Support My Blog

Friday, July 31, 2015

10 TUMBUHAN PALING BERACUN (Part 2)


TUMBUHAN BERACUN (Deadliest Plants) memang ujud didunia dimana ia boleh mendatangkan maut atau pun kecederaan serius kepada sesiapa yang menyentuhnya, menggunakan apa lagi kalau memakannya. Tumbuhan jenis ini lazimnya mempunyai bahan toksin, bisa, racun, debu, cecair atau gas beracun yang merbahaya kepada haiwan termasuk manusia. Dalam membaca beberapa sumber mengenai tumbuhan beracun ini mungkin sebahagian yang telah disenaraikan ini telah ada dinegara kita dan lebih malang lagi kalau ia ada dikawasan kompaun rumah kita yang dijadikan tanaman hiasan. Mungkin tumbuhan tersebut ditanam atau tumbuh sendiri tetapi tidk diketahui oleh mereka yang berhampiran dengan tumbuhan tersebut. Penulis nyatakan sebagai contoh pokok Pong-pong (juga dikenali dengan pokok buta-buta, bentan dan sebagainya) memang sering ditanam oleh majlis daerah sebagai pokok landskap disekitar tepi jalan, kawasan taman riadah malahan dikawasan premis dimana ada orang ramai berhimpun. Pokok ini nampak cantik dan buahnya menarik serta menjadi pokok naungan yang berfungsi dengan baik. Tetapi ia mungkin beracun dan perlu dielakkan daripada orang ramai. Terdapat bebagai jenis racun dalam tumbuh-tumbuhan ini yang mana setiap jenis bahan aktif  racun tersebut berbeza tahap kebisaan dan mudharatnya kepada manusia. Artikel malam ini saya menulis lagi dalam "Anim Agro Technology" artikel yang ke 3,486 mengenai 10 jenis pokok beracun merbahaya didunia sekadar untuk dijadikan panduan bagi pembaca semua.


7) POKOK AGERATINA

Pokok Ageratina (Ageratina altissima) atau juga dikenali dengan nama lain sebagai White Snakeroot, White Snakeroot, Richweed, white sanicle atau Boneset adalah tumbuah beracun dari keluarga Asteraceae. Tumbuah herba ini berasal dari kawasan Tengah dan Utara America menyerupai Selaput Tunggul di Malaysia. Ia tumbuh menegak dengan ketinggian sehingga 1.5 m tinggi dan sering tumbuh berkumpulan dengan batangnya yang berselirat. Ia akan berbunga pada musim panas dan munim luruh dengan mengeluarkan banyak bunga yang berwarna putih yang mengandungi biji dan boleh diterbangkan oleh angin (Sila lihat foto disebelah).  Tumbuhan liar ini mudah tumbuh dikawasan lapang dan tanah kurang subur. Rumpai ini jika dimakan oleh ternakan lembu dimana susu atau daging lembu tersebut dimakan atau diminum oleh manusia memang boleh menyebabkan kemudaratan malahan boleh menyebabkan kematian. Racun didalamnya adalah dari jenis Tremetol yang menyebabkan kesan muntah-muntah, pening kepala dan sakit perut amat teruk. Dari segi sejarah terdapat laporan diluar negara dimana ramai orang akan terkena "milk sickness" pada kurun ke 19 akibat minum susu lembu yang makan racun Tremetol ini.  Tumbuhan ini juga memberikan kesan keracunan signifikan kepada kuda, bebiri dan kambing serta haiwan ruminan lain. Tanda keracunan pada haiwan ini adalah dengan kesan kesukaran bernafas, hidung berair, keresahan haiwan, haiwan akan bertempiaran dari kumpulan dan akhirnya boleh mati.


6) POKOK BRUGMANSIA (BUNGA TROMPET)

Bunga Trompet (Brugmansia spp) juga merupakan sejenis bunga yang cantik dan sering ditanam dikawasan halaman ruman serta taman bunga. Bunga daripada keluarga Solanaceae ini juga dipanggil sebagai nama 'Angel's Trumpet'. Tumbuhan ini ditanam diseluruh dunia terutama diawasan bersuhu agak sejuk sedikit. Di Malaysia ia tumbuh dan berbunga denganbaik di Tanah Tinggi Cameroon Highland. Ia merupakan pokok renek (shrubs) dengan banyak cabang tumbuh menegak dengan ketinggian 3-11 meter. Mempunyai batang kayu separuh keras dengan daun lebar berwarna hijau berukuran 10-30 cm panjang dan 3-10 cm lebar dengan susunan bersilang. Dunnya mempunyai bulu halus dengan bahagian tepi daun bergelombang. Dipanggil Trumpet Angel kerana saiz bunga yang besar berbentuk trumpet dan tergantung berukuran sekitar 50 cm panjang dan 35 cm lebar dihujungnya (Sila lihat foto disebelah). Bunganya mempunyai warna yang kuar sama ada pink, kuning, hijauputih, oren dan merah.  Ia selalunya menghasilkan bau wangi terutama diwaktu petag dan malam (jika tidak gugur). Semua bahagian tumbuhan ini jika termakan boleh menyebabkan keracunan disebabkan oleh toksin iaitu Scopolamine dan Atropine. Kesan racun seperti muntah, cirit birit, sakit perut, hilang penglihatan dan akhirnya kematian. Penulis nasihatkan anda berhati-hati ketika ada konteks dengan tumbuhan ini.


5) POKOK DIEFFENBACHIA

Pokok Keladi ini (Dieffenbachia spp) merupakan tumbuhan beracun dari keluarga Araceae yang selalu ditanam disekeliling atau juga didalam rumah. Ia sesuai ditanam didalam kawasan kurang cahaya matahari seperti dalam rumah atau pejabat. Tumbuhan ini juga dipanggil sebagai 'Dumbcane' dan terdapat 56 spesis yang ada diseluruh dunia. Jika diperiksa dengan mikroskop ia mempunyai hablur kristal halus berbentuk jarum dari Kalsium oksalate yang jelas dengan pembesaran 600 kali. Apabila daunya dikunyah akan menyebabkan jarum-jarum kalsium oksalate ini menyucuk lidah, mulut yang menyebabkan membengkal dan alir liur meleleh. Dalam keadaan teruk menyebabkan bahagian mulut kaku dan tidak boleh digerakan, membengkak dan menghalang laluan pernafasan dan akhirnya adalah kematian. Tumbuhan ini MESTI dijauhkan daripada bayi dan kanak-kanak yang ditakuti akan makan daun bercaun ini. AWAS!. Diharap tulisan ini memberi ilmu kepada saya dan pembaca semua. Bersambung kepada Part 3... Wasallam.!



POKOKBERACUN... AMAT MERBAHAYA...
BANYAK DIGUNA...SEBAGAI SENJATA...
DULU TIDAK TAHU...KENA MEMBACA...
ANIM AGRO...NASIB BAIK BERCERITA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 1706, Hotel Ipoh City,
Ipoh, Perak,
Malaysia.
(13 Syawal 1436H)

Thursday, July 30, 2015

10 TUMBUHAN PALING BERACUN (Part 1)



TUMBUHAN BERACUN (Deadliest Plants) memang ujud didunia dimana ia boleh mendatangkan maut atau pun kecederaan serius kepada sesiapa yang menyentuhnya, menggunakan apa lagi kalau memakannya. Tumbuhan ini lazimnya mempunyai toksin, bisa, racun, debu, cecair atau gas beracun yang merbahaya kepada haiwan termasuk manusia. Dalam membaca beberapa sumber menganai tumbuhan ini mungkin sebahagian yang telah dosenaraikan ini ada dinegara kita dan lebih malang lagi kalau ia ada dikawasan kompoun rumah kita. Mungkin tumbuhan tersebut ditanam atau tumbuh sendiri tetapi tidk diketahui oleh mereka yang berhampiran dengannya. Sebagai contoh pokok Pong-pong (juga dikenali dengan pokok buta-buta, bentan dan sebagainya) memang sering ditanam oleh mahlis daerah sebagai pokok landskap disekitar tepi jalan, kawasan taman riadah malahan dikawasan premis orang ramai berhimpun. Pokok ini nampak cantik dan buahnya menarik serta menjadi pokok naungan yang berfungsi dengan baik. Tetapi ia mungkin beracun dan perlu dielakkan daripada orang ramai. Tumbuhan beracun ini lazimnya mengandungi bahan kimia beracun yang mendatangkan mudharat kepada manusia dan haiwan. Terdapat racun berbeza-beza dan menyerang sistem dalam manusia yang boleh menyebabkan kematian. Artikel malam ini saya menulis lagi dalam "Anim Agro Technology" artikel yang ke 3,485 mengenai 10 jenis pokok beracun merbahaya didunia sekadar untuk dijadikan panduan pembaca semua.


10A: POKOK CONIUM  

Tumbuhan Conium (Conium maculatum) juga digelar sebagai 'Hemlock' atau 'Racun hemlock' adalah sangat beracun. Ia merupakan tumbuhan berbunga (Sila lihat foto disebelah) daripada keluaraga 'carrot' iaitu Apiaceae. Tumbuha ini adalah natif dikawasan Eropah dan Afrika Utara. Ia merupakan jenis herba binneal yang tumbu dengan ketinggian sekitar 1.5 - 2.5 m (5 - 8 ft) dengan batang lembut, berwarna hijau, kosong didalamnya. Batangnya kadang-kadang ada bintik atau jalur ungu dan kemerahan. Daunnya berbenuk 3 segi dengan 2 atau empat lekukan berukuran sekita 50 cm panjang x 40 cm lebar.  Bunganya kecil berwarna keputihan (Sila lihat foto disebelah). Bunga pokok ini berjambak dan akan mengeluarkan bau busuk jika di ramas. Bunga berwarna putih dengan jambak antara 10-15 kuntum ini menghasilkan banyak biji benih didalamnya. Ia digunakan sebagai bahan pembubuhan dizaman Kuno Greece dimana terkenal sebagai racun Hemlock's seperti mana dinayatkan oleh Scorates yang juga dikatakan dibunuh dengan racun tumbuhan ini dikenali sebagai 'Coniine'. Hanya dengan dimakan 6-8 helai daun, akar atau biji Conium akan menghentikan jantung (dan semua otot-otot) yang akan kekejangan. Ia akan bermula dengan kejang kaki, menaik keatas sehingga sistem pernafasan dan mati. Pastikan anda tidak kena racun Coniine yang bahaya ini.


10B : POKOK CICUTA
Terdapat juga jenis Hemlock lain beracun iaitu tumbuhan dinamakan sebagai Cicuta (Cicuta maculatum)  daripada keluarga Apiaceae atau nama lain sebagai Water Hemlock, death-of-man, poison parsnip. Tumbuhan jenis Cicuta ini menyamai dengan jenis Hemlock apa yang telah dinyatakan oleh Scorates sebagai tumbuhan yang sangat beracun. Terdapat 4 spesis tumbuhan jenis ini yang mana tahap kebisaannya adalah sama berbisa. Tumbuhan jenis ini mengandungi jenis bahan racun kompoun dinamakan sebagai Cutoxin. Ia merupakan sejenis kimia yang pekat boleh diekstrak daripada bahagian akar. Ia mungkin diambil mangsa sebagai bahan segar dan diberikan makan terus kepada sasaran kerana ia menyerupai Lobak Putih (like parsnip). Kesan daripada racun Cutoxin ini akan menyebabkan bahan Cicutoxin menyerang daraf (neurotoxin) dengan menganggu sistem saraf manusia. Ia menyebabkan pening, sakit dalam badan (abdominal pain), susah bernafas, ginjal tidak berfungsi, denyutan jantung yang tidak sekata, pitam dan akhirnya mangsa akan mati. Neurotoxin bertindak pantas sekitar 15 minit sahaja menyebabkan kematian kepada haiwan ternakan besar seperti lembu. 


9)  POKOK OLEANDER 


Pokok Oleander (Nerium oleander) ini merupakan sejenis pokok yang paling beracun didunia dalam senarai. Pokok ini selalunya ditanam sebagai pokok hiasan di kawasan rumah, taman bunga, kawasan riadah sekolah, premis-premis perniagaan dan juga lokasi tarikan ramai. Pokok ini tumbuh setinggi 2-6 meter dengan menegak dan banyak cabang. Daunnya berwarna hijau dengan 3 helai pada satu tangkai, berwarna hijau gelap, tebal, bentuk lanceolate tirus dan ukuran sekitar 5-21 cm panjang dan 1.0-3.5 cm lebar. Bunga keluar secara berjambak pada setiap hujung dahan dengan warna menarik seperti putih, pink dan merah (Sila lihat foto disebelah). Buahnya dalam kapsul panjang berukuran 5-23 cm panjang yang mengandungi biji benih banyak. Bahan kompoun beracun dalam tumbuhan ini adalah Oleandrin dan Oleandregenin.  Elakkan dari termakan daunnya kerana ia mengandungi racun dikenali sebagai 'Cardiac glycosides' yang menyerang bahagian jantung mangsa menyebabkan sistem denyutan jantung terganggu. Jika dimakan pada dos yang banyak boleh juga menyebabkan kematian kepada mangsa.


8) POKOK ACONITUM

Pokok Aconitum (Aconitum spp) atau juga dipanggil sebagai aconite, monkshood, wolf's bane, leopard's bane, mousebane, women's bane, devil's helmet, Queen of all Poisons dan orblue rocke adalah jenis pokok sangat beracun yang bunganya amat cantik (Sila lihat foto disebelah). Ia mempunyai lebih daripada 250 spesis dan sesuai tumbuh dikawasan kurang air.  Mempunyai daun berwarna hijau gelap, susunan spiral dengan daun bahagian bawah pempunyai tangkai panjang dimana tumbuh menegak. Ia amat mudah dibiakkan dengan mengunakan biji benih. Ia ditanam dikawasan kelilin rumah atau mana-mana temat rekreasi dengan bunga yang cantik. Bunganya mempunyai warna ungu, biru, putih, pink atau kuning yang kuat serta beberapa warna lain mengikut spesis. Buahnya adalah jenis agregate dari follicle yang mengandungi banyak biji. Tumbuhan beracun ini telah lama digunakan sebagai bahan racun untuk disapu pada hujung anakpanah bagi tujuan membunuh (manusia atau haiwan). Jika idambil oleh manusia boleh menyebabkan kematian. Kandungan racun didalamnya dikenali Aconitine iaitu menyerang sistem saraf dan juga sistem jantung. Ia menyebabkan sesak nafas dan sakit jantung sehingga menyebabkan kematian. Artikel ini bersambung pada Part 2 dan Part 3. Selamat mambaca!. WASALLAM!.
POKOK BERACUN...BANYAK JENISNYA...
DISENARAI 10... PALING BERBAHAYA....
PELBAGAI RACUN....IA SUDAH BACA...
TERIMAKASIH... PENULIS BLOGNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, Malaysia.
(12 Syawal 1436H)

Wednesday, July 29, 2015

TACUNAN COCONUT

TACUNAN COCONUT (Cocos nucifera) is a popular coconut variety grown in Philipines. According to local coconut manufacturers and exporters, Philippine varieties are among the best for consumption as a food product, specifically cocowater and meat, as well as production into other products such as coconut oil and sugar. In the Philippines where coconut is one of the most important agricultural products, it is very serious business growing the best variety for exportation. The Philippine Coconut Authority identified two outstanding coconut dwarf varieties that have met strict international standards for young coconut production: the galas green and Tacunan green dwarf. Both have passed with flying colors the requirements for the circumference of the fruit, the weight of the meat, water content, meat thickness and firmness. Physically, galas greens have a uniform spherical shape, predominantly average-sized with a thick husk and a well-balanced crown. The trees have a stout stem with tapering base, slow upward growth, and with either green or yellow peduncle. To the ordinary consumer though, a coconut is a coconut and the important thing is being able to buy and consume it for its refreshing quality and health benefits. To the non-coconut producing country, consumers will just make the most of what is available whether it’s a whole fruit, or processed and packaged in bottles or cartons.

While some produce like apples and oranges have clearly different varieties several of which are available for consumers to select from, coconuts varieties usually are just limited to a few per area you source from. The varieties grown by countries are oftentimes have common names derived from their origin. Tall coconut tree varieties include the Malayan, Renner and Samoan tall which grow up to an impressive 70 foot height with a characteristic bole or a swollen base at the trunk. Though it may seem labor intensive and even risky to cultivate and collect fruit from such tall trees, the height also serves as a security measure against pilferage in the vast plantations in developing countries where they grow. The dwart coconut, on the other hand have crowns (leaf canopies) that sometimes grow so close to the ground that the harvester doesn’t even have to climb anything and simply reach down (not up) to collect the fruit. Fruits from this tree variety, which are also used in tropical ornamental gardens) are smaller but in more productive bunches. The Papua yellow, Samoan and Fiji dwarf and Cameroon red, the Malayan yellow and Nias Green grow, mature and yield fruit much faster.

Hybrid coconut result both from natural means (cross pollination) as well as through man-made engineering. These are developed by coconut horticulturists who combine ideal tree and traits of different varieties to yield much sturdier trees and more nutritious fruits with better water and meat quality. Macapuno or coconut sport is considered a mutant variety with a curiously thick gelatinous meat with little or no water. Popular in the Philippines, it is usually sweetened and sold in jars in a sticky syrup for use in native sweets and desserts. Known to local villagers as “Bilaka” or “Linkuranay”, which means ‘to sit before’. This local phrase fittingly describes the short, early bearing trait of this variety since one needs to bend to be able to harvest the first nuts borne by this variety during the early stages of its growth and development.  Unlike most dwarf varieties, this variety has medium to large nuts. It has thick stems with closely spaced leaf scars. Its inflorescence has short and wide peduncle with short spikelets. This variety can be easily recognized through its thick and stubby spathe, which is hollow in the tip. Its nuts exhibit cracks in the stigmatic end while its fronds are born on a spherical crown, with wide leaflets. 


Outstanding Characteristics for Commercial Buko
Production: 

This variety is early bearing with the first bunches often seen with nuts touching the ground during the early bearing years, which could be less than two year in highly suitable conditions. Tacunan palms established in typhoon or cyclone prone areas were observed to endure strong winds, which could be linked to its thick stem, robustness of the palm, and well-anchored root system. It has an average nut production of 94 nuts/ palm/ year, with yield potential of 204 nuts, and copra per nut of >250 grams. Like the Galas green dwarf, coconuts from this variety passed the international standards 1 for young tender coconut. Its buko has an average circumference of 56 cm, with 159 g of meat, 5.1 mm thick and 2.2 lbs firm. It has an average of 478 ml water with 6.30% Total Soluble Solids (TSS) and pH 6.6. It has a medium chain fatty acid (MCFA) content of 71%, 53% of which is Lauric (C12). Thanks form me!. Mabuhay!


TACUNAN VARIETY... DWARF GREEN....
HIGH PRODUCTIVITY...BEST PRACTICE...
GROWN LOCALLY ..EASY TO MANAGE...
LONG HISTORY... FROM PCA RELEASE...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
UPLB, Los Banos,
Manila, Philipines.
(23 Rabiulawal 1435H)
-Attended International Course at SEARCA

DURIAN BELANDA - KAJIAN POKOK PENANTI

DURIAN BELANDA atau SOURSOP (Annona muricata L.) lazimya dibiakkan melalui bijibenih (seeds). Pembiakan pokok durian belanda dengan menggunakan bijibenih seringkali didapati menghasikan anakpokok dimana yang memberikan pelbagai jenis pokok menghasilkan potensi hasil berlainan akibat  kesan daripada kacukan silang (cross-pollination). Bagi mengatasi masaalah ini kaedah pembiakan secara vegetatif pokok durian belanda didapati merupakan satu teknik yang paling berkesan untuk mengekalkan kualiti pokok asal. Oleh itu teknik pembiakan CANTUMAN (grafting) didapati mengatasi masaalah ketulinan (true to type) anak pokok durian belanda yang dihasilkan. Apa yang penting adalah pembiakan secara cantuman memerlukan mata tunas induk yang terjamin mutunya dan pokok penanti yang terbaik. Ada beberapa kajian dan pemerhatian dijalankan oleh institusi penyelidikan dan juga pemerhatian sendiri oleh penulis mengenai perkara ini semasa menjalankan tugasan semenjak 30 tahun. Salah satu pemerhatian dilakukan adalah untuk melihat kesan pemilihan jenis pokok penanti didalam kejayaan mencantum pokok durian belanda. Penulisan ini juga disesuaikan juga dengan satu laporan daripada Pusat Penyelidikan Aripan, Tropical Fruit Research Institute yang dijalankan sekitar tahun 2007 - 2008. Kajian tersebut juga menggunakan bahan pokok penanti yang dipilih daripada jenis Annona muricata L. (soursop) x Annona muricata L. (soursop) dan Annona montana Macf. (Durian Belanda Gunung - Mountain soursop) x Annona muricata L. (soursop). Data yang diambil melibatkan parameter seperti peratus kejayaan cantuman, peratus pokok cantuman yang berjaya, tinggi tunas keluar, bilangan tunas keluar dari setiap mata tunas, bilangan daun, ukuran diameter batang pokok penanti, panjang ukuran cantuman kadar matatunas dengan cantuman dan kadar kejayaan. Hasil daripada kajian tersebut mendapati bahawa peratus kejayaan cantuman bagi durian belanda pada pokok penanti antara Annona montana Macf. x Annona muricata L. dan A. muricata L. x A. muricata L. didapati TIDAK ADA PERBEZAAN YANG SIGNIFIKAN. Tetapi untuk cantuman durian belanda cuma perbezaannya yang ketara adalah saiz dan lebar daun dihasilkan dimana ia ketara LEBIH BESAR pada A. montana Macf. x A. muricata L. than berbanding dengan dari A. muricata L. x A. muricata L. Didapati selepas 3.5 bulan selepas dicantum tidak ada berlaku tumbesaran mata tunas yang ketara pada pokok penanti dari A. muricata L. (soursop) x A. muricata L. (soursop) dan A. montana Macf. (Mountain soursop) x A. muricata L. (soursop). Kajian ini menunjukkan teknik cantuman dengan menggunakan pokok penanti berbeza tidak memberikan banyak perbezaan untuk aktiviti mencantum benih durian belanda ditapak semaian. Artikel dalam "Anim Agro Techology" ini mempaparkan beberapa hasil kajian serta kaedah dan teknik cantuman abakpokok durian belanda untuk dijadikan bahan rujukkan.


CANTUMAN DURIAN BELANDA 

Durian Belanda (Melayu), Sirsak (Indonesia) dan Soursop (Inggeris) atau pun nama saintifiknya sebagai Annona muricata L. memang selalu dibiakkan melalui semaian daripada biji benih. Banyak nurseri swasta yang menjual benih pokok durian belanda menggunakan biji benih yang diambil daripada buah matang untuk terus disemai dalam polibeg. Walau pun pokok daripada bijibenih murah sedikit dan akan menghasilkan buah kemudiannya tetapi ia akan menghasilkan pokok yang berbeza-beza kelak kerana biji tersebut terhasil daripada kacukan silang (cross pollination). Kini kaedah cantuman (grafting) pokok durian belanda didapati mampu untuk mengatasi masaalah ini. Ia melibatkan proses cantuman diantara pokok penanti (rootstock) dengan Mata Tunas (Scion) daripada pokok terpilih. Terdpat banyak sumber untuk menyediakan pokok penanti daripada pelbagai varieti dan jenis pokok durian belanda. Terdapat beberapa jenis pokok untuk diambilbijinya bagi disemai seperti Induk Durian Belanda Gunung (Liar) dikenali dengan nama Annona montana Macf. dan Durian Belanda Tempatan (Annona muricata L.) dimana keduanya didalam keluarga Annonaceae. Bentuk Buah Durian Belanda Gunung lazimnya berbentuk BULAT dengan warna kulit Hijau gelap dan Duri yang pendek serta lembut sedikit. Ia mempunyai isi putih kekuningan dengan aroma yang khusus, kualiti buah rendah dan mengandungi bilangan biji yang banyak berwarna coklat gelap (Morton, 1987). Pemerhatian menunjukkan kadar pertumbuhan durian belanda gunung dalam 6 bulan pertama tiada perbezaan dengan jenis tempatan dari segi ketinggian, ukurlilit batang dan lain-lain sifatnya. Pembiakan durian belanda kini sebaiknya melalui kaedah cantuman walau pun timbul isu keserasian diantara mata tunas dengan pokok penanti. Ketidakserasian yang teruk menyebabkan anakbenih cantum ini akan mati. Ia dapat dilihat selepas beberapa tahun ditanam dimana ada tanda seperti pokok yang terencat pertumbuhannya, sistem akar yang lemah, cantuman yang merekah dan kejadian membengkak pada batang (Hartmann and Kester,1983). Kajian ini mengambil masa agak lama untuk mendapat keputusannya.

