KLIK SAYA SOKONG BLOG

Thursday, March 30, 2017

KETAM NIPAH - SATU POTENSI

KETAM NIPAH (Scylla serrata) merupakan sejenis haiwan yang sesuai diternak secara komersial dan ia memberikan keuntungan dan menjana pendapatan. Kini telah ada teknologi ternak ketam nipah yang semakin dipertingkatkan. Pada penulis blog ketam nipah adalah haiwan dari jenis krustacea iaitu bercangkerang seperti udang. Ia juga dikenali sebagai ketam bakau atau ketam lumpur dari keluarga Portunidae. Secara semulajadi ketam hidup serta membiak di sekitar paya bakau, kuala sungai, tepi pantai atau laut, dalam air payau atau air masin mengikut masa air pasang dan surut. Menternak ketam menggunakan kolam atau 'membintur' begitu popular terutama di Malaysia, Thailand dan Indonesia. Lazimnya kolam-kolam dibuat sekitar paya bakau atau berdekatan dengan laut kerana memerlukan air payau atau air masin. Namun teknik ini sebenarnya akan memerlukan kawasan yang luas berbeza dengan teknologi menggunakan bakul plastik yang mana ia lebih mudah diuruskan. Lazimnya teknoligi untuk proses menggemukkan memerlukan bekas khas untuk mengisi benih ketam secara berasingan kerana ketam adalah dari spesies yang ganas, karnivor dan tahan lasak serta akan memakan sesama sendiri apabila lapar. Ketam nipah membiak secara bertelur dan boleh membesar sehingga karapasnya mencapai 20 sentimeter atau lebih iaitu dengan berat badan melebihi satu kg (kilogram) hingga empat kg seekor. Ketam nipah boleh diperolehi dalam tiga warna iaitu hijau, coklat dan merah. Ketam tersebut mempunyai potensi dalam bidang industri perikanan terutamanya kegiatan separa kultur. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" bagaimana menternak ketam nipah ini boleh dijadikan satu bidangusaha yang menjana pendapatan.

Ketam ini mengandungi sejenis protein yang tinggi serta merupakan penawar denggi yang sangat mujarab. Ia didapati boleh membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi. Pengambilan sup ketam sebagai terapi oral iaitu dimasak sebagai sup (500ml hingga 1 liter) akan meningkatkan bacaan platelet dengan kadar yang sangat cepat. Dalam penulis ingin memperkenalkan akan ketam nipah memang perlukan latihan hands on. Lazimnya sepit ketam jantan adalah lebih besar dari saiz badannya berbeza pula dengan ketam betina yang mana saiz badannya lebih besar dari sepit (Sila lihat foto disebelah)Ketam nipah berwarna merah selalunya mendapat permintaan yang lebih tinggi disebabkan isinya lebih padat dibandingkan dengan ketam yang berlainan warna. Kebanyakan haiwan krustasea memerlukan proses bersalin kulit bagi pembesaran dan melengkapkan kitar hidupnya. Proses bersalin kulit dari kulit lembut kepada keras memerlukan lebih kurang 24 jam. Dari pengalaman penulis semasa bertugas di Sarawak dahulu sering melawat pusat ternakan ketam nipah di Lundu dimana lazimnya mereka akan menggunakan teknik merangsang ketam bersalin kulit memerlukan masa ternakan antara tiga dan empat minggu bagi setiap kali bersalin kulit. Ia dilakukan dengan mengerat semua kaki dan sepit ketam atau dikenali sebagai teknik limb autotomy. Jiran saya Dr Ikhwanuddin yang dulu berkerja di Jabatan Pertanian Sarawak dan kini bertugas di UMT Terengganu dahulu merupakan pakar dalam pembiakan ketam nipah dan tatacara untuk menghasilkan ketam nipah kulit lembut.

Proses salin kulit bermula pada keadaan biasa apabila ketam nipah mencapai umur 30 hari dan ketika itu dimana beratnya mencecah 180 gram dan ia menjadi cabaran utama sebelum cengkerangnya menjadi keras dalam tempoh enam jam (Sila lihat foto disebelah). Ketam yang bersalin kulit perlu diasing bagi mengelakkan ia dimakan ketam lain memandangkan kulitnya yang lembut. Ketam aktif dan agresif pada waktu malam dan ketam betina lebih sensitif dari ketam jantan. Pada masa ini terdapat cara baru untuk anda menternak ketam nipah. Cara terkini untuk menternak ketam adalah dengan menggunakan sistem akuarium fiber secara tertutup dimana sistem ini amat ringkas dan sesuai kerana kadar asid, alkali serta ammonia dalam air mudah dikawal. Ia boleh ditempatkan di mana-mana saja asalkan ada kawasan yang bertutup iaitu beratap, berdinding dan mempunyai punca elektrik. Ukuran bagi satu set sistem ini adalah tiga kaki (lebar) x 13 kaki (panjang) x 5 kaki (tinggi) mengandungi tiga kotak fiber. Kotak-kotak fiber disusun bertingkat melalui rak besi serta saluran paip bagi air masuk dan keluar. tiga kotak fiber yang teratas adalah bekas yang mempunyai petak-petak untuk diisi dengan benih ketam. Sekotak kotak fiber boleh memuatkan 40 ekor benih ketam.

Ini bermakna satu set sistem ini boleh memuatkan sebanyak 120 ekor ketam. Sekotak kotak fiber yang di bawah sekali adalah mana ia digunakan sebagai sistem penapis bagi keseluruhan set sistem ini. Selain air laut, air paip yang telah diproses bagi menggantikan air masin atau air payau juga sesuai untuk ketam nipah (Sila lihat foto disebelah)Sistem ternakan ketam dalam tangki ini tidak memerlukan pengorekan kolam-kolam seperti ternakan lain. Salah satu kebaikan sistem ini iaitu penggunaan sistem tertutup recirculating water system dimana air paip yang digunakan untuk ternakan ini dikitar semula setelah melalui proses pembersihan/penapisan air mengunakan biofilters. Sistem ini didapati sangat hygienic dan dapat memenuhi piawaian antarabangsa berbanding dengan sistem ternakan ketam secara konvensional. Air adalah proses penyalinan kulit hanya akan berlaku sekiranya air kolam benar-benar bersih dan air yang kotor boleh menyebabkan ketam nipah mudah dijangkiti bakteria. Kawalan kualiti air dilakukan dari masa ke semasa dengan memastikan parameter air pada kadar saliniti 30 bahagian perseribu (ppt), oksigen terlarut lebih 5 ppm, suhu antara 28-30 °C dan pH (kemasaman) antara 6.5 hingga 7.5. Dengan cara penggunaan efektif mikrob (EM) atau probiotik boleh digunakan untuk mengawal mutu air. Bahan EM aktif juga berkebolehan meneutralkan air (neutralizesalts) dimana bertindak sebagai klorinator semulajadi dan menghalang pembentukan lapisan kristal di permukaan air. Kadar dos adalah 1:10000, iaitu satu bahagian EM (probac) bagi setiap 10000 bahagian air. Dos ini disaran untuk diberikan bagi setiap minggu.

Makanan untuk ternakan ketam amat penting dipastikan ianya sesuai dan mencukupi. Pemakanan untuk ternakan ketam adalah dengan penggunaan ikan baja diman aia antara yang paling sesuai untuk memenuhi diet pemakanan ketam di mana sebanyak antara 5-6% daripada berat badannya perlu diberikan setiap hari. Penternak perlukan tahap disiplin tinggi didalam pemberian makanan dan perlu dititikberatkan kerana ketam yang lapar boleh menyerang antara satu sama lain. Selain ikan baja selalunya ikan yang disiang (buang kepala, ekor dan isi perut dan dihiris atau dipotong dan dibasuh) diberikan satu atau dua atau hari hari sekali (mengikut kesesuaian dan bacaan air dalam set sistem akuarium ini). Ketam nipah memerlukan lebih kurang 52 kg ikan (untuk 120 ekor ketam kulit keras) sebulan dan 96.43 kg ikan (untuk 360 ekor ketam kulit lembut) sebulan. Dalam pada iatu adakala nya ketm ini akan siserang penyakit. Kini teknologi ternakan secara sistem tangki tertutup ini mempunyai risiko penyakit yang rendah dan jarang dijangkiti penyakit. Ini kerana dari peerhatian penulis blog mendapati kebanyakan penyakit berpunca dari kebersihan dan kualiti air yang kurang baik. Oleh itu perlu pengawalan mutu dan kualiti air sangat dititikberatkan. Kematian juga berlaku semasa dan selepas proses bersalin cengkerang, pemantauan perlu dilakukan pada waktu tengah malam hingga awal pagi antara pukul 11 malam hingga 3 pagi secara lebih teliti.

Daripada kajian penulis dibeberapa lokasi menternak ketam nipah ada mendapati Cashflow ternakan ketam nipah dikira agak menguntungkan. Kajian penulis mendapati anggaran modal aset adalah sekitar RM12,000.00 dan Modal Operasi sekitar RM1,140.00 satu pusingan untuk selama tempoh ternakan iaitu 70 hari. Berdasarkan kepada keluasan kolam ternakan berukuran 5 kaki x 10 kaki maka analisa kewangan dikira sebagai memberikan peratus keuntungan sehingga 65%. Penulis dapati jumlah pusingan ternakan 6 kali setahun dimana setiap 1 pusingan menghasilkan ketam nipah sebanyak 67 Kg. Jika harga ladang sekitar RM28.00 setiap kilogram makan ia menjana pendapatan 1 Pusingan iaitu 67 Kg x RM28 menjadi pendapatan kasar RM1,876.00. Oleh itu jika dijalankan 6 kali pusingan maka menjadikan pendapatan kasar sekitar RM1,876 x 6 kali atau RM11,256.00. Jika kos operasi bagi satu pusingan hanya RM569.00 maka anggaran kos operasi bagi 6 pusingan adalah RM569.00 x 6 kali menjadikan nilai RM3,414.00. Analisa kewangan menjadi dimana untung Kasar bagi 1 pusingan adalah sebanyak RM1,307.00 atau bagi untung Kasar 6 pusingan sebanyak RM7,835.00 (Pengiraan ini tidak termasuk pembelian 1 set akuarium bernilai RM6,000). Penulis blog juga ada menilai bagaimana kos operasi ternakan ketam nipah ini dikira. Kos pembelian benih ketam nipah adalah sekitar RM84.00 iaitu dengan membeli sebanyak 120 ekor (10 ekor/Kg @ RM7/Kg) atau pