga sesuai ditanam di ladang kelapa bertanah bris yang berpasir. Ia juga tahan pada musim kemarau dan kawasan air bertakung. Rumput ini tumbuhan saka yang berstolon dengan daun berbentuk 'lanseolate' dan kurang berbulu dan rimbun. Lazimnya ia boleh dibiak dengan biji benih atau tampang yang sesuai dipotong setiap 4 - 6 minggu. Kajian menunjukkan hasil bahan kering 11 – 18 tan/ha/tahun. Protein kasar 10.2 % (pada tanah bris, asid sulfat dan pendalaman) dan sesuai dicampur dengan tanaman kekacang seperti epil-epil. Artikel akan bersambung dengan Part 4 berikutnya. Wasallam!.



RUMPUT PASTURA..JENIS APA...
RUMPUT GAJAH...BESARNYA...
JENIS LAIN...NAMA SETARIA...
YANG KETIGA...HUMIDICOLA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Padang Ragut MARDI,
Serdang, selangor,
Malaysia.
(11 Syawal 1435H)

Wednesday, August 27, 2014

MENANAM RUMPUT PASTURA (Part 2)

RUMPUT PASTURA (Pastures grass) merupakan tanaman jenis rumput untuk kegunaan haiwan ternakan yang ditanam dikawasan padang ragut. Penanaman rumput pastura sebaik-baiknya dilakukan pada awal musim hujan. Oleh itu adalah penting kita mengetahui taburan hujan di satu-satu kawasan   sebelum penanaman rumput pastura dilakukan. Di Malaysia penanaman rumput pastura dilakukan dikawasan kebun milik penternak sendiri atau di kawasan Khas Padang Ragut yang dikhaskan oleh kerajaan. Kawasan khas padang ragur yang dikhususkan kepada penternak lazimnya diuruskan oleh kelompok penternak sendiri dikawasan yang agak luas diseluruh negara. Kawasan perlu ditanam hanya dengan rumput pastura bukannya tanaman lain yang memang tidak dibenarkan. Hanya beberapa padang ragut milik kerajaan dan Institusi sahaja di negara kita yang kelihatan 'padang ragur sebenar' seperti di padang ragut JPV, UPM, Taman Pertanian Moden Kluang, Stesyen2 MARDI dan beberapa lagi. Padang ragut uang diuruskan oleh kumpulan penternak agak kurang kelihatan sebagai padang ragut komersil. Penyediaan tanah untuk padang ragur perlu diselesaikan sebelum menanam seperti membajak tanah, menggali sistem perparitan, kolam takungan air, jalan lkadang, pagar keliling dan sebagainya. Bagi memastikan kelembapan yang mencukupi dan sesuai perlukan untuk pencambahan atau pertumbuhan rumput pastura yang berkesan makan sistem pengairan mengunakan "Irrigator" dan "sprinkler" boleh dipasang. Ia sangat membantu untuk mendapatkan kelembapan yang baik tanpa terlalu bergantung kepada hujan. Artikel malam Ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai aktiviti menanam rumput pastura berdasarkan pemerhatian dan lawatan kekawasan padang ragut di beberapa negeri.


Rumput Signal (Brachiaria decumbens) juga antara jenis rumput pastura. Dalam membuat tinjauan mengenai rumput ini penulis mendapati rumput signal tumbuh menjalar, cepat membiak dan sesuai dengan iklim yang lembab seperti di Malaysia (Sila lihat foto sebelah). Marfologi rumput ini mempunyai buku ruas pada batang dimana ia akan mengeluarkan akar dan cabang membolihkannya membiak dengan cepat. Ia tumbuh setinggi 30-50 cm dengan bentuk daunnya pendek, tirus dan tajam dihujungnya. Ia berwarna hijau dan mempunyai sedikit bulu halus. Walaupun berbunga tetapi biji benih kurang subur untuk dijadikan bahan tanaman. Cara yang paling baik untuk menanam ialah dengan keratan tunggul. Lazimnya kadar penanaman dengan biji benih ialah antara 3-5 kg/ha menggunakan benih yang bernas. Ia boleh hidup dalam keadan kemarau dan memang tidak sesuai kawasan air bertakung. Digalakkan kombinasi kekacang yang sesuai ialah dengan jenis Desmodium dan Epil-epil. Rumput ini juga agak tahan serangan serangga dan penyakit. Kajian menunjukkan hasil bahan kering ialah 14-26 tan/ha/tahun dengan kandungan protein kasar sekitar 8.5 %. Adalah disyorkan agar amalan agronomi dengan kadar pembajaan 200-400 kg N/ha/tahun. Jenis ini sesuai untuk ternakan ruminant besar dan ia tidak disyorkan pada jenis kambing dan biri-biri kerana dikatakan mengakibatkan fotosensitiviti dan jaundis. Hasil susu dari lembu yang merabut rumput campuran dengan petai belalang atau baja N ialah 6-8 kg/ekor/hari.


Rumput Setaria (Setaria sphacelata kultivar Kazungula) juga jenis rumput pastura yang boleh ditanam dinegara kita. Rumput ini dipercayai berasal dari kawasan tropika dan subtropika Afrika. Ia akan mengeluarkan anak rumpun (tillering) yang banyak dan membiak dengan mengunakan umbisi yang pendek. Ia mempunyai bentuk daunnya panjang dan tirus berwarna hijau tua dan tidak mempunyai bulu (Sila lihat foto sebelah). Ia mampu tumbuh setinggi 1.5-2.0 meter dan akan mengeluarkan bunga berbentuk seperti ekor kucing yang selalu berukuran 20-25 cm panjang, berwarna perang kehijau-hijauan. Rumput jenis ini saya dapati agak tahan terhadap serangan penyakit atau perosak. Oleh itu ia sesuai ditanam pada semua keadaan jenis tanah dan memerlukan hujan yang serdahana banyak. Ia boleh ditanam dengan mengunakan tiler berakar atau biji benih pada kadar 2-5 kg/ha. Saya dapati ia setanding dengan rumput lain dari segi mutu dan hasilnya. Pertumbuhan rumput atau respon yang baik dengan baja N amat signifikan dan ia juga tahan pada musim kemarau. Hasil bahan kering ialah 16-18 tan/ha/tahun dengan keupayaan kadar kandungan protein kasar 10.5 %. Prestasi ternakan tidak sebaik jika meragut rumput guinea tau MARDI digit dan ia dilaporkan mempunyai kandungan karbohidrat terlarut yang rendah. Daunnya yang segar mempunyai keasasidan yang tinggi dan ia juga mengandungi Asid organic yang tinggi seperti asid oksalik yang bolih memudaratkan ternakan seperti kuda. Bersambung dengan artikel Part 3 berikutnya,
Wasallam!.
RUMPUT DITANAM... JENIS PASTURA...
RUMPUT SIGNAL... MUDAH DI JAGA...
JENIS SETARIA... LASAK TUMBUHNYA...
DIPADANG RAGUT...TEMPAT DIANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Padang Ragut Taman Pertanian Moden,
Jalan Air Hitam, Kluang,
Johor, Malaysia.
(11 Syawal 1435H)

Tuesday, August 26, 2014

MENANAM RUMPUT PASTURA (Part 1)

RUMPUT PASTURA (Pastures grass) merupakan tanaman jenis rumput untuk kegunaan haiwan ternakan yang ditanam dikawasan padang ragut. Penanaman rumput pastura sebaik-baiknya dilakukan pada awal musim hujan. Oleh itu adalah penting kita mengetahui taburan hujan di satu-satu kawasan   sebelum penanaman rumput pastura dilakukan. Di Malaysia penanaman rumput pastura dilakukan dikawasan kebun milik penternak sendiri atau di kawasan Khas Padang Ragut yang dikhaskan oleh kerajaan. Kawasan khas padang ragur yang dikhususkan kepada penternak lazimnya diuruskan oleh kelompok penternak sendiri dikawasan yang agak luas diseluruh negara. Kawasan perlu ditanam hanya dengan rumput pastura bukannya tanaman lain yang memang tidak dibenarkan. Hanya beberapa padang ragut milik kerajaan dan Institusi sahaja di negara kita yang kelihatan 'padang ragur sebenar' seperti di padang ragut JPV, UPM, Taman Pertanian Moden Kluang, Stesyen2 MARDI dan beberapa lagi. Padang ragut uang diuruskan oleh kumpulan penternak agak kurang kelihatan sebagai padang ragut komersil. Penyediaan tanah untuk padang ragur perlu diselesaikan sebelum menanam seperti membajak tanah, menggali sistem perparitan, kolam takungan air, jalan lkadang, pagar keliling dan sebagainya. Bagi memastikan kelembapan yang mencukupi dan sesuai perlukan untuk pencambahan atau pertumbuhan rumput pastura yang berkesan makan sistem pengairan mengunakan "Irrigator" dan "sprinkler" boleh dipasang. Ia sangat membantu untuk mendapatkan kelembapan yang baik tanpa terlalu bergantung kepada hujan. Artikel malam Ahad ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai aktiviti menanam rumput pastura berdasarkan pemerhatian dan lawatan kekawasan padang ragut di beberapa negeri.


Menanam rumput pastura memerlukan kemahiran asas. Lazimnya kadar kuantiti biji benih sehektar atau pun jarak untuk menanam perlu diberi perhatian kerana faktor ini akan menentukan pertumbuhan dan kepadatan yang baik serta mengelakkan pertumbuhan rumpai yang tidak diingini. Penulis mendapati ada 2 cara menanam rumput pastura iaitu dengan (1) Mengunakan biji benih dan (2) Menanam secara tampang/keratan batang. Kaedan menanam mengunakan bijibenih memerlukan kuantiti biji benih yang diperlukan bagi sehektar bergantung kepada jenis, kualiti dan cara menanam. Jika peratus percambahan baik, kadar yang digunakan adalah kurang dan begitulah sebaliknya. Kadar kuantiti biji benih beberapa jenis rumput dan kekacang (sekiranya kualiti biji benih digunakan adalah baik serta telah disimpan dengan sempurna) iaitu Benih rumput dan juga Biji benih rumput (seeds). Kadar semaian bagi jenis rumput Kuda/Guinea (2 - 6 kg/ha), rumput Para (2 - 6 kg/ha), rumput Setaria (2 - 5 kg/ha). rumput Brachiaria decumben (3 - 6 kg/ha) dan rumput Brachiaria humidecola (5 - 7 kg/ha). Kadar tersebut di atas adalah sesuai jika biji benih tersebut betul-betul bermutu tinggi dimana peratus percambahannya lebih kurang 60 %. Jika percambahan rendah iaitu kurang daripada 30 % maka lebih baik kadar diatas diberi 2 kali ganda untuk ditanam didalam kawasan yang hendak ditanam.

Jenis tanaman rumput pastura campur kekacang adalah digalakkan untuk ditanam (Sila lihat foto kawasan pastura disebelah)Tujuan menanam kekacang bersama dengan rumput bermutu adalah untuk mengurangkan kos membaja, Kekacang mempunyai bintil-bintil akar yang boleh mengikat nitrogen diudara iaitu anggaran 50-250 kg/hektar/tahun. Tujuan lain adalah untuk memastikan kadar protein kasar (crude protin) kekacang adalah lebih tinggi daripada pastura. Dengan adanya kekacang didalam pastura dapat meningkatkan peratus nilai protin kasar, bererti menambah kelazatan dan ini akan menambahkan pengambilan bahan kering oleh ternakan. Ada beberapa cara menanam rumput bermutu bercampur kekacang. Jika kedua-duanya ditanam dengan biji benih maka kekacang boleh ditanam bersama rumput dalam baris yang sama atau kekacang boleh ditanam diantara baris rumput. Setiap 2-3 tahun mengikut keadaan, biji benih kekacang perlu ditabur dipetak campuran untuk memperbaiki peratus kandungan kekacang. Ini kerana kadar pertumbuhan kekacang adalah lambat berbanding dengan rumput dan kesuburan rumput boleh menyekat perkembangan kekacang, malah boleh menghapuskan sama sekali sekiranya tiada usaha dibuat untuk memperbaiki keadaan.

Rumput MARDI Digit (Digitaria setivalva) merupakan antara jenis rumput pastura yang sesuai ditanam dalam kebun pastura. Rumput ini berasal dari Afrika Selatan, sejenis rumput yang bersetolon. Tumbuhan yang bertompok-tompok dan batang yang tegak seperti serai, buku ruas mempunyai sedilit bulu halus. Stolon pada mulanya tumbuh tegak tetapi kemudian rebah dan menjalar seperti stolon biasa. Batang dan daunnya lembut dan bolih tumbuh setinggi 30 -50 cm. Kajian mengenai potensi hasil bahan kering sebanyak 16-23 tan/ha/tahun jika dijaga dengan baik. Kandungan protein kasar 9.0 % yang amat sesuai untuk ragutan ruminan. Ia sesuai dibiak dengan keratan rumpun walaupun terdapat sedikit biji benih yang subur.
Sesuai ditanam pada semua jenis tanah terutamanya jenis tanah gambut.