Walau telah banyak kajian dijalankan ileh penyelidik mengenai keserasian cantuman durian beanda diantara mata tunas dengan pokok penanti dilakukan, masih belum banyak hasil dinyatakan secara rasmi. Kajian terhadap buah manggis (Garcinia mangostana) mendapati keserasian yang dicapai menggunakan pelbagai pokok penanti telah mencapai 68% kejayaan iaitu kadar tertinggi. Hasil kajian menunjukkan keserasian pokok durian belanda dengan pokok penanti Monkey Fruits (Garcinia subelliptica) mencapai hanya kejayaan sebanyak 11%.  Banyak jenis buah-buahan yang kini dibiakkan menggunakan cara vegetatif seperti cara cantuman, keratan dan tut (marcott) bertujuan untuk mendapatkan anakbenih yang tulis (true-to-type). Bagaimana pun teknik melakukan pembiakan vegetatif perlu disesuaikan dengan jenis dan varieti tanaman termasuk pokok durian belanda. Anakbenih durian belanda yang disediakan dengan teknik cantuman lazimnya berharga lebih mahal daripada anakbenih yang disediakan melalui kaedah anakbenih dari biji. Ini kerana anakbenih daripada biji durian belanda yang disemai terus dan ditanam lazimnya tiada mempunyai jaminan ketulianan varieti asal akibat berlakunya pendebungaan silang. Petani yang menanam pokok durian belanda dinasihatkan agar hanya mendapatkan anakbenih durian belanda cvantum yang telah disahkan sahaja.


KEPUTUSAN KAJIAN
Peratus kejayaan cantuman anakbenih durian belanda menggunakan pokok penanti daripada jenis A. montana Macf. x A. muricata L. dan A. muricata L. x A. muricata L. tidak menunjukkan sebarang perbezaan yang ketara. Bagaimana pun sedikit perbezaan didapati berlaku mengenai saiz tunas dan bilangan daun dimana didapati pokok penanti daripada  A. montana Macf. x A. muricata L. mempunyai panjang tunas sama dengan pokok penanti A. muricata L. x A. muricata L. walau pun jumlah bilangan daun dan garispisat tunas dikeluarkan adalah lebih besar pada pokok penanti A. montana Macf. X A. muricata L. berbanding dengan A. muricata L. x A. muricata L. Teknik cantuman didapati lebih sesuai untuk mendapatkan anakbenih pokok durian belanda untuk mempastikan hanya anakbenih bermutu sahaja yang akan ditanam secara komersil. Ia jauh lebih baik daripada menanam anakbenih durian belanda daripada bijbenih yang terus disemai dutapak semaian. Semuga laporan kajiajn ini dapat membantu pengeluar anakbenih cantuman durian belanda dan bakal pembeli benih mendapat info berguna. Wasallam!.
DURIAN BELANDA... BANYAK GUNA...
BENIH DIBELI... MACAMANA DISEDIA...
BENIH BIJI... ATAU CANTUMAN SAJA...
BUAT SENDIRI... BERANI MENCUBA...

By,
M Anem,
Senior Agronoomist,
Precint 11,
Putrajaya,
Malaysia.
(5 Ramadan 1436H)

Tuesday, July 28, 2015

POKOK PONG-PONG

POKOK PONG-PONG (Cerbera odollam) merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di kawasan hutan Malaysia serta di negara-negara Asia Tenggara lain yang asalnya hidup meliar dikawasan tertentu. Ia adalah pokok beracun iaitu daripada keluarga Apocynaceae. Ia dikelaskan sebagai nombor dua (2) tumbuhan paling beracun didunia. Tumbuhan ini juga juga dikenali dengan nama lain seperti Pokok Bunuh Diri, Pokok Burung Gagak, Bentan, Buta-buta, Bitaro, Nyan dan Pokok Othalanga. Nama Buta-buta adalah diperolehi daripada kesan getah putih beracun dari pokoknya yang boleh menyebabkan kesan buta sementara jika ia memasuki mata. Getah ini juga boleh menyebabkan kulit melepuh dan merengsa. Tumbuhan ini dipercayai adalah berasal dari Selatan Asia dan India dimana selalunya ia tumbuh liar di kawasan persisiran pantai dan kawasan paya masin dan kawasan berpaya air tawar. Kalau dahulu pokok ini hanya tumbuh meliar di kawasan tersebut tetapi kini anda boleh melihat pokok ini ditanam disepanjang kiri-kanan jalanraya sebagai pokok landskap yang menarik. Banyak juga Majlis Daerah dan Kerajaan Tempatan yang menanam pokok Pong-pong ini sebagai tanaman landskap yang buahnya tidak pernah diusik oleh sesiapa yang lalu lalang kerana mereka tahu bahawa buahnya yang cantik itu beracun. Tumbuah yang menghasilkan racun berbisa ini dikatakan pernah atau sering digunakan bagi tujuan membunuh diri atau membunuh pihak lain. Kini pokok yang beracun ini amat mudah didapati dan buahnya juga mudah dipetik dari tepi jalan yang mana menanam pokok ini sebagai tanaman hiasan. Semasa penulis melawat Bandar Penggaram, Batu Pahat tidak lama dulu jalan ke Minyak Beku dikiri dan kanan jalan ditanam banyak pokok Pong-pong yang subur dan banyak buahnya. Orang setempat yang lalu lalang tidak pun menghiraukan buah Pong-pong bergayut dengan cantik dan akhirnya gugur sendiri. Cuba bayangkan kalau buahnya boleh dimakan seperti buah Jambu Batu atau Mempelam... pasti habis dikebas orang ramai. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai Pokok Pong-pong atau ada juga dikampong saya ia dipanggil 'Buah Pelir Anjing' sebagai satu coretan menambah ilmu pengetahuan semua.

Penulis dapati pada umumnya pokok Pong-pong mempunyai ketinggian sekitar 14 -20m. Ia mempunyai warna kulit batang kelabu, mengerutu dan diliputi lubang-lubang halus. Daunnya berukuran sekitar 6-10cm panjang dengan bahagian hujung tajam. Daun tua akan kelihatan merah mengikut keadaan ia pada sinaran matahari. Bunganya adalah bersaiz kecil dimana bunga jantan dan bunga betina berada di pokok yang berbeza. Buahnya adalah kecil, bulat, akan bercambah dalam kelompok. Pokok Pong-pong mempunyai batang yang tumbuh menegak dengan banyak cabang. Daunnya yang berwarna hijau gelap banyak terdapat pada bahagian hujung dahan. Ia bersaiz kecil dengan bentuk tajam tirus dipangkal dan hujungnya. Keseluruhan bahagian tumbuhan mengeluarkan getah yang berwarna putih (white latex). Buah Pong-pong ketika muda bewarna hijau dengan kulit bersabut hijau menyelubungi bahagian tempurung berbentuk ovoid berukuran sekitar 2 cm X 1.5 cm (Sila lihat foto disebelah). Buahnya terdiri dari dua bahagian isi putih yang seiras dimana sebaik sahaja dibelah dan terdedah pada udara maka tempurung yang asalnya berwarna putih bertukar menjadi ungu. Seterusnya ia akan bertukar kepada ungu gelap dan akhirnya kepada warna perang atau hitam. Kajian maklmak mendapati dalam isirung buah Pong-pong ini mengandungi bahan iaitu Cerberin. Ia merupakan sejenis bahan toksid alkaloid yang kuat dimana ia berkait dengan digoxin (sejenis racun yang terdapat pada foxglove). Racun ini bertindak dengan menghalang saluran ion kalsium pada otot jantung. Ini akan menyebabkan gangguan nyata pada degupan jantung. Kesan serius boleh menyebabkan kes-kes kematian. Cerberin adalah sukar dikesan semasa kes belah siasat mayat oleh doktor dan rasanya boleh dikaburi dengan bahan lain seperti bahan rempah yang pekat. Bahan beracun daripada tumbuhan ini juga sering digunakan bagi tujuan pembunuhan yang sukar disiasat. Ia juga dikaitkan dengan banyak kes-kes membunuh diri dinegara India.

Pokok ini mudah membiak sendiri atau ditanam dimana-mana kawasan kosong dan kawasan tanah marginal. Buahnya yang masak akan gugur dan mempunyai biji benih didalamnya yang mudah bercambah (Sila lihat foto disebelah). Anak benih ini juga mudah hidup jika disemi dalam polibeg semaian untuk tujuan penanaman yang banyak. DIkawasan tepi jalanraya untuk tujuan landskap, lazimnya jarak penanaman adalah 3-5 meter bergantung kepada ruang yang ada. Pokok ini walau pun tidak dibaja tetapi mampu tumbuh dengan subur. Laporan menunjukkan tumbuhan ini tidak banyak diserang penyakit atau musuh perosak. Malahan kambing dan lembu yang lalu-lalang disebelah pokok yang baru ditanam tidak akan mengusiknya. Ini kerana haiwan pun tahu akan pokok pong-pong yang beracun ini membayakan nyawa mereka. Penulis juga selalunya tidak berani mematahkan pokok atau petik buah pong-pong takut terkena dengan getah beracunya dan ianya amat merbahaya. Tetapi kenapa beberapa Majlis Daerah masih menanam pokok ini dikawasan taman-taman riadah, dikawasan tepi jalan malahan ada premis seperti sekolah dan pejabat yang menanamnya sebagai pokok landskap?. Pada saya mudah sahaja kerana tanam pokok ini senang, cepat tumbuh, cantik buahnya dan paling penting tidak payah dipagar pun tiada ruminan yang datang merosakannya. Orang yang lalu pun tidak berminat 'curi' buah beracun yang cantik ini. Pokok pong-pong mampu tumbuh lebih jauh ke daratan (back mangrove) dimana biasanya sempadan tanda air pasang. Ia boleh tumbuh sama ada di kawasan berlumpur atau kawasan berbatu. Pokok buta-buta mampu bertoleransi dengan keadaan kemarau dan keadaan berair masin. Ia juga tumbuh dengan cepat dalam kawasan terbuka dan terdedah dengan cahaya matahari. Pokok ini boleh juga bertahan di kawasan yang teduh dibawah pokok tinggi yang lain.

Dalam beberapa laporan, ada penulis mendapat info bagaimana biji benihnya juga memiliki sejarah silam sebagai racun di Madagascar. Racun ini dikatakan telah menyebabkan kematian sekitar 2% penduduk (3,000 orang setiap tahun, 50,000 satu generasi) di beberapa lokasi dibahagian Tengah Madagascar. Pernah dibuat ujikaji mengenai tahap keracunan ini terhadap manusia dimana dalam satu kajian terdapat peristiwa lebih 6,000 orang mati dalam satu ujian yang dijalankan oleh saintis. Kajian menunjukkan buahnya sesuai digunakan bagi penghasilan racun serangga semulajadi (biopesticide) dan juga sebagai bahan pewangi. Kini satu lagi kajian sedang dilakukan bagi memproses biji buah pong-pong untuk dijadikan sebagai biodiesel. Pada saintis pokok beracun ini boleh dimanafaatkan jika dijalankan kajian lanjut. Antara kemungkinan adalah ia digunakan sebagai racun seperti dikalangan kaum asli di New Guinea yang menggunakan getahnya untuk dijadikan racun anak panah. Ia boleh digunakan untuk berperang dan memburu haiwan. Kayu dari pokok pong-pong ini boleh juga digunakan sebagai bahan binaan bagi menghasilkan papan murah di Bangladesh dan juga sesuai dijadikan bahan bakar atau dijadikan kayu arang. Dalam kes berlainan dilaporkan untuk perubatan tradisional didakwa asap daripada kulit kayu sesuai digunakan bagi merawat kusta. Ujian-ujian klinikal menunjukkan yang tumbuhan ini mungkin mempunyai anti-HIV, antikanser, antibakteria dan ciri-ciri antivirus. Ini satu potensi yang perlu dikaji dimasa akan datang. Wasallam!.
Burung makan buah Pong-pong?........
POKOK PONG-PONG.... JUGA BUTA-BUTA...
POKOK BERACUN... BUNUH DIRI DIGUNA...
DITANAM LANDSKAP...SIAPA MERANA...
PELBAGAI FAEDAH... JIKA KAJIAN ADA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 505, Hotel PineTree,
Batu Pahat,
Johor, Malaysia.
(12 Syawal 1436H)

Monday, July 27, 2015

PADI - KAWALAN PEROSAK MESRA ALAM

TANAMAN PADI (Oryza sativa) merupakan satu industri yang amat penting dinegara kita demi membekalkan beras kepada rakyat Malaysia. Pada masa ini kadar kecukupan (Self sufficient level - SSL) dalam negara sekitar 70-75% dimana bakinya adalah beras yang perlu diimport daripada negara jiran. Malaysia mengimport beras daripada Thailand, Vietnam, India dan beberapa negara lain sebanyak 25-30% bagi menampung kecukupan bekalan. Keluasan sawah padi di negara kita secara fizikal sekitar 660,000 hektar yang melibatkan 8 Kawasan Jelapang Padi (Jelapang padi bermaksud kawasan penanaman padi yang luas khusus untuk tanaman padi). Kawasan utama jelapang padi dikelolakan oleh MADA, KADA dan 6 IADA lain dibawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia. Selain itu terdapat kawasan luar jelapang padi yang bertaburan diseluruh negara untuk ditanam dengan padi. Padi sekarang ditanam hanya selama 100 hari sahaja dimana ia ditanam 2 kali setahun atau 5 kali dalam 2 tahun mengikut musim penanaman iaitu Penanaman Musim Utama dan Penanaman Luar Musim. Kedua-dua musim penanaman padi diatur mengikut Jadual Penanaman Padi dan agihan air sawah mempunyai kelebihan dan kekurangan dalam hasil dan pengawalan perosak dan penyakit tanaman. Kini purata hasil padi negara adalah 4.2 mt sehektar. Tanaman padi adalah jenis tanaman intensif yang perlukan pengurusan rapi untuk mempastikan ia mampu menghasilkan hasil tinggi dan berkualiti. Terdapat banyak kempen dan pendekatan dalam kawalan perosak dan penyakit padi dilakukan sepanjang masa oleh pihak berkaitan. Artikel subuh ini saya menulis lagi dalam "Anim Agro Technology" mengenai kawalan perosak dan penyakit tanaman padi untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan anda.

Perosak Tanaman sering kali menjadi penghalang kepada pengusaha-pengusaha tanaman untuk mereka mendapatkan hasil pendapatan yang baik. Biasanya  serangan perosak boleh menyebabkan kerugian antara 20 - 30 peratus dalam penanaman padi jika tidak dijaga baik. Penulis juga sering mendengar dimana bagi keadaan yang teruk maka perosak tanaman boleh juga menyebabkan kerosakan tanaman yang menyeluruh (Total loss). Racun Perosak (Pesticide) ialah input paling utama pertanian terutama bagi tanaman padi dan sayur-sayuran. Penggunaan racun selalunya merupakan pilihan pertama bagi petani yang mengamalkan pengawalan perosak secara konvensional. Namun kaedah penggunaan racun mengikut kalendar seperti semburan sekali atau dua kali seminggu tidak digalakkan. Tambahan cara pengawalannya adalah tidak mesra alam dan boleh menyebabkan kesan sisa baki racun yang tinggi pada hasil tanaman. Kesan toksik ini juga akan mendedahkan bahaya kepada pengguna sekiranya tidak dibasuh dengan betul sebelum mengambil produk makanan tersebut. Beberapa jenis sayuran merupakan antara jenis sayuran yang banyak menggunakan racun dan ianya tidak disedari oleh pihak pengguna. Pengguna hanya memilih sayuran yang licin, elok dan cantik sahaja sedangkan ia sebenarnya mengandungi kesan sisabaki racun yang tinggi. 

Pada masa ini penggunaan racun yang tinggi juga boleh menyebabkan perosak menjadi lebih kebal kepada racun dan memerlukan dos yang lebih tinggi untuk pesawah dapat  mengawalnya. Dalam keluaran yang lepas, telah menerangkan kaedah Pengurusan Perosak Bersepadu (IPM) secara umum. Kempen berterusan untuk menerangkan kejayaan perlaksanaan IPM di negara ini terus dijalankan setiap masa. Sehingga kini dilaporkan yang Jabatan Pertanian telah melaksanakan projek IPM di seluruh negara yang melibatkan petani, pengusaha tanaman padi, buah-buahan dan sayur-sayuran dengan keluasan 1,500 hektar. Walaupun angka itu masih kecil tetapi jumlah tahap kesedaran faedah penggunaan IPM dalam pertanian telah mula meningkat. Pengurusan perosak bersepadu yang dijalankan di kawasan tanaman padi boleh mengatasi masalah serangan perosak dan penyakit seperti bena perang, tikus, siput gondang, ulat batang atau lipat daun, karah dan reput tangkai tanpa bergantung sepenuhnya kepada racun kimia. Antara pendekatan IPM yang boleh dijalankan adalah seperti pemantauan perosak bagi mengenal pasti populasi perosak sama ada telah mencapai Paras Ambang Ekonomi (paras populasi yang perlu diambil tindakan semburan). Maklumat tersebut akan membantu petani menjalankan semburan racun yang ekonomik dan pemilihan jenis racun yang tepat. Sekiranya bilangan Musuh Semula Jadi (MSJ) seperti pepatung, lelabah, kumbang kura-kura (lady bird) adalah tinggi maka tindakan kawalan yang menggunakan racun perosak adalah tidak perlu. Ini kerana perosak yang ada akan dikawal secara semula jadi oleh MSJ yang ada pada ketika itu.

PEMASANGAN kayu-T sebagai tempat burung pungguk 
jelapang hinggap untuk mengawal tikus


Populasi perosak dalam sawah padi perlu ditentukan sebelum sebarang cara kawalan dijalankan. Sebagai contoh bagi kawalan tikus dengan menggunakan Burung Pungguk Jelapang (Tyto alba atau ringkasnya BPJ) didapati amat berkesan mengawal tikus di kawasan sawah padi (Sila lihat foto diatas). Bagi tujuan memudahkan BPJ menangkap tikus, pemasangan kayu-T yang akan menjadi tempat BPJ hinggap adalah perlu disediakan di petak sawah. Selain itu, pemasangan rumah BPJ yang dipasang di sawah juga perlu sebagai tempat pembiakan dan tempat persinggahan BPJ. Penggunaan Itik juga dilihat amat berkesan mengawal serangan siput gondang dan rumpai sawah selain kawalan kimia. Sebagai contoh, kawasan tanaman padi Blok D, Parit Hj. Md. Zain, Seberang Perak, Daerah Perak Tengah, Perak telah mengikuti projek IPM ini. Kawasan projek berkeluasan 83.6 hektar yang diusahakan oleh 45 orang petani adalah di bawah Projek Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) Seberang Perak. Sebelum projek dilaksanakan, petani di kawasan ini menggunakan pendekatan kawalan racun kimia berjadual tetapi masih berlaku serangan perosak seperti bena perang dan ulat lipat daun serta serangan tikus.

Apabila projek IPM dilaksanakan, kumpulan kerja pemantauan yang terdiri daripada golongan petani telah ditubuhkan. Kumpulan itu menjalankan aktiviti pengawasan sebanyak lima pusingan semusim bagi mengesan kehadiran perosak. Aktiviti itu telah berjaya mengatasi serangan perosak apabila tindakan untuk mengawal serangan perosak dapat dibuat pada peringkat awal serangan lagi dengan menggunakan kaedah IPM yang diterangkan di atas. Petani telah mengurangkan kekerapan semburan racun dari empat kali semusim kepada dua kali semusim. Ini dapat mengurangkan kos operasi sebanyak RM6,640. Ketua kelompok juga mengakui banyak faedah dapat diperoleh dengan mengamalkan pengurusan perosak secara bersepadu di kawasan sawah. Antaranya dari aspek alam sekitar, pencemaran terhadap sisa racun perosak dapat dikurangkan, ekosistem kawasan sawah akan lebih stabil dan populasi serangga perosak dapat dikawal dengan kehadiran musuh semulajadi (MSJ). Manakala dalam sudut sosial pula, golongan petani akan bersatu padu dan saling bekerjasama menjaga tanaman padi untuk mendapat hasil yang tinggi. Kesihatan peserta projek dan pengguna amnya lebih terjamin dan selamat daripada risiko bahaya racun perosak yang digunakan. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada pembaca semua. Wasallam!.

TANAM PADI... 3 BULAN LAMANYA...
SETIAP MUSIM.. HASIL BERBEZA..
KAWAL PEROSK... PELBAGAI CARA...
IPM DIAMALKAN... LEBIH MESRA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, Malaysia.
(7 Syawal 1436H)
Masih bercuti raya lagi....

Sunday, July 26, 2015

TANAMAN TERAPI - APA DIA?

TANAMAN TERAPI (Therapy plants) kini semakin mendapat perhatian ramai orang terutama mereka yang terlibat dalam industri landskap dan hiasan dikawasan perumahan. Ini kerana terdapat banyak tujuan dalam menanam tanaman landskap dikeliling rumah sama ada untuk kecantikan atau tujuan lain. Selain menghias laman rumah masyarakat dahulu kebanyakannya memilih pokok yang berunsurkan budaya, kegunaan harian, makanan dan ubat-ubatan sebagai salah satu elemen terapi. Perkara ini amat kurang dibincangkan kerana ia telah menjadi amalan biasa orang dahulu bagi tujuan terapi, bekalan makanan seperti ulaman dan memberikan pulangan secara tidak langsung. Terdapat banyak pilihan bagi kita untuk memilih jenis-jenis tanaman yang sesuai dan memberikan terapi kepada penghuninya. Mereka yang belajar mengenai landskap, herba dan makanan ulaman lazimya akan faham jenis-jenis tumbuhan atau tanaman yang sesuai dengan kombinasi antara warna, aroma, citarasa, keserasian dan kesesuaian dengan lokasi penanaman. Bagaimana pun pada asasnya apa yang saya faham ada 5 jenis atau kategori tanaman yang boleh disesuaikan untuk ditanam dan memberikan terapii yang berkesan. Tumbuhan tersebut terdiri daripada Pokok Mesra Alam, Pokok Aromatik, Pokok Penyedap Rasa, Pokok Berwarna dan Pokok Herba. Kesemuanya ini akan digabungkan dalam satu lokasi dengan penyusunan dan kegunaan yang berbeza-beza. Artikel kali ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai peranan tumbuhan atau 'softscape' dan pemilihan beberapa contoh tumbuhan yang boleh digunakan untuk mewujudkan suasana terapi di laman untuk dijadikan bahan rujukkan.

Kategori Pertama dalam memilih pokok Terapi adalah dari jenis Pokok Mesra Alam. Tanaman yang dipanggil sebagai tumbuhan mesra alam mempunyai fungsi menyamankan udara dengan meninggikan kelembapan dan menurunkan suhu di sekeliling secara lebih efektif berbanding dengan tanaman yang lain. Tumbuhan ini mampu menukarkan karbon dioksid kepada oksijan dan membekalkannya kepada penghuni dikawasan tersebut. Tumbuhan jenis ini juga boleh digunakan sebagai tanaman dalam rumah yang mampu menyah gas-gas toksin seperti formaldehyde, ammonia dan xylene daripada cat, permaidani rumah serta gas masakan. Ramai dikalangan kita kurang mengetahui akan keburujkan gas-gas toksin yang ujud dalam rumah tanpa disedari yang datangnya daripada cat, perabot, pakaian, pati ais, gas masakkan, karpet dan banyak lagi. Contoh tanaman yang boleh dijadikan pilihan antaranya golden Cane Palm (Dypsis lutescens), Jenjuang (Dracaena deremensis) dan Pokok Beringin (Ficus benjamina). Lazimnya tumbuhan ini akan mmberikan kesejukkan dan teduhan yang baik kepada persekitaran. Bagaimana pun perlu disesuaikan saiz pokok dan kanopi pokok dengan tanaman lain yang bersesuaian dengan tanaman lain yang mesra alam ini.  

Jenis kedua adalah jenis Pokok Aromatik iaitu jenis tumbuhan yang mampu menghasilkan aroma atau bau-bauan yang sesuai. Ada jenis pokok aromatik yang mengeluarkan aroma sepanjang masa, ada yang hanya siang hari sahaja dan lebih menarik adalah yang mengeluarkan bau wangi pada malam hari. Apabila memilih jenis tanaman aromatik sebaiknya dilakukan kerja awalan dan memerlukan sedikit kajian mengenai jenis tumbuhan yang mempunyai nilai atau maksud tertentu kepada pengguna yang akan menggunakan laman. Dikampong dahulu ramai dikalangan mereka akan menanam beberapa jenis pokok aromatik disekeliling kampong atau rumah dimana selain daripada menghasilkan aroma lazimnya ia digunakan dalam beberala majlis lain dan juga untuk tujuan perubatan tradisional.  Penulis dapati diantara tombuhan aromatik yang sesuai ditanam dikawasan keliling rumah sebagai tanaman terapi seperti Pokok Cempaka (Michelia champaka) ditanam untuk bau dan juga bunganya sesuai digunakan sebagai bahan bagi individu yang mengamalkan mandi bunga. Amalan mandi bunga sebenarnya satu amalan terapi yang amat baik diamalkan walau pun kin jarang-jarang dipraktikkan. Tanaman lain yang beraromatik seperti Pokok Kemuning (Murraya paniculata), Pokok Melur (Jasminum sambac) dan Pokok Bunga Kesidang (Vallaris glabra). Pokok bunga kesidang yang saya tanam ditepi rumah telah berumur 10 tahun dan sering mengeluarkan bau-bauan yang wangi diwaktu malam bersebelahan dengan bilik tidur. 

Jenis Ketiga adalah Pokok Penyedap Rasa iaitu tanaman yang boleh dimakan serta berguna atau juga dipanggil sebagai 'Edible Landskape'. Tanaman ini semakin menjadi pilihan pengguna laman dan ia merupakan sebahagian daripada landskap rumah (Sila lihat foto disebelah). Lazimnya selain daripada mempunyai nilai estetiktanaman ini juga juga bertindak sebagai bahan antioksidan dan dapat membantu didalam proses penghadaman. Penulis selalu dapati dalam usaha menambahkan nilai estetik maka teknik mengatur cara penanaman yang betul seperti ketinggian tumbuhan dan jarak yang sesuai perlu diambil kira. Contoh tanaman yang boleh dipilih termasuk jenis Peria Katak (Momordica subangulata), Pegaga (Centella asiatica) dan Pudina (Mentha arrensis). Tanaman ini memang berkhasiat dan menambah selera untuk dijadikan ulaman makanan. Tanaman untuk masakan juga boleh digunakan sebagai tanaman hiasan di halaman yang juga berfungsi sebagai tanaman terapi. Contoh pokok masakan yang boleh digunakan termasuk kacang telang, serai kayu, serai, pokok mengkudu dan pokok kantan. Kesemua tanaman ini mudah ditanam dan diuruskan penjagaanya.

Kategori ke empat dalam memilih tanaman terapi adalah Jenis Pokok Berwarna (coloured tree)Selain pokok berwarna daripada menceriakan suasana sebaiknya penggunaan tumbuhan berwarna cerah juga mampu merangsang deria penglihatan pengguna laman. Tumbuhan berwarna ini sama ada dibahagian bunga, daun, batang dan buahnya akan memberikan 'attraction' kepada mata sebagai satu rawatan semulajadi. Terdapat banyak tumbuhan berwarna dengan pilihan bergantung kepada keserasian dan minat masing-masing. Diantara contoh tumbuhan berwarna yang boleh menjadi pilihan adalah seperti Bunga Pukul 10 (Turnera ulmifolia) seperti foto disebelah, Bunga Kertas (Bougainvillea spp) dan Pokok Melati Cina (Wrightia antidysentrica). Pokok Bunga Pukul 10 yang berwarna putih dengan hitam kekuningan ditengahnya juga menjadi minat serangga lebah madu dan kelulut untuk datang mengutip nektar bagi diproses menjadi madu. Kalau kita duduk melihat Bunga Pukul 9 ini diantara pukul 9 sehingga jam 2 petang tentunya berpeluang melihat serangga ini datang dan pergi tanpa henti. Itu juga merupakan terapi semulajadi yang sangat baik. Bunga kertas adalah bunga berwarna paling sering ditanam disekeliling laman banyak kawasan rumah. Bunga yang mekar dengan warna terang akan memberikan kesan terapi buat pemiliknya.


Kategori k 5 adalah jenis Tanaman Herba
dimana tanaman ini lazimnya selain dari mempunyai warna yang menarik, pokok herba juga menjadi pilihan tanaman di laman terapi kerana ia bertindak sebagai penutup bumi, penghadang rendah dan penunjuk arah di sepanjang laluan. Banyak jenis dan pilihan tanaman herba yang sesuai ditanam dikawasan laman rumah bergantung kepada kesediaan kawasan dan kegunaannya. Diantara beberapa jenis tanaman herba yang popular ditanam adalah seperti Violet Filipina (Barleria cristata), False Lavender (Angelonia salicariaefolia) dan Pokok Bunga Api (Crossandra infundibuliformis). Perlu juga diingatkan ketima memilih tanaman terapi jangan gunakan penggunaan pokok atau tumbuhan yang mempunyai duri, toksik dan racun di tanam dalam laman terapi. Ini kerana tumbuhan ini boleh mengkhayalkan atau memberi efek halusinogenik dan kadang-kadang boleh membawa maut dimana kita mungkin tidak menyedarinya walau pun tumbuhan tersebut cantik dipandang mata. Ramai yang bertanya mengenai spesies tumbuhan yang beracun kerana ada antara tumbuhan ini sering ditanam di laman kerana bunganya yang cantik. Antara spesies tumbuhan beracun yang kita tidak tahu kesannya kepada pengguna ialah Pokok Kecubung (Datura metel) dan Pokok Buta-buta (Excoecaria cochinchiensis). Kesan daripada pokok kecubung (Sila lihat foto disebelah) dimana ia mendatang keran bahaya kepada kita. Diharap artikel subuh Jumaat ini dapat memberikan maklumat berguna kepada anda. Wasallam!.

POKOK TERAPI... JENIS APA...
PERLU DIPILIH...DARI MANA...
ADA 5 JENIS...BOLEH DIBACA...
SUDAH TAHU...HATI GEMBIRA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, Malaysia.
(8 Syawal 1436H)

Saturday, July 25, 2015

TANAH BERCERUN - CARA PENGURUSAN

TANAH BERCERUN dikawasan tanah tinggi menjadi tumpuan ramai petani dibanyak negara di Asia Tenggara da kawasan lain didunia kerana mempunyai suhu sejuk yang sesuai untuk tujuan penanaman tanaman makanan. Di Malaysia Tanah Tinggi Cameroon Highland di Pahang, Lojing di Kelantan dan Kundasang di Sabah merupakan kawasan pertanian sangat aktif dimajukan dengan pelbagai jenis tanaman makanan untuk bekalan tempatan dan juga eksport. Dikawasan tanah tinggi inilah pelbagai teknologi moden diapliksikan dalam pengeluaran pelbagai jenis sayur-sayuran temperate dan buah-buahan temperate dengan kuantiti yang banyak melalui pertanian intensif (Sila lihat foto diatas). Tanah yang bercerun ini diubahsuai sebegitu rupa sehinggakan ianya mempunyai intensiti penanaman paling tinggi didalam negara berbanding dengan kawasan untuk penanaman tanaman makanan lain ditanah rendah. Pelbagai cara dalam menyesesuaikan tanah bercerun dilakukan untuk membolehkan tanah ini digunakan untuk aktiviti pertanian. Pembinaan teres di kawasan pertanian merupakan salah satu kaedah yang boleh dipraktikkan oleh petani dikawasan tanah tinggi bercerun ini. Pembinaan Rumpah Kalis Hujan, Sistem Pengairan Graviti, Sistem Saliran Konkrit dan jalan ladang sempit merupakan antara struktur yang paling lazim dilihat dikawasan tanah tinggi ini. Senario pembangunan tanah bercerun atau lazimnya dipanggil tanah berbukit bagi pembangunan pertanian bukanlah sesuatu yang dikatakan menghairankan di negara ini. Hal ini memandangkan di Malaysia keluasan tanah bercerun sememangnya lebih banyak berbanding kawasan tanah pamah. Artikel malam ini saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai isu pengurusan tanah bercerun dikawasan tanah tinggi sebagai satu pendedahan kepada pembaca semua.

Kita di Malaysia beberapa kali dikejutkan dengan kejadian banjir dan tanah runtuh di kawasan Cameroon Highland yang telah mengorbankan nyawa. Berita perdana akan membuat laporan seperti 'goreng pisang panas' selama beberapa minggu dan pelbagai cadangan pembaikan dikemukakan. Tetapi apa yang berlaku adalah kes-kes sama akan berulang lagi beberapa lama kemudian dimana parit tersumbat akibat sistem pertanian tidak lestari (Sila lihat foto disebelah). Ini berkait dengan penerokaan tanah bercerun tanpa kebenaran pihak berkuasa dan salahlaku pengurusan tanah bercerun sedia ada oleh pengusaha. Bagaimana pun selalunya tidak semua tanah bercerun boleh diteroka untuk pembangunan pertanian. Sebanarnya Jabatan Pertanian bertegas menyatakan mengikut peraturan bahawa kawasan bercerun lebih daripada 25 darjah tidak boleh dibangunkan berdasarkan prinsip lebih tinggi darjah kecerunan atau lebih curam sesuatu cerun, maka lebih tinggilah kadar hakisannya. Garis panduan ini terpakai untuk tanah bercerun di tanah rendah dan tanah tinggi. Namun bagaimana pun apa yang amat mengecewakan ialah apabila pembangunan pertanian di tanah bercerun masih banyak dilakukan di kecerunan yang tidak dibenarkan seperti di Cameron Highlands. Cameron Highlands pada asalnya merupakan kawasan tanah tinggi yang hampir keseluruhannya terdiri daripada kawasan lebih 25 darjah yang dikategorikan sebagai cerun curam dan sangat curam. Cerun asal dipotong bagi mengurangkan kecuramannya dan dibangunkan tanpa mendapatkan khidmat perunding pakar daripada Jabatan Pertanian atau lain-lain pihak berkaitan sehingga mengakibatkan hakisan yang sangat teruk dan amat rakus perbuatan mereka.

Meskipun begitu sebenarnya keadaan tersebut masih boleh diselamatkan daripada terus menjadi lebih parah dengan kaedah mengamalkan kombinasi dan beberapa langkah pemuliharaan tanah iaitu membina struktur pemuliharaan tanah dan amalan agronomi. Struktur pemuliharaan tanah yang disyorkan bagi kawasan yang telah dibangunkan secara komersil adalah seperti membina beberapa struktur seperti Parit lereng, Pembetung, Empangan penampan, Perangkap kelodak dan juga Benteng gabion atau dinding konkrit (Bagi ladang yang terletak di tepi jalan raya utama). Selain itu, pembinaan Struktur Pelindung Hujan (SPH) di Cameron Highlands perlu menyediakan sistem saluran air (palung air) untuk disalirkan ke parit atau longkang dengan sempurna. Bagaimana pun kelemahan dan kecuaian semasa peringkat pembinaan tidak terkawal menyebabkan kerosakan teruk pada hakisan tanah yang serius (Sila anda lihat foto disebelah). Sebenarnya salah satu cara terbaik adalah dengan syor dari Jabatan Pertanian untuk menggalakkan serta mengamalkan kitar semula air hujan dengan membina struktur yang sesuai seperti kolam atau tangki untuk tujuan menakung air hujan. Aktiviti penyelenggaraan secara berkala perlu dilakukan ke atas binaan struktur bagi memastikan yang struktur tersebut sentiasa berfungsi dengan baik. Antara yang perli diselenggara seperti parit atau perangkap kelodak perlu sentiasa bersih daripada sampah sarap yang boleh menyebabkan aliran air tidak lancar sehingga berlaku limpahan.

Seterusnya semua pembinaan struktur-struktur ini perlu mengikut spesifikasi yang disarankan oleh pihak seperti Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) sebagai panduan. Amalan agronomi dalam pemuliharaan tanah bukan sahaja dapat mengawal hakisan bahkan mampu meningkatkan kesuburan tanah. Pembinaan SPH dengan baik akan membantu pengusaha dalam melaksanakan penanaman dengan berkualiti dan menguntungkan (Sila lihat SPH disebelah)Amalan agronomi turut memerlukan penyenggaraan yang baik. Amalan itu sangat disyorkan bagi kawasan baharu dimajukan mahu pun kawasan yang telah lama dibangunkan. Antara amalan yang sesuai dan disyorkan adalah dengan menanam rumput penutup bumi seperti tanaman kekacang atau menanam rumput penstabil cerun seperti vetiver atau Kim Chiam (Daylily). Selain itu menggunakan sungkupan semula jadi seperti jerami padi dan sisa hasil tanaman dan cara pembajakan minimum juga membantu mengurangkan hakisan. Pertanian dikawasan bercerun sebaiknya menanam mengikut kontur atau menanam dua atau tiga jenis tanaman pada masa yang sama dalam satu kawasan (tanaman selingan). Disyorkan juga agar petani melakukan tanaman padat dan membiarkan rumput semula jadi hidup di kawasan ladang. Semua pihak yang terlibat perlu mengelak daripada menjalankan sebarang aktiviti di tanah pertanian yang melebihi 25 darjah.

Perlu ditegaskan di sini bahawa Jabatan Pertanian mengesyorkan supaya bagi kawasan hutan yang terletak di lokasi kecerunan melebihi 25 darjah perlu dikekalkan sebagai hutan. Kita perlu menerima hakikat bahawa tanah di Cameron Highlands sudah mencapai tahap tepu untuk sebarang pembangunan. Semasa lawatan penulis di Korea dan China mereka amat ketat didalam membangunkan kawasan tanah bercerun ini walau pun kecerunan amat rendah. Pembukaan kawasan baharu pada kecerunan bawah 25 darjah di kawasan tanah rendah juga tertakluk kepada jenis tanaman dan juga kelas kecerunan. Kerja membangunkan tanah bercerun untuk pertanian boleh dibahagikan kepada tiga peringkat iaitu pembukaan kawasan, pembinaan struktur dan amalan agronomi. Memandangkan hakisan paling tinggi berlaku ketika operasi pembukaan kawasan, maka perkara berikut perlu dipatuhi bagi mengurangkan hakisan iaitu dengan tidak dilakukan pada musim hujan, Dilakukan secara berperingkat bagi mengelakkan tanah terdedah terlalu lama, Penebangan secara menyeluruh bagi tanaman sayuran dan tanaman ladang. Sebaiknya aktiviti penebangan secara selektif bagi tanaman buah-buahan, kelapa sawit dan getah dengan tidak mencabut tunggul-tunggul kayu kecuali jika menghalang kerja ladang. Seterusnya sisa kayu dilonggok setempat atau berbaris. Pokok asal di tepi sungai dan di tali air utama perlu dibiarkan sebagai zon penampan. Sebagai contoh terbaik pembinaan struktur di kawasan baharu dibuka bagi tanaman sayuran sesuai dibangunkan di kelas kecerunan 0-2 darjah, 2-6 darjah dan 6-12 darjah sahaja. Sebanarnya mengikut peraturan struktur yang disyorkan mengikut kelas kecerunan adalah dimana jika kecerunan 0-2 darjah dan 2-6 darjah maka batas perlu dibina mengikut kontur, parit ladang dan pembetung. Kedua jika kecerunan sekitar 6-12 darjah maka yang disyorkan adalah jenis teres bangku (sayuran berbuah sahaja) atau batas mengikut kontur (boleh pilih salah satu), parit lereng, pembetung, pagar kelodak dan perangkap kelodak. Begitu juga dengan contoh amalan agronomi di kawasan baharu dibuka untuk tanaman sayuran di kelas kecerunan adalah seperti dimana jika kecerunan antara 0 -2 darjah dan 2-6 darjah maka disyorkan agar menanam dengan cara mengikut kontur, sungkupan, bajakan minimum dan tanaman padat. Jika kecerunan sekitar 6 -12 darjah maka cara menanam sebaiknya mengikut kontur, membuat sungkupan, bajakan minimum, tanaman padat dan tanaman penstabil cerun seperti vetiver. Pertanian di tanah bercerun ini dapat dijadikan asas dan diguna pakai oleh petani serta para pelaksana projek pembangunan pertanian. Panduan pertanian di tanah cerun diharap dapat membantu mengawal hakisan dan kerosokan tanah serta memulihara alam sekitar. Semuga tulisan ini memberikan info sebaiknya kepada semua pembaca semua. Wasallam!.
TANAH CERUN ... KAWASAN TINGGI...
INTENSIF DITANAM.. GUNA TEKNOLOGI...
PELBAGAI SAYURAN..IA BERKUALITI...
PERLU DIKAWAL.. ELAKKAN TRAGEDI...

By,
M Anem,
Room 307, Hotel Jelai,
Raub, Pahang,
Malaysia.
(9 Syawal 1436H)
Masih bercuti Hari Raya 2015.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...