KLIK SAYA SOKONG BLOG

Thursday, December 31, 2015

DEDALU - TUMBUHAN PARASIT

POKOK DEDALU (Salix tetrasperma Roxb ) adalah sejenis tumbuhan parasit yang tumbuh dengan ia menumpang pada pokok lain. Dedalu jangan disamakan dengan Pokok Dedap atau Dedap Merah (Erythirina variegata) walau pun bunyi sebutannya hampir-hampir sama atau mengelirukan (Sila anda lihat foto diatas). Pokok Bunga Dedap Merah atau sebenarnya merupakan tumbuhan dari keluarga Fabaceae (dulu ia adalah Leguminosae) yang ditanam untuk berfungsi sebagai pokok bunga sebagai pagar hidup dikeliling rumah dengan warna bunganya merah terang tetapi tiada baunya. Ia merupakan tumbuhan yang juga berfungsi sebagai pokok peneduh dan mempunyai banyak nama gelaran lain. Ada peribahasa iaitu 'Laksana Bunga Dedap, sungguh merah Berbau Tidak' yang saya tulis sebelumini (Sila klik disini). Berbeza dengan pokok dedalu dimana tumbuhan ini adalah daripada keluarga Salicaceae yang sering menempel pada dahan dan batang pokok lain dan menyerang tanaman buah-buahan dengan teruk jika pokok dedalu tidak dikawal dengan baik. Bagaimana pun ahli bahasa kita lebih bijak mengenai pokok dedalu dimana mereka mencipta satu peribahasa iaitu "Bagai dedalu hinggap di pohon, hinggap ke batang dan ranting mati". Ini bermakna tanggapan bahawa pokok dedalu itu sejenis parasit sudah diketahui oleh pakar bahasa kita sejak dulu kala. Mungkin mereka melihat pokok besar yang mati hanya disebabkan oleh pokok dedalu yang telah lama menempel padanya. Adakah kita semua faham akan dua tumbuhan yang namanya bermula dengan 'D' iaitu Dedalu dan Dedap ini mempunyai kekuatan untuk dijadikan peribahasa yang diajar sehingga kini. Pokok dedap memberi erti berbeza iaitu "Orang yang berpenampilan elok dan menawan tetapi tiada budi bahasa atau tidak beradab" sedangkan Pokok Dedalu memberi maksud peribahasa sebagai "Orang yang berbuat jahat itu selalu mengajak orang yang baik itu mengikutinya". Bagaimana pun keduanya memberikan maksud sikap yang kurang baik. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai pokok dedalu yang merupakan parasit kepada tumbuh-tumbuhan terutama buah-buahan sama seperti pokok duit-duit (Sila klik disini) dan sebagainya untuk rujukkan anda semua.

Sebenarnya tumbuhan jenis parasit ini mempunyai lebih daripada 320 spesis diseluruh dunia dengan banyak terdapat dihemispiar utara. Saya kenal akan pokok dedalu ini kerana ia menghasilkan manisan pada kantung bunganya yang sering kami ambil masa remaja dulu. Kadang-kadang seringkali jumpa dimana ada burung yang mendatangi pokok dedalu untuk menyedut manisannya (Sila lihat foto disebelah). Dedalu sering menumpang pada pokok buah-buahan dikawasan dusun seperti pada Pokok Jering (Archidendron jiringa), Pokok Jambu Batu (Psidium guajava), Mempelam (Mangifera indica), Pokok Ciku (Manikara sapota) dan Pokok Rambutan (Nephellium lappaceum). Tumbuhan ini juga menumpang pada batang tumbuhan lain dengan bahagian akarnya masuk kedalam batang akar dan menyerap air serta makanan daripada pokok tersebut. Dalam banyak situasi, keujudan pokok dedalu ini akan menyebabkan dahan pokok kemudian akan menjadi kering, daun berguguran dan akhirnya dahan pokok tersebut akan kering dan mati jika ia berlaku pada tahap serius. Tumbuhan ini banyak didapati dikawasan hutan dan sekitarnya di Malaysia dan negara-negara ASEAN lain. Dedalu juga merupakan musuh kepada petani yang mempunyai kebun tidak diuruskan dengan baik dimana ia perlu dikawal daripada peringkat awal lagi.

Pokok Dedalu adalah pokok jenis parasit atau pokok tumpang membentuk bonjolan pada dahan tumpang dimana akarnya akan melekat pada tumbuhan lain dengan kuat. Dari bonjolan atau 'bonggol' akan keluar beberapa batang berkayu yang tumbuh menegak atau melempai. Daunnya adalah berwarna hijau coklat terutama dibahagian bawah daun. Saiz daun sekitar 10-18 cm panjang dan 4-7 cm lebar dengan susunan daun bertentangan (opposite). Warna daun ini dapat kita bezakan dari jauh dengan daun pokok tumpang yang kebanyakannya berwarna hijau. Paling unik saya perhatikan adalah bentuk bunganya seperti trompet panjang dengan ia kembung dibahagian tengah berwarna coklat bersaiz 2-4 cm panjang. Bunga ini keluar dalam bentuk jambak dan ia mengandungi spora yang apabila matang akan diterbangkan oleh angin untuk hinggap pada dahan lain bagi tujuan pembiakan.  Saya dapati tidak banyak tulisan atau artikel yang dapat kita jumpa dalam lamanweb mengenai pokok dedalu ini. Ini mungkin tidak ramai yang perasan akan kehadirannya pada fauna kita terutama keujudannya dikawasan hutan yang menumpang pada pokok balak yang tinggi. Walau pun pokok dedalu dikatakan jenis pokok parasit yang boleh menyebabkan pokok yang ditumpanginya mati, namun saya dapati dalam perubatan tradisional Melayu pokok ini mempunyai nilai perubatannya yang tersendiri. Apa juga pun pokok dedalu merupakan tumbuhan parasit yang perlu dimusnahkan. Caranya dengan mengutip dan membuang semua pokok dedalu yang melekat pada pokok dari peringkat awal lagi. Sebaiknya dedalu mesti dibuang sebelum ia berbunga sebab bunga yang matang akan menaburkan benihnya kepada pokok lain dengan cepat. Bakar semua pokok dedalu yang dikutip dari pokok sehingga selesai. Semuga anda mendapat info berguna daripada tulisan artikel kali ini. Wasallam!.

POKOK DEDALU...PARASIT SIFATNYA...
HIDUP MENUMPANG..ADA MANGSANYA...
DAHAN MATI... TERJEJAS HASILNYA...
JUMPA...PERLU DIBUANG BAKAR SEGERA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Jalan Istana, Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia
(17 JamadilAkhir 1434H)

Wednesday, December 30, 2015

NASI

NASI (Rice) adalah makanan utama bagi sebahagian besar penduduk dunia masa kini. Nasi adalah beras (atau kadang-kadang bijirin lain) yang telah direbus (atau disebut ditanak) sehingga menjadi lembut dan sesuai untuk dimakan oleh manusia. Lazimnya proses merebus atau memasak beras dengan cara memasukkan air bersih kedalam periuk yang mengandungi beras dengan kadar yang betul. Memasak nasi kini menggunakan periuk nasi eletrik automatik yang amat mudah dimana ia akan berhenti memasak apabila nasi itu sudah masak. Berbeza dengan cara tradisional dimana cara menanak nasi menggunakan kayu api dimana ia sentiasa perlu dijaga mengawal api agar tidak hangus dibahagian bawah nasi. Jika api kuat dan tidak dijaga selalunya akan menjadi 'Kerak' dibawah periuk menanak nasi dan ia berbau hangit dan rasa kerak adalah pahit. Menanak nasi diperlukan untuk membangkitkan aroma nasi dan membuatnya lebih lunak tetapi tetap terjaga kandungan zatnya. Pada masa ini dengan ada peralatan periuk nasi pelbagai model dan harga membolehkan semua orang tidak mengira umur dan kategori jantina mampu masak nasi. Nasi yang kurang air biasanya akan menghasilkan kualiti nasi agak keras dimana ia sesuai untuk dimakan dengan sup atau lauk berkuah. Bagaimana pun jika terlebih air akan menyebabkan nasi menjadi lembut dan enak dimakan dengan pelbagai jenis lauk. Bergantung kepada kesukaan seseorang, keras atau lebik nasi menjadi pilihan mengikut lauk yang dipadankan. Jika menanak nasi dengan air berlebihan dalam proses perebusannya akan menghasilkan bubur. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai nasi dan pelbagai jenis nasi untuk dijadikanbahan bacaan dan rujukkan.