Rumput Kuda atau Rumput Guinea (Panicum maximum) juga jenis rumput pastura yang sesuai ditanam. Rumpit ini mempunyai ketinggian diantara 1.5-2 m dari paras tanah yang mempunyai daun berwarna kehijauan (Sila lihat foto disebelah). Penulis dapati terdapat beberapa jenis rumput ini iaitu Rumput kuda biasa, Green panic, Hamil, Coloniao dan Makuaene. Bagaimana pun di Malaysia jenis yang biasa ditanam ialah 'Guinea biasa' dan jenis 'Hamil' sahaja kerana hasil yang tinggi sepanjang tahun. Rumput ini boleh menghasilkan bahan kering sebanyak 20-26 tan/ha/tahun (dengan jarak pemotongan 6-8 minggu) dan juga 
dengan kadar pembajaan 200-400 kg N/ha/tahun  dimana ia mempunyai kandungan protein kasar sekitar 11.9 %. Ia juga tahan pada musim kemarau yang panjangdan memerlukan iklim yang lembab untuk hidup subur. Ia tahan naungan seperti dibawah kawasan tanaman kelapa dan tanaman utama yang masih muda bagaimana pun tidak sesuai dikawasan air bertakung. Artikel ini bersambung pada Part 2, Part 3 dan Part 4 untuk dibaca. Wasallam!.

MARDI DIGIT...RUMPUT PASTURA....
SESUAI DITANAM...MERATA-RATA...
JENIS LAIN...GUINEA NAMANYA...
NAMA LAIN ...IA RUMPUT KUDA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Padang Ragut TKPM Lubuk Bakuul,
Pagoh, Muar,
Johor, Malaysia.
(11 Syawal 1435H)

Monday, August 25, 2014

BUDU - APA HEBATNYA

Apakah dia kehebatan Budu?. Budu apa yang penulis faham merupakan makanan tradisional yang popular diKelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang baru yang dijeruk sehingga hancur. Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Semasa penulis melawat Filipina, Thailand dan beberapa negara Asia lain terdapat makanan seperti budu dibuat dengan menjalani proses sama. Penemuan pakar  makanan tempatan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki sejenis bahan iaitu Gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang masaalah kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap sebagai sejenis "makanan kampong yang kuno". Budu juga didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan dapat mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti apa yang disebut sebagai aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Artikel malam Ahad ini saya menulis lagi dalam "Anim Agro Technology"  mengenai sejenis makanan tradisional iaitu budu dan beberapa kehebatannya untuk tatapan anda.


Kini kita boleh mendapatkan beberapa laporan kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi sejenis zat antibakteria yang boleh menyebabkan cirit birit (diarrhoea). Ia juga dikaitkan dengan fungsi untuk penurunan kolestrol darah dimana ini akan mencegah penyakit jantung dan hipertensi. Budu memiliki khasiat dimana ia mudah untuk dihadamkan dalam perut dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang dibuat melalui proses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Apabila proses pengambilan budu sebagai makanan sampingan dijadikan amalan maka ia didakwa mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. Budu juga penulis percaya dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. Kajian umum mengenai keputusan peperiksaan UPSR, PMR dan SPM sejak dahulu memang telah memberikan hasill peratus kejayaan yang tinggi di Kelantan dan Terengganu. Murid-murid yang makan budu sebenarnya akan menjadi bijak kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Di universiti pun ramai orang pantai timur yang makan budu menjadi siswa juga dikonlomerat sebagai pegawai tinggi.


Mereka yang makan budu beruntung kerana khasiat turut akan bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, iaitu merupakan penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Terdapat dua kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu jenis vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan jenis vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K). Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti untuk vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), Asid Pantotenat, Asid Niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Kajian saintifik mendapati bahawa budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria jenis Klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin  yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. Laporan juga mendapati bahawa vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun. Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (mereka yang jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan. Selain pembekal kepada protein yang tinggi, budu juga penulis dapat tahu turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Bagaimana pun penulis memang tidak suka makan budu dan cencalok sejak dulu lagi.


Analisa makmal juga mengesahkan iaitu jumlah kandungan untuk mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga didakwa mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon. Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut. Kajian mendapati apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, USA menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara. Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipid dalam darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pengambilan bubu memang memberi kesan positif kepada peminat budu.


Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (maampu untuk menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu kajian rawak yang dijalankan oleh universiti mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan (Ini bagus untuk kesihatan). Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik dimana kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ini akan menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang diperlukan oleh National Cancer Research. Jika dibuat perbandingan antara serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain didapati serat pada budu lebih mudah untuk dihadamkan. Berdasarkan dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan. Walau pun artikel ini memberikan seribu harapan, saya masih belum terbuka untuk makan budu. Diharap artikel ini dapat memberikan info saintifik kepada pembaca diadaptasi dari beberapa laporan dan penelitian penulis. Wasallam!.
NAMANYA BUDU... IA MAKANAN...
ADA DITERENGGANU..KELANTAN...
BANYAK PROTIN... ASAS IKAN...
PEMBUKA SELERA...IA DIMAKAN... 

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 305, Hotel Suria,
Kota Bharu, Kelantan,
Malaysia.
(28 Syawal 1435H)

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...