Dalam pengalaman penulis memang ada mendapati warna nasi yang telah masak tanpa apa-apa bahan tambahan adalah putih. bagaimana pun bergantung kepada jenis beras aau pulut digunakan ia mungkin berbeza-beza warna nasinya. Masak Beras Merah (Beras Merah) atau beras hitam (Pulut Hitam) akan menghasilkan warna nasi yang serupa dengan warna asal berasnya. Jika anda masukkan pewarna seperti kunyit, pandan atau bahan lain maka nasi yang dihasilkan daripada putih akan bertukar warna. Pada masa ini NAsi Beriyani, Nasi Hujan Panas dan Nasi Kerabu adalah beberpa jenis nasi yang dimasak dengan menggunakan bahan tambahan sebagai penyedap rasa dan juga sebagai pewarna nasi (Sila anda lihat foto disebelah). Kandungan amilose yang rendah pada pati beras akan menghasilkan nasi yang cenderung lebih transparen (jernih) dan melekit. Beras Pulut juga merupakan jenis beas yang patinya hanya mengandung sedikit amilosa dan hampir semuanya berupa amilopektin dimana ia memiliki sifat melekit dan jernih. Beras Jepun (Oryza japonica) untuk dibuat sushi mengandung kadar amilose sekitar 12-15% sehingga nasinya lebih melekit daripada nasi yang selalu kita makan di Malaysia (Oryza sativa). Beras yang kita makan selalu mengandungi kadar amilose sekitar 20%. Pada kebiasaannya beras dengan kadar amilose lebih dari 24% akan menghasilkan nasi yang 'peroi' (tidak melekit, keras, dan mudah dipisahkan biji beras).


Kajian menunjukkan nasi dimakan oleh sebagian besar penduduk di Malaysia dan kawasan Asia lain sebagai sumber karbohidrat utama makanan setiap hari. Nasi sebagai makanan asas biasanya dihidangkan bersama lauk sebagai pelengkap rasa dan juga melengkapi keperluan zat setiap orang. Nasi dapat diubah daripada nasi putih kepada pelbagai jenama nasi mengikut menu atau cara masakkan yang disediakan. Di Malaysia terdapat banyak menus yang diasakan kepada nama NASI seperti Nasi Tomato, Nasi Hujan Panas, Nasi Minyak, Nasi Lemak, Nasi Arab, Nasi Kerabu, Nasi Goreng, Nasi Dagang, Nasi Ayam, Nasi Kandar, Nasi Jagung dan banyak lagi yang penulis tidak dapat senaraikan. Semua jenis nasi ini menjadi makanan kegemaran rakyat Malaysia yang dimasak sendiri atau di sediakan di restoren, hotel-hotel, majlis kenduri dan juga dimana-mana jua ada orang ingin makan nasi. Beras yang kita makan menjadi nasi mengandungi zat-zat makanan yang diperlukan untuk tubuh manusia dimana tenaga sebanyak 365 kcal dihasilkan setiap 100 gram beras. Bahan lain ialahKarbohiderat 80 g, Gula (0.12 g), Serat (1.3 g), Lemak (0.66 g), Potin (7.13 g), Air (11.32 g), Kalsium (28 mg), Zat Besi (0.80 mg), Mangesium (25 mg), Manganese (1.09 mg), kalium (115 mg) dan juga Zink (1.09 mg). Kajian makmal juga mendapati beras mengandungi Vitamin seperti Vitamin B1 (Thiamine - 0.0701 mg), Vitamin B2 (Riboflavin - 0.0149 mg), Vitamin B3 (1.62 mg) dan Vitamin B6 (0.164 mg).


Beras digunakan untuk di masak menjadi Nasi, Bubur dan sebagainya mengikut selera yang orang yang nak makan. Kaedah moden kini beras dimasak menggunakan 'Rice Cooker' eletrik yang sangat mudah dan mengambil masa 15 - 25 minit sahaja untuk mendapatkan kualiti nasi yang standard. Bagi tujuan masak beras untuk dijadikan bubur, beras perlu dimasak dengan air yang banyak sehingga bubur berperisa atau plain sedia untuk dimakan. Beras juga di hancurkan untuk dijadikan tepung beras bagi dibuat pelbagai jenis kuih, biskut dan pelbagai makanan lain. Antara tepung beras proses yang popular ialah Beras Vercimelli (Mee Hoon) iaitu sejenis bahan untuk dijadikan sarapan pagi yang sangat popular di Malaysia. Beras di Malaysia adalah dari pengeluaran tempatan dan sebahagian lagi di impot dari luar negara. Malaysia mensasarkan Kadar Kecukupan Beras (SSL) lingkungan 70% dan bakinya diimpot dari luar negara. Kawasan pengeluaran beras negara di Negeri2 Jelapang Padi seperti Kedah, Perak, Selangor, Kelantan, Terengganu, Sabah dan kawasan bukan jelapang padi mesti terus dikekalkan dan dimajukan bagi menjamin bekalan beras negara sentiasa mencukupi sebagai "Food Securtiy" untuk negara kita. Peranan semua pihak termasuk kerajaan, usahawan, pesawah, pegawai pengembangan, pengilang, pekedai bahan kimia, pembekal jentera pertanian dan semua yang terlibat perlu peka dengan industri beras negara. Wasallam!.
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, MAlaysia.
(15 Safar 1437H)

Tuesday, December 29, 2015

KUIH BINGKA

KUIH BINGKA merupakan sejenis kuih tradisional yang popular dikalangan masyarakat melayu di kampong dan disediakan untuk dimakan ahli keluarga atau untuk majlis kenduri. Terdapat banyak jenis kuih Bingka atau di Pantai Timur dipanggil juga sebagai Kuih Bengkang bergantung kepada bahan yang digunakan dan produk akhir. Penulis dapati terdapat lebih daripada 8 jenis kuih bingka boleh dikenalpasti diantaranya adalah Kuih Bingka Tepung Beras, Kuih Bingka Ubi Kayu (Kegemaran penulis), Kuih Bingka Tepung, Kuih Bingka Roti, Kuih Bingka Pandan, Kuih Bingka Jagung, Kuih Bingka Ubi Kayu Kukus dan agak polpuar masa kini adalah Kuih Bingka Labu. Kuih ini yang enak dihidangkan untuk krluarga bersama dengan kopi panas atau teh tarik mudah disediakan dan merupakan jenis makanan sihat. Kuih ini yang dipanggil Kuih Bengkang juga merupakan sejenis kategori kuih unik dalam masyarakat Melayu. Terdapat beberapa sebutan lain atau jenis kuih ini dari segi kaedah sajiannya iaitu sama ada ia jenis Bengkang berkuah, Bengkang Gandum, Bengkang Ubi atau pun ianya Bengkang Kelapa. Apa juga bahan digunakan dan cara sajian, kuih bingka atau bengkang ini telah pun ada yang dikomersilkan. Penulis pernah menyediakan 500 keping kuih bingka gandum yang berwarna hijau untuk majlis kenduri beberapa tahun lepas sebagai satu 'buah tangan' untuk dibawa pulang tetamu jemputan. Kuih bingka juga kini ada dijual dipasar-pasar, pasar malam, pasar tani malahan di kompleks membelibelah serta pasaraya terkenal. Harga yang berpatutan dan rasa enak serta mengenyangkan ini membolehkan kuih bingka ada sejenis kuih tradisional yang boleh dibawa ketengah dan dikomersilkan. Artikel subuh Selasa ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai kuih bingka sebagai sejenis makanan tradisional yang perlu dibanggakan di negara kita.


Pada penulis Kuih Bingka Ubi atau di kawasan negeri pantai timur ia dikenali sebagai bengkang ubi kayu merupakan sejenis kuih bingka paling diminati (Sila lihat foto disebelah). Kuih ini selalunya diperbuat dari bahan asas Ubi Kayu (Manihot esculenta). Kuih tradisi ini memang dibuat dengan menggunakan bahan tempatan sepenuhnya dan mudah diperolehi serta murah. Kuih bingka ubi ini menggunakan ubi kayu segar yang telah disagat dicampur dengan sagu ubi kayu. Uniknya kuih ini tidak memerlukan bahan asing seperti bahan tepung gandum walau pun sedikit ketika membuatnya. Bahan-bahan yang perlu disediakan untuk membuat binka ubi secara umumnya adalah seperti 1 kg ubi kayu (ubi kayu perlu disagat), 650 ml santan kelapa, 100 gram manisan, 1 cawan gula pasir, 2 helai daun pandan,  0.5 sudu kecil garam dan juga 1 sudu besar minyak sapi. Cara penyediaan dimulakan dengan memasukkan semua santan, gula pasir, gula melaka, daun pandan, minyak sapi dan garam ke dalam periuk acuan dan kacau. Kacau sehingga gula telah larut dan tidak perlu pun kita menunggu sampai bancuhan mendidih. Kemudian ianya boleh ditutup api dapur dan ketepikan dulu bancuhan santan ini. Parutan ubi kayu di masukkan ke dalam kain kasa dan perah dimana ia di tadah air perahan dari ubi kayu. Buat sedikit demi sedikit sehingga semuanya habis. Parutan ubi kayu yang sudah diperah dimasukkan ke dalam bekas lain. Biar air perahan selama 20-30 minit supaya sagunya mendak. Perlahan-lahan buangkan air di pemukaan dan ambil sagu tu dan digaul bersama parutan ubi. Panas kan oven pada suhu 180'C dan sapukan loyang dengan minyak masak kemudian alas loyang dengan aluminium foil , biarkan aluminium lebih di kiri dan kanan tebing loyang supaya senang nak tarik keluar bingka yang dah masak . Sapu sedikit minyak masak pada pemukaan alumium foil ini. Tapis bancuhan santan tadi dan tuang ke dalam bekas berisi parutan ubi kayu . Gaul sampai rata dan tuang adunan ke dalam loyang . Bakar selama 1 jam 30 minit sehingga pemukaan bingka garing. Sejukkan bingka ubi kayu dan mekudian baru boleh dipotong serta di hidangkan. Sedap dimakan dengan hidangan untuk minum petang atau sarapan pagi.


Kuih Bingka Gandum atau Bengkang gandum kadang kala juga dipanggil kuih bakar dimana ia merupakan sejenis kuih tradisional di Malaysia yang paling komersil dikalangan kuih bingka. Terdapat beberapa jenis kuih bingka atau bengkang ini dan yang paling biasa adalah kuih bingka gandum (Sila lihat foto disebelah). Bingka ini merupakan jenis kuih yang diperbuat daripada tepung gandum dan ia biasanya dibuat dengan perasa pandan. Ia mudah disediakan dan paling banyak dijual dipasar malam atau gerai-gerai tertentu. Bingka ini mempunyai warna kehijauan dibahagian tengah dan kulitnya adalah berwarna coklat. Ia mempunyai rasa manis yang sederhana dan lemak. Resepi membuat bingka ini adalah mudah dan perlukan kos membuatnya yang murah. Bahan-bahan untuk membuat bingka ini adalah seperti bahan 3 biji telor ayam, 1 cawan gula pasir, 0.5 sudu teh garam, daun pandan 5 helai, 1 sudu teh jintan manis (Dikisar bersama 2 cawan air), 2 cawan santan dan 3 cawan tepung gandum (yang telah diayak dahulu). Cara membuat bingka ini dengan mencampurkan kesemua bahan A dan dipukul selama 1 minit. Kemudian dimasukkan bahan lain dan dikacau hingga rata. Masukkan tepung gandum kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit (pastikan anda mesti kacau adunan tadi supaya tepung tidak berketul). Sebaiknya jika adunan tadi masih terdapat ketulan tepung maka apa yang perlu dibuat ialah gunakan blender sahaja. Sediakan loyang pembakar yang telah disapu dengan bahan planta disekeliling loyang tersebut agar tidak melekit. Kemudian adunan tadi perlu dituangkan kedalam loyang dan dibakar didalam oven selama 1 jam (120 - 130 darjah C). Jika anda mahukan bingka jagung atau durian maka perlu menukarkan bahan asas sahaja. Sebagai contoh untuk bingka jagung ialaah 1/2 sudu teh esen rose, jagung, 2 cawan air. Jika ingin membuat bingka durian hanya campurkan 2 sudu besar air daun pandan dan isi durian serta 2 cawan air.


Kepada meraka yang minat untuk cuba membuat Kuih bengkang berkuah boleh belajar kerana ia merupakan sejenis kuih tradisional di Malaysia. Bengkang yang berkuah merupakan sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras dicampur dengan telur dan dimaasak dalam bekas tembaga (Sila lihat foto sebelah)Bengkang biasanya dibuat tawar dan dimakan bersama kuah. Terdapat dua jenis kuah bengkang, iaitu kuah mentah yang diperbuat daripada santan dan kuah manis. Kuih bengkang berkuah digelar sedemikian bagi membezakan bengkang berkuah dengan bengkang jenis lain. Kuih bengkang berkuah lebih popular di pantai timur Malaysia. Ia banyak dibuat, dan ada dijual di harian secara meluas dan tidak perlu ditempah lebih awal. Kini Bingka Labu adalah yang paling disukai ramai (Sila lihat foto dibawah). Bingka labu mudah disediakan dengan cara yang sama dengan bingka lain diatas. Binga ini disediakan sama ada untuk dimakan dikalangan ahli keluarga tetapi ia juga selalu ada dijual dikantin, pasar malam, pasar tani malahan sesetengah hotel terkemuka. Kepada anda yang membaca artikel ini tentu teringin untuk makan kuih bingka. Wasallam!
MEMANG ENAK .. ITU KUIH BINGKA...
MUDAH DIBUAT...DENGAN GEMBIRA...
BINGA UBI KAYU... AMAT MENYELERA...
IA BERKHASIAT... RAMAI YANG SUKA...

By,
M Anem, 
Senior Agronomist,
Room 2213, Hotel New York,
Johor Bahru, Johor,
Malaysia.
(13 Muharam 1437H).

Monday, December 28, 2015

KENAL JENIS KOPI



TANAMAN KOPI (Coffea spp) adalah jenis tanaman yang semakin kurang popular dikalangan pekebun kecil di Malaysia kerana keluasannya semakin menurun saban tahun. Kini terdapat hanya 3,714 hektar kawasan tanaman kopi tempatan yang mampu membekalkan sekitar 3% sahaja keperluan kopi negara. Ini bermakna negara masih perlu mengimport sebanyak 97% biji kopi mentah untuk kegunaan tempatan dan dieksport semula. Pada masa artikel ditulis saya baru sahaja minum kopi (black coffee) yang masih 'fresh' dan panas dari pemberian rakan. Minuman kopi adalah minuman yang kedua terpenting di Malaysia kerana   selepas minuman air mineral atau air suam atau air kosong. Kalau dahulu saya tidak suka minum air kopi kerana pahit dan kadang-kadang rasa pening tetapi kini sudah tidak lagi selepas mengetahui cara minum kopi yang betul. Rupanya minum kopi tanpa bubuh gula dan susu pekat manis adalah cara terbaik meminum dan menikmati rasa kopi sebenarnya. Ini kerana serbuk kopi hitam yang dijual ipasaran rupanya sudah ada 50% campuran dengan gula pasir semasa menggorengnya bergantung kepada kaedah pemprosesan kopi oleh pengilang. Kalau dicampur lagi dengan gula 2-3 sudu lagi atau ditambah susu pekatan manis bermakna kandungan gula dalam air kopi yang dikatakan 'Kaw-Kaw' itu rupanya sangat tinggi kandungan gula. Saya ada menulis artikel mengenai kopi ini sebanyak 58 artikel dimana artikel tersebut kebanyakannya saya buat posting sepanjang bulan Disember 2014 dan beberapa siri kemudian. Banyak lagi artikel yang 'queue' untuk dibuat posting dalam 4 tahun akan datang mengenai kopi yang telah siap ditulis. Ianya akan dikemaskini sebelim diposting nanti. Artikel kali ini saya ambil beberapa slide daripada ceramah saya kepada pegawai-pegawai pengembangan, pemborong-pemborong kopi dan pengilang biji kopi di Malaysia dan juga kepada ramai juga dari kategori pendengar yang lain. Apa yang saya paparkan dalam "Anim Agro Technology" kali ini adalah mengenai ringkasan 3 jenis kopi yang memang perlu anda tahu sebagai peminum atau tidak suka kepada kopi.

(1) KOPI ARABICA
• 70% ditanam untuk pengeluaran dan pasaran dunia
• Ditanam luas di Brazil, Peru, Honduras dan lain kawasan
• Sesuai hidup dikawasan beriklim sejuk (18-20 C)
• Sesuai ditanam di Tanah Tinggi yang dingin
• Produktiviti diantara 350 - 400 kg/ha/tahun
• Harga Biji Kopi Mentah Sederhana 
dipasaran (Purata    
  harga import di Malaysia diantara RM10 - RM16/kg)
• Mempunyai rasa asidik dan dan aroma yang kuat 
• Orang USA/Eropah paling suka dengan jenis ini 
• Mudah dituai dengan mesin kerana masak serentak
• Saiz biji yang sederhana besar


(2) KOPI ROBUSTA
• Menguasai 28% pengeluaran dan pasaran dunia
• Popular di tanam di Indonesia, Vietnam, Brazil (Conilon)
• Sesuai dikawasan beriklim sejuk (Suhu 21-24 C)
• Sesuai di Tanah Sederhana rendah
• Produktiviti sekitar 900 - 1,300 kg/ha/tahun
• Harga murah sedikit dari Arabica (RM8 – RM15/kg)
• Mempunyai nilai rasa sederhana enak 
• Merupakan kopi yang utama untuk 'Kopi Instant'
• Mudah dituai hasilnya kerana masak hampir serentak
• Saiz biji yang agak kecil

(3) KOPI LIBERICA
• Hanya menguasai 2 % penanaman dan pasaran dunia
• Pokok Tahan lasak dan berbuah 2x/tahun
• Sesuai di Tanah Rendah (Terutaman Coastal Area)
• Produktiviti sekitar 400 – 800 kg/ha/tahun
• Harga biji mentah agak rendah dipasaran
• Harga Liberica dipasaran (RM12 - >RM20.00)
• Mempunyai nilai rasa paling pahit
• Mempunyai nilai rasa sederhana enak
• Mempunyai saiz biji yang paling besar dan kulit tebal
• Masak tidak serentak dan dipetik secara manual
• Jenis yang banyak ditanam di Semenanjung Malaysia

JENIS KOPI... ADA 3 YANG UTAMA...
PALING POPULAR... ITU ARABICA....
KEDUA HEBAT... ITU KOPI ROBUSTA...
PALING SEDIKIT... JENIS LIBARICA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 2213, Hotel New York,
Johor Bahru, Johor,
Malaysia.
(14 Muharam 1437H)

Sunday, December 27, 2015

ADA PADANG ADA BELALANG


ADA PADANG ADA BELALANG, ADA AIR ADA PULA IKAN adalah satu peribahasa berasaskan kepada pertanian yang menyebut belalang dan ikan. Peribahasa lama ini dicipta oleh bijak pandai Melayu zaman dahulu kerana mereka memberikan pembayang yang dekat dengan cara kehidupan harian mereka. Peribahasa ini memberi maksud sebagai : "Dimana pun berada pasti akan tersedia rezeki buat kita". Ia dikaitkan dengan ekosistem semulajadi dimana keujudan sesuatu kehidupan itu semestinya sesuai dengan habitat hidupan tersebut untuk hidup, cari makan dan membiak. Selalunya belalang (Grasshoper) yang berdarah sejuk akan suka berada dikawasan tanah adang berumput untuk cari makan diwaktu panas. Belalang ini mempunyai sepasang kaki besar dibelakangnya untuk melompat naik dan seterusnya menggunakan kepaknya untuk terbang. Belalang merupakan serangga perosak bagi kebanyakan tanaman dalam sektor pertanian. Ikan pula memang perlukan air untuk hidup sama ada air tawar, air payau atau air masin. Ikan yang mempunyai sistem organ untuk hisup dalam air akan mati jika berada didaratan. Bagaimana pun ada jenis ikan dua alam yang boleh hidup didalam air dan didaratan. Peribahasa ini mudah difahami kerana dimana ada kehidupan selalunya disitu ada pekerjaa, makanan dan keselesaan untuk tnggal. Jika bersandarkan kepada peribahasa ini maka memang tidak perlu kita susah hati jika bertukar kerja ditempat baru kerana pastinya sesuai dengan keadan setempat dan ada rezeki disana. Artikal malam ini bagaimana pun saya menulis ARTIKEL KE 3,445 dalam "Anim Agro Technology" mengenai ilmiah teknikal mengenai belalang dan ikan sekadar dijadikan bahan rujukan anda semua.



BELALANG (Grasshopper) adalah sejenis serangga dari Sub-Order Caelifera dan Order Orthroptera yang mudah didapati disekeliling kita terutama apabila suhu telah mulai panas. Terdapat banyak jenis belalang yang kita boleh jumpai di keliling kita dengan pelbagai saiz, warna, bentuk dan juga tabiatnya. Semasa saya dalam pembelajaran di universiti dulu, dimaklumkan yang keujudan belalang banyak dikaitkan dengan kerosakan tanaman terutama pada bahagian daun dan kadang-kadang pada batang yang dimakan oleh serangga tersebut. Belalang lazimnya aktif dalam cuaca panas kerana ianya adalah berdarah sejuk. Pembacaan dari wikipedia menunjukan sejenis belalang di Benua Afrika yang dipanggil sebagai Belalang Juta (Schictocerca gregaria) mampu menyerang tumbuhan dengan memakan bahagian daun, batang, buah, benih malahan keseluruhan bahagian sehingga musnah teruk. Antara tanaman yang mudah diserang belalang jenis ini seperti tanaman bijirin seperti jagung, millet, gandum serta tanaman lain seperti semua jenis sayuran, buah-buahan malahan pokok ornamental. Saya dulu memang pernah makan belalang kunyit yang digoreng ketika zaman remaja kerana belalang memang haiwan yang halal dimakan apabila perlu (Sila lihat belelang kunyit disebelah). Belalang kunyit adalah belalang bersaiz besar yang enak dimakan.


Struktur Anatomi Belalang agak berbeza dengan Anatomi Cengkerik (Cricket), Semut dan juga serangga lain. Belalang mempunyai 3 bahagian badan iaitu Kepala, Thorax (Badan) dan Abdomen (Rujuk foto sebelah). Paling ketara belalang adalah mempunyai sepasang Sesungut (Anthenae) di bahagian kepala yang banyak fungsi. Sepasang mata kompoun dan mulut juga berada dibahagian kepala. Dibahagian Badan (Thorax) pula terdapat sepasang kepak (1-3 lapisan kepak), 3 pasang kaki dimana kaki paling belakang bersaiz lebih besar untuk membuat loncatan dengan kuat sebelum terbang atau ianya merupakan organ pergerakan paling cekap. Dibahagian abdomen terdapat organ isi perut dan ianya berketak-ketak serta mempunyai organ pembiakan dan organ perkumuhan. Apa yang saya perhatikan tentang keunikan belalang iaitu kemampuannya untuk menggunakan sepasang kaki belakang untuk dia melompat dan lazimnya mempunyai duri tajam sebagai alat pertahanan bagi belalang. Bunyi belalang dihasilkan oleh sepasang femur dibelakang kepak yang bergesel dipanggil sebagai 'stridulas'. Bunyi nyaring ini menjadi kegemaran kepada peminat alam semulajadi (Natural activists). 

Kitaran Hidup Belalang mempunyai 3 peringkat iaitu Peringkat TELUR (Egg), Peringkat NIM (Nymph) dan Peringkat DEWASA (Adult). Telur belalang yang lazimnya berbentul lonjong atau bulat dalam kapsul akan menetas dalam masa 2 minggu sehingga menjadi Nim. Peringkat nim mengambil masa selama 4 - 7 minggu untuk menjadi belalang dewasa. Belalang dewasa adalah peringkat dimana ianya akan memakan daun tumbuhan dan memusnahkan tanaman. Terdapat juga laporan beberapa spesis belalang diperingkat Nim yang mampu merosakkan tanaman. Jangkamasa kitaran hidup belalang sekitar 2 - 4 bulan bergantung kepada spesis dan persekitaran. Keadan yang sesuai untuk belalang membiak dimana cuaca sesuai, cukup makanan dimana populasi spesis yang cepat membiak.

Peribahasa Ada air ada pula ikan sangat bertepatan dengan maksud. Ikan memang perlukan air untuk hidup sebagai habitat semulajadi. Selain daripada ikan air tawar dan ikan air masin, terdapat kini adalah ikan air payau iaitu diantara keduanya. Ikan air tawar menghuni sungai, tasek, kolam, sawah dan tangki buatan manusia. Ikan air payau berada dipersimpangan antara air tawar dengan air laut. Laut meliputi 70% dari permukaan bumi. Bila kita fikir tentang haiwan yang tinggal di laut kita selalu terfikir tentang ikan. Sudah tentu yang tinggal di laut adalah ikan akan tetapi banyak lagi haiwan yang telah menjadikan laut sebagai tempat tinggalnya seperti reptilia, mamalia, krutasia dan sebagainya.Terdapat 15,000 jenis ikan yang hidup di laut dan kebanyakannya hidup secara berkumpulan. Ikan-ikan biasanya berenang bersama-sama demi keselamatan mereka. Kebiasaanya badan ikan laut memang dipenuhi sisik iaitu kepingan kulit keras seperti tulang yang bertindih antara satu sama lain. Mengapa kiita manusia tidak dapat bernafas di dalam air seperti ikan?. Ini kerana iIkan bernafas melalui insang dan bukan paru-paru. Oksigen yang larut di dalam air akan diserap oleh ikan apabila air itu melalui insang. Ini berbeza dengan ikan lumba-lumba. Sebenarnya ikan lumba-lumba tidak boleh bernafas di dalam air kerana ia sejenis mamalia. Tapi bagaimana ia dapat hidup di dalam air?. Sebenarnya ikan lumba-lumba perlu ke permukaan air selang beberapa minit dan bernafas melalui lubang udara di atas kepalanya. Ikan lumba-lumba hidup berkumpulan dan gemar melompat keluar dari air dan boleh mencapai 16 kaki tinggi! Ikan lumba-lumba ialah haiwan yang bijak.


Jika kita membicarakan tentang ikan tentunya perlu tahu akan ciri-ciri utama ikan iaitu ia hidup di dalam air dan lazimnya mempunyai sisik yang berlendir atau mempunyai sirip untuk bergerak. Ikan bernafas melalui insang dimana ia membiak secara bertelur dan ikan berdarah sejuk. Namun ada ikan yang tergolong dalam kategori mamalia iaitu melahirkan anak seperti ikan paus. Dari aspek biologi kehidupan, ikan terbahagi kepada dua kumpulan iaitu Ikan Pelagik dan Ikan Demersal. Ikan pelagik hidup di kawasan pertengahan hingga permukaan air dimana diantara contoh ikan pelagik terrmasuklah Ikan Kembung, Ikan Selar Kuning (Sila lihat foto disebelah) atau pun Ikan Tamban. Ikan demersal pula hidup dikawasan dasar air laut dimana diantara contoh ikan demersal termasuklah Ikan Kerapu, Ikan Merah, Ikan Jenahak dan juga Ikan Pari. Semua jenis ikan halal di makan walaupun ianya sudah mati (bangkai) selagi ia tidak memudaratkan. Mazhab-mazhab Syafi'i, Maliki dan Hanbali berpendapat bahawa semua jenis hidupan laut adalah halal, termasuk bangkainya. Namun ikan yang baik untuk di makan adalah ikan yang segar kerana kandungan zatnya yang masih tinggi di samping belum ada bakteria yang membiak.
Semuga artikel ini memberi info ilmiah yang berguna untuk pembaca semua. Ingat makna Ada Padang Ada Belalang. Wasallam!.
ADA IKAN ... PASTI AIR JUGA ADA...
DIPADANG... ADA BELALANG PULA...
DIPINDAH KEMANA...REZEKI ADA..
USAHLAH ANDA... BERDUKICITA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, Malaysia.
(13 Safar 1437H) 

Saturday, December 26, 2015

KELDAI

KELDAI (Equus africanus asinus ) atau DONKEY adalah merupakan sejenis haiwan mamalia dari keluarga Equidae dan amat jarang ada di Malaysia sebagai haiwan peliharaan. Keldai sering dikaitkan dengan haiwan yang amat taat kepada manusia dan ia juga merupakan haiwan jinak yang digunakan untuk pengangkutan dan juga kerja-kerja lain. Dikebanyakan negara yang ada keldai, mereka gunakan untuk menarik kereta kuda ataupun membajak ladang dalam sektor pertanian. Dalam beberapa laporan dinyatakan bahawa keldai boleh memiliki anak campuran dengan kuda. Anak kuda betina dan keldai jantan disebut sebagai 'baghal' atau 'mule' yang mana kita faham dalam bahasa kita sebagai 'bodoh'. Selalu juga kita ada mendangar orang mengatakan 'Baghal engkau' yang membawa maksud 'bodoh engkau'. Anak keldai betina dan kuda jantan disebut 'hinny'. Baghal juga merupakan jenis haiwan yang telah digunakan untuk tujuan pengangkutan manusia dan benda dengan cekap dan amat reliable. Haiwan ini telah dijdaikan haiwan pengangkutan dan dipelihara oleh manusia semanjak 5,000 tahun dahulu. Ia telah disebarkan keseluruh dunia dimana populasinya hanya banyak dibeberapa negera tertentu yang masih memerlukan keldai ini sebagai haiwan untuk pengangkutan awam. Penulis yang baru-baru ini melawat negara Pakistan di Faizalabad dan Lahore dan Punjab memasukki beberapa kampong dan mendapati penggunaan keldai sebagai penarik kereta membawa pelbagai hasil pertanian seperti kapas yang masih sangat signifikan (Sila lihat foto dibawah). Artikel pada subuh ini saya menulis kali ke 3,698 dalam "Anim Agro Technology" mengenai keldai untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan anda.


Keldai merupakan sejenis haiwan yang berkaki empat dengan mempunyai pelbagai saiz dan ketinggian. Lazimnya ketinggiannya adalah diantara 80 - 100 cm dengan berat badan diantara 80 - 480 kg bergantung kepada jenis dan cara pengurusannya. Jangkahayat keldai dinegara miskin didunia adalah pendek sekitar 12-15 tahun berbanding dengan jangkahayat umur dinegara maju sekitar 30 - 50 tahun disebabkan oleh cara penjagaan dan makanan yang diberikan serta pengurusan kesihatan haiwan tersebut. Keldai boleh sesuai berada dikawasan gurun sederhana dengan menghasilkan bunyi yang walau pun tidak berapa kuat tetapi boleh didengar sejauh 3 kilometer jauhnya. Keldai mempunyai saiz telinga yang besar yang membolehkan ia mendengar bunyi dari keldai lain dengan jelas. Keldai akan mempertahankan dirinya jika diganggu oleh pemangsa cara dengan menendang menggunakan kaki belakang dan depan serta boleh mengigit gunakan giginya. Keldai liar sering dijadikan makngsa oleh haiwan pemangsa lain seperti serigala, hyena, singa dan harimau. Bagaimana pun keldai juga merupakan haiwan yang boleh berlari agak laju untuk menyelamatkan dirinya. Paling hebat adalah dimana keldai mampu menarik bebanan yang lebih berat atau isipadu banyak ditarik dibelakangnya dalam sektor pertanian (Sila lihat foto disebelah). Keldai juga apa yang saya perhatikan di Pakistan, mudah mengikuti arahan tuannya terutama dalam kesesakan lalulintas di Bandar Faisalabad, Lahore dimana ketika lampu trafik merah, kuning ia akan berhenti mengikut arahan tuannya. Ia juga tidak hairan dengan kesesakkan kenderaan bermotor seperti motorsikal, kereta, lori, bas dan sebagainya. Ia akan terus bergerak diatas jalanraya dengan arahan yang jelas dari tuannya. 


Keldai akan matang dalam masa 12 - 14 bulan sebelum ia bersedia untuk terus beranak. Jangkamasa mengandung selama 12 bulan dimana selalunya hanya melahirkan seekor sahaja. Amat jarang keldai melahirkan dua ekor anaknya (Sila lihat foto disebelah). Keldai dilihat sebagai haiwan yang jinak, bijak, playful dan mudah diajar apabila pemilik keldai telah dapat kepercayaan daripada keldai tersebut. Bagaimana pun sebenarnya amat sukar untuk mennjinakkan keldai yang baru hendak kenal dengan pemiliknya dan perlukan banyak latihan serta kesabaran. Dari segi populasi terdapat sebanyak 41 juta ekor keldai diseluruh dunia dengan negara China sahaja mempunyai sebanyak 11 juta ekor. Ini diikuti dengan negara Pakistan, Ethiopia dan Mexico. Kajian oleh FAO mendapati populasi keldai semakin meningkat saban tahun terutama dibeberapa negara tertentu yang menghadapi krisis tenaga walaupun secara realitinya ia menurun darpada 43.7 juta pada 1995 kepada hanya 41 juta pada 2006. Pakistan antara negara yang mana populasi keldai meningkat kerana negara tersebut mempunyai krisis tenaga (Bekalan eletrik di hotel sya menginap - Serena Hotel Faisalabad pun dicatu dengan menggunakan generator setiap 8 jam beroperasi). Kita di Malaysia menerima bekalan eletrik 24 jam sehari, 30 hari sebulan dan 365 hari setahun dengan jarang-jarang ada gangguan bekalan eletrik. Baru tahu nikmat sebenar tinggal di Malaysia.


Keldai adalah kenderaan pengangkutan yang termurah didunia terutama digunakan untuk sektor pertanian (Sila lihat foto disebelah). Ia juga digunakan sebagai sumber tenaga untuk menenggala (plough) tanah, memusingkan pengisar gandum, melerai bijirin dan juga menjalankan pam air dinegara miskin. Ia berbeza dengan kedudukan keldai dinegara maju dimana ia dijadikan haiwan peliharaan (pets), dijadikan haowan dalam sektor pelancongan untuk kanak-kanak menunggangnya dan beberapa tujuan lain. Dilaporkan tidak banyak keldai diternak untuk tujuan mendapatkan daging dan susunya. Hanya sekitar 1,000 ekor daripada 41 juta ekor keldai yang disembeli untuk dijadikan daging keldai dengan anggaran pengeluaran daging sekitar 100 mt sahaja. Itu pun hanya beberapa negara sahaja yang makan daging keldai sebagai makanan eksotik mereka seperti di China dan Italy. Keldai adalah jenis haiwan meragut dimana kebanyakannya ia hanya meragut tumbuhan yang rendah kualitinya dinegara miskin berbeza dengan negara kaya. Ia boleh makan jerami padi atay hay terutama pada musim sejuk dan masih bertenaga untuk berkerja kuat. Keujudan keldai dinegara tertentu masih dilambangkan sebagai kemiskinan dimana keldai masih memainkan peranan penting dalam kehidupan harian mereka berbanding dengan negara maju yang menggunakan jentera moden. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada anda. Wasallam!.
HAIWAN KELDAI... JINAK DAN MANJA...
NEGARA PERTANIAN.. BANYAKNYA DIA..
JUMLAH POPULASI... ADA 41 JUTA...
MASIH BERFUNGSI... PELBAGAI GUNA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP, Malaysia.
(10 RabiulAwal 1437H)

Friday, December 25, 2015

PISANG RAJA UDANG

PISANG RAJA UDANG (Musa acuminata) atau dikenali dengan 'Red Banana' merupakan sejenis pisang yang unik kerana warna kulitnya berwarna kemerahan ungu atau reddish purple atau meroon atau dalam bahasa kita 'Merah Hati'. Pisang ini tergolong dalam kumpulan Kultivar AAA Group (sama dengan jenis pisang Cavendish) dimana ia berbeza kerana kebanyakan pisang adalah hijau dimasa muda dan kuning apabila ia masak. Pisang ini jarang ditanam secara komersil di Malaysia kerana ia dikatakan tidak komersil dan agak sukar untuk mendapatkannya atau untuk membeli dipasaran. Kalau anda pergi kegerai jualan pisang pun amat jarang dapat kita jumpa pisang  raja udang dijual segar. Apa yang unik bagi penulis tentang pisang ini kerana ia mempunyai kulit berwarna kemerahan ungu tetapi isinya tetap berwarna keputihan krim atau sedikit merah jambu (pinkish colour). Penulis memang pernah makan pisang ini semasa remaja dikampong dulu dimana ia ada ditanam oleh penduduk kampong. Bagaimana pun penulis paling suka pisang ini kerana apabila buah yang kecil ini dipotong bahagian pangkalnya ia seakan burung pipit haji yang boleh digunakan untuk memikat burung tersebut dikawasan sawah padi. Dalam blog banyak juga dituliskan bagaimana pisang raja yudang ini dikaitkan dengan pelbagai mitos dan cerita. Artikel subuh ini saya menulis lagi didalam "Anim Agro Technology" mengenai pisang Raja Udang untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukan anda. 


Pisang Raja Udang sama dengan pokok pisang lain ditanam dengan menggunakan sulur anak pisang. Sulur Anak Pisang Raja Udang perlu diambil daripada pokok induk yang sihat dan digali menggunakan alatan sesuai (Sila lihat foto disebelah). Sulur ini sebaiknya dirawat dahulu dengan baik sebelum ditanam dikebun. Sama seperti tanaman pisang lain, lubang penanaman perlu disediakan lebih awal dibubuh baja asas dan baja organik. Cara menanam pisang ini boleh dibuat secara Tanaman Tunggal atau Tanaman Selingan dengan tanaman kekal seperti getah, kelapa sawit, dusun durian atau pokok lain. Jarak tanaman pisang ini disyorkan pada jarak 3 meter x 3 meter memberikan densiti tanaman 1,100 pokok/ha (tanaman tunggal) dan 700 - 900 pokok/ha (Tanaman Selingan). Lubang penanaman digali berukuran 45cm x 45 cm x 60 cm dan bubuh sebanyak 12-14 kg baja organan serta 100-120 gram baja fosfat dibahagian atas dan gaulkan. Masukkan anak benih kedalam lubang penanaman dan kambus dengan menaikan sedikit pangkal pokok. Pilih kawasan penanaman yang mempunyai sistem saliran baik dan tidak ditenggelami air dimusim hujan.


Pokok Pisang Raja Udang seperti juga jenis pisang lain mempunyai tahap responsif yang kritikal dengan program pembajaan (Sila lihat foto disebelah). Tahun pertama penanaman berikan baja NPK 15:15:15 sebanyak 60-120 gram sepokok dalam 5-8 kali aplikasi setahun. Pada bulan ke 12 tanaman ini diberikan baja NPK 15:15:15 sebanyak 150 gm/pokok, Baja NPK 12:12:17:2 sebanyak 150 gram serta Kapor GML sebanyak 1 kg/pokok. Baja buah diberikan seterusnya pada 18 bulan keatas mengikut kadar sesuai. Kawalan rumput dijalankan dengan menyembur racun rumpai jenis racun sentuh diantara barisan pokok. Kawasan keliling pangkal pokok dibersihkan menggunakan tajak dan cangkul secara manual. Pisang ini juga memerlukan air sebanyak 8 - 12 liter sepokok sehari. Kekurangan air akan menyebabkan pokok lambat membesar dan pemasangan sistem pengairan untuk tanaman pisang hanya dibuat oleh petani yang banyak modal. Aktiviti membuang sulur pisang ini yang tidak dikehendaki dengan tujuan menjarakkan penuaian hasil dalam satu-satu rumpun serta memastikan hasil dan mutu buah tidak terjejas akibat persaingan dalam permakanan.  


Pisang Raja Udang lazimnya akan mengeluarkan jantung dalam masa 8-10 bulan selepas ditanam dan buah boleh dikutip lapan minggu kemudian (Sila lihat foto disebelah). Bagi mengelakkan buah pisang ini tercedera sebaiknya ditebang pokok pisang jarak kira-kira 0.5 meter daripada tandan buah. Potong sedikit-sedikit sementara sebelah tangan lagi memegang tandan pisang agar buah tidak terhempas di tanah. Buah pisang yang telah cukup matang mempunyai warna kulit yang merah ungu dan saiz ukurlilit 4-7 cm dan panjang sekitar 10-15 cm bergantung kepada varieti dan kaedah pengurusan penanaman. Buah yang cukup matang akan mempunyai isi putih krim apabila cukup masak dengan rasa yang kelat sederhana manis dan aroma yang biasa. Pisang ini jarang digredkan kerana ia tidak bertahap komersil seperti pisang lain. Apa yang istimewa tetang pisang ini adalah ia mengandungi bahan Beta Carotene dan Vitamin C yang lebih tinggi daripada jenis pisang yang masaknya kuning. Ia juga mengandungi banyak zat Besi dan Potassium dimana lebih merah gelap buah pisang maka kandungan zatnya semakin tinggi. Ia perlu dikupas kulitnya sebelum dimakan segar. Ia juga boleh dipotong-potong untuk dijadikan dessert atau dikeringkan menjadi kerepik. Kepada petani yang ingin cuba menanam pisang raja udang secara komersil boleh mencubanya selepas membaca artikel ini. Wasallam!.
PISANG MERAH...UNIK WARNANYA...
RAJA UDANG... JARANG DIJUMPA...
KULIT MERAH UNGU... PUTIH ISINYA...
RASA MANIS.. TINGGI KHASIATNYA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Aras 13, Desaminium Flora,
Persiaran Desaminium, Taman Desaminium,
43300 Seri Kembangan,
Selangor, Malaysia.

(12 RabiulAwal 1437H)

Thursday, December 24, 2015

JAMBU AIR - TEKNOLOGI SEDIA BENIH

JAMBU AIR (Syngium samarangense) atau Wax Apple atau Rose Apple adalah merupakan sejenis buah dari keluarga Myrtaceae bolh ditanam dengan anakbenih yang disediakan menggunakan teknologi moden. Penulis baru-baru ini telah berpeluang melihat bagaimana cara penyediaan benih menggunakan KERATAN DAUN (Leaf cutting) berjaya mempercepatkan proses pembiakan jambu air (Sila lihat foto diatas). Teknologi pembiakan cara vegetatif ini selain dari ia mudah dan cepat disediakan, ianya juga dapat menjamin ketulinan baka pokok induk yang berkualiti. Buah ini juga mempunyai nama botani sinonim lain seperti Syngium javanica dan Eugenia samarangense. Jambu Air mempunyai banyak varieti di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina serta beberapa negara sekitar. Jambu Air adalah natif di Malaysia, Indonesia, Thailand dan juga Malaysia bagaimana pun Negara Taiwan merupakan antara negara yang maju dalam pembangunan varieti jambu air dengan menjalankan kajian biakbaka jambu air. Walau pun Taiwan hanya mampu menghasilkan hasil buah jambu air dalam masa 6 bulan sahaja dalam setahun, tetapi nilai pengeluaran domestik dan eksport mencecah jutaan ringgit setahun. Agensi seperti TWADA (Taiwan Wax Apple Development Association) merupakan satu NGO boleh mengawal kualiti buah dan juga pengeksportan jambu air yang berpengaruh di Taiwan. Bentuk buah jambu lazimnya berbeza-beza mengikut varieti. Asas bagi bentuk buah jambu air ada 3 bentuk iaitu 'Pear shape', 'Elongated shape' dan 'Bell shape'. Terdapat benyak warna buah jambu air daripada yang berwarna putih, hijau terang, hijau gelap, merah terang, merah jambu, merah terang, merah gelap dan ungu malahan kehitaman (wild variety). Saiz buah sekitar 5-12 cm panjang dengan berat mencecah 150 gram sebiji. Buah jambu air akan terbentuk diantara 30 - 40 hari selepas anthesis. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai buah jambu air tanpa biji dengan buah jambu air berbiji sekadar menambah imlu mengenai teknologi pertanian. 


Pokok Jambu Air merupakan pokok yang tumbuh menegak dengan banyak dahan dan ranting yang dipenohi dengan daunnya yang berwarna hijau. Kalau dahulu kaedah pembiakan tanaman jambu batu hanya menggunakan biji benih yang terpilih dan semai atau cara pembiakan tampang seperti tut dan cantuman tetapi kini telah dicipta satu lagi teknologi baru yang cekap. Jambu air yang biasa dibiakkan dengan kaedah tradisional dan kini ada teknologi untuk menyediakan anak semaian pokok cara paling mudah. Teknik mennggunakan keratan daun cara ini telah pun menjadi amalan dan terkenal di Thailand semenjak dahulu kerana saintis dan petani mereka amat rajin membuat kajian saintifik. Pertama adalah untuk membuat pemilihan pokok induk jambu air yang telah dikenalpasti dari varieti komersil, berhasil tinggi, buah berkualiti, pokok yang tahan penyakit dan mudah diuruskan. Pokok ini akan dipilih untuk dijadikan sumber daun untuk dibuat benih keratan. Sebaiknya pokok tersebut telah diperiksa dahulu sebagai mempunyai daun yang sesuai untuk dijadikan sebagai bahan tanaman dan semaian. Mula-mula potong tangkai atau batang daun dengan dua helai daun diatasnya (Sila lihat fotosebelah). Kemudaian lai daun dikerat sehingga meninggalkan 1/3 daripada panjang daun dengan potongan merentas.  


Proses seterusnya adalah menyediakan kiub diperbuat dari span bunga yang ada dijual. Span besar yang poros itu perlu dipotong-potong kecil empat segi atau lonjong berukuran 4cm x 4cm x 3 cm atau mengikut kesesuaian dan dibuat lubang dengan pisau dibahagian atasnya untuk tujuan menyelitkan pangkal ranting atau tangkai daun anak benih semaian. Jenis span ini sebaiknya mampu menyerap air dengan baik. Keratan daun jambu air yang telah dipotong kemudian perlu dipangkal ranting daun untuk dicelupkan dengan ubat penggalak akar yang ada dipasaran (Seperti Seradix/ serbuk putih dan sebagainya). Kemudian sisipkan pangkal keratan daun tersebut kedalam lubang dalam kiub span yang disediakan sekitar 1-2 cm dalam agar melekat dengan kuat (Sila lihat foto disebelah). Walau pun nampak mudah tetapi kerja ini perlu berhati-hato agar tangkai daun tidak patah atau terputus. Jika tangkai daun tercabut atau putus maka ia sudah tidak sesuai untuk digunakan dan perlu diganti dengan keratan daun yang lain.


Seterusnya adalah merendam keratan yang telah dibubuh ubat penggalak akar dan disisipkan tadi kedalam bekas yang mengandungi air (Sila anda lihat foto disebelah). Sebaiknya bekas ini diletakkan di kawasan yang ada cahaya matahari (bukan panas terik kerana air panas akan memnyebabkan keratan daun mati). Proses merendam dilakukan beberapa lama sehingga serapan air masuk dalam span lengkap dan keratan untuk daun tersebut berjaya untuk mengeluarkan akar. Lazimnya jika semua syarat diikuti maka akar boleh keluar dalam masa 4 -10 hari. Pastikan air yang digunakan adalah sesuai dan bersih. Bagaimana pun perlu sesekali ditukar air atau ditoskan dan keratan daun serta span disembur dengan air menggunakan sprayer. Rendam semula apabila air dalam span telah kering dan tunggu sehingga akar keluar daripada permukaan kiub span. 


Keratan akar jambu air yang berjaya akan mengeluarkan akar dengan baik daripada span bunga (Sila lihat foto disebelah). Keratan ini mempunyai akar yang keluar daei kiri atau kanan atau bawah bahagian span dan lembut. Pada masa yang sama perlu disediakan polibeg yang diisikan dengan media semaian seperti tanah campuran 3:2:1 atau pun cocoapeat atau peatmoss. Gunakan polibeg semaian berwarna hitam dengan saiz sesuai (Sila lihat foto paling atas) dan susun didalam tapak semaian setelah benih keratan daun berakar tadi ditanam. Menanam benih keratan daun  berakar ini perlu berhati-hati dengan membuat lubang ditengahnya dan masukan kedalam lubang dengan elakkan daripada akar tersebut putus. Tekan sedikit lubang pnanaman dengan jari dan kemudian perlu disiram dengan air sehingga ia keluar menjadi anak benih jambu air yang sedia untuk dialihkan keladang.  Jalankan pengairan dan pembajaan sama seperti aktiviti menjaga tapak semaian buah-buahan yang lain. Diharap tulisan ini memberi idea baru kepada anda untuk mencubanya. Apa pun mungkin kejayaan bergantung kepada banyak faktur. Wasallam!.


Anak benih keratan daun sedia dialih keladang.
Hasil buah jambu air yang ditanam gunakan benih keratan daun.
JAMBU AIR.... BUAH TEMPATAN...
TEKNIK BARU... DAUN KERATAN...
MUDAH, CEPAT...DISEDIAKAN...
ARTIKEL INI..HASIL PEMERHATIAN...

By,
M ANem,
Senior Agronomist,
Precint 11,
Putrajaya, WP, MAlaysia.
(12 RabiulAwal 1437H)

Wednesday, December 23, 2015

PROJEK KERISEK 'SRI JINJING'

KERISEK SRI JINJING merupakan sejenis produk kerisek yang berasasan Kelapa (Cocos nucifera) yang semakin popular di keluarkan untuk pasaran domestik oleh usahawan Encik Aziz di Melaka. Penulis baru-baru ini dapat melawat projek kerisek ini bertempat di Kg Bukit Jinjing, Melaka dengan ramai rakan-rakan satu pejabat. Rombongan kami disambut oleh Pegawai Jabatan Pertanian Negeri Melaka dan En Aziz serta keluarganya jam 9.30 pagi. Perjalanan selama 20 minit dari Bayou Lagoon Park Resort, Bukit Katil memberikan keseronokkan apabila hujan sehari suntuk sebelum ini yang menyebabkan banjir dibeberapa lokasi menjadi terang benderang pada hari lawatan. Memulakan cerita, Encik Aziz bercerita bagaimana beliau memulakan projek pada tahun 2006 untuk membuat kerisek daripada kerja asal hanya menjual buah kelapa yang katanya kurang menguntungkan. Setelah membuat kerisek beliau dapati ia lebih menguntungkan dan telah memulakan aktivitinya secara tradisional. Lama kelamaan beliau telah didatangi oleh pegawai dari Jabatan Pertanian Melaka untuk cuba mengkomersilkan perusahaan membuat kerisek. Beliau telah menghadiri beberapa siri kursus membuat kerisek dan juga membeli peralatan asas membuat kerisek secara komersil dengan membuat penjaman. Bantuan kemudian dihulurkan oleh Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan melalui Jabatan Pertanian dengan nilai beribu ringgit juga dalam bentuk peralatan dan mesin memproses. Kini beliau adalah merupakan salah seorang daripada dua pengusaha yang membuat kerisek yang terbesar di Melaka. Seorang lagi pengusaha membuat kerisek di Melaka adalah berada di Jasin, Melaka dengan jenama kerisek mereka adalah 'Kerisek Mutiara'. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai perusahaan membuat kerisek asli di Melaka untuk dijadikan testimoni mengenai perusahaan Industri Asas Tani yang memberikan jaminan pendapatan yang baik dalam sektor pertanian selari dengan slogan 'Pertanian adalah satu peniagaan'. 


Walau pun lorong untuk memasukki kawasan projek KPW Bukit Jinjing, Melaka agak sempit tetapi kami melaluinya dengan sabar. Setibanya dilokasi projek sudah terlihat papan tanda projek yang menjelaskan maksud projek kerisek (Sila lihat foto disebelah). Bermula dengan satu pondok kecil diperingkat permulaan projek, kini En Aziz mempunyai dua buah bangunan untuk memproses kerisek. Satu bangunan yang agak besar digunakan untuk aktiviti menyediakan buah kelapa, memarut, menggoreng dan menghasilkan bahan mentah kerisek dari buah kelapa. Pada masa ini sebahagian besar sumber bekalan kelapa didapati daripada kelapa import dari Indonesia melalui orang tengah dikenali sebagai En Andrew. Kelapa tanpa sabut ini dibawa masuk daripada Batu Pahat, Johor. Dakwa En Aziz memang agak sukar untuk mendapatkan bekalan kelapa tempatan segar semenjak ia memulakan projek kerisek. Ini kerana harga dan bekalan kelapa tempatan lebih mahal dan bekalan tidak menentu dimana kadang-kadang ada tetapi selalu tidak ada. Bekalan kelapa import ini diimport oleh pihak FAMA dan diedarkan kepada pengusaha IKS dengan harga separuh daripada harga kelapa tempatan. Harga sebiji buah kelapa tempatan menurut En Aziz adalah sekitar RM1,700 metrik tan (diantara RM1.50 sehingga RM1.70 sebiji). Beliau telah membeli kelapa import dengan kadar harga RM700.00 satu metrik tan (kalau saya kira harganya sekitar RM0.70 sebiji). Menceritakan lagi seterusnya En Aziz mendakwa kerisek yang dibuat daripada kelapa tua tempatan lebih berkualiti dan wangi berbanding dengan kelapa import.

Beliau kini mempunyai 10 orang pekerja tempatan dikalangan penduduk kampung untuk membantu menguruskan perusahaan membuat kerisek. Kilang kerisek ini selalu beroperasi 30 hari sebulan dan pengeluaran akan digandakan sebelum bulan puasa dan sebelum hari raya. Ini kerana permintaan kerisek untuk Hari Raya Puasa dan Hari Raya Korban meningkat berlipat kali ganda untuk umat Islam membuat rendang dan pelbagai makanan tradisional lain. Jenama 'Kerisek Jinjing' diberikan En Aziz kerana pada beliau perkataan 'Jinjing' adalah kaedah membawa (carry) dengan tangan dalam unit yang paling kecil. Selepas itu cara membawa adalah Segengam, Sekepal, Secubit, Sebakul, Sebekas, Seguni, Sepikul dan seterusnya. Produk kerisek beliau yang dibungkus dengan bungkusan (packing) paling kecil sekitar 150 gram hanya sesuai untuk dijinjing sahaja (Itu dia kata sambil ketawa sinis). Produk kerisek asli buatanya memang dijamin berkualiti dan bermutu sehingga menerima permintaan tinggi setiap musim perayaan dan pada hari-hari biasa. Kini beliau menghantar produk kerisek ke beberapa buah Supermarket dan Pasaraya Besar selain daripada kedai runcit disekitar Melaka Tengah. Walau ada permintaan yang agak lumayan daripada Singapura tetapi beliau kini tumpukan untuk bekalan tempatan sahaja.

Kapasiti pengeluaran kerisek jinjing adalah purata sebanyak 200 kg sehari. Mengikut En Aziz beliau akan menggunakan buah kelapa sebanyak 1,200 sehingga 1,500 biji sehari untuk dikupas, diparut, dipanaskan atas oven dan dikisar menjadi kerisek. Katanya beliau hanya pandai kira menggunakan bakul untuk kegunaan buah kelapa harian iaitu sekitar 25 bakul. Satu bakul mengandungi 48 - 55 biji buah kelapa import tanpa sabut. Kelapa ini diparut dan dimasukan dalam oven selama 2.0 - 2.5 jam untuk mengeringkannya (Sila lihat foto paling bawah). Kelapa parut ini perlu dibalik-balikan untuk tujuan masak yang sekata. Proses seterusnya adalah penggorengan kelapa parut sehingga menjadi warna kuning keemasan dalam 'roller dryer'. Terdapat dua buah mesin ini yang mampu memproses secara bergilir-gilir. Kelapa parut ini kemudian akan dikisar menggunakan grinder sehingga ia menghasilkan kerisek yang pekat berwarna coklat dengan bau yang amat enak (Sila lihat foto disebelah). Kerisek ini akan di bungkus menggunakan 'packing machine' automatik mengikut sukatan timbangan berat yang diperlukan. Beliau juga mempunyai 1 unit mesin pembungkusan automatik dan 2 unit mesin pembungkusan semi-automatik. Dinyatakan beliau tidak menambahkan sebarang bahan pengawet didalam kerisk yang dihasilkan tetapi produk kerisek jinjing tidak pernah kurang kualitinya dan tahan lama. Pengguna yang pernah menggunakan dan membeli kerisik keluaran syarikatnya memang tidak pernah kecewa malahan akan terus menerus membelinya kerana jaminan kualiti dan mutu produk. Selamat maju jaya En Aziz dengan Produk Kerisek Jinjing. Wasallam!..


KERISEK JINJING... PRODUK ASLI...
ENCIK AZIZ... 2006 TAHUN MULAI...
KELAPA IMPORT... BANYAK BIJI...
TERUSKAN USAHA... BERBAKTI..


By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Kg Bukit Jinjing, Kandang,
Melaka Tengah,
Melaka, Malaysia.

(1 Rabiulawal 1437H)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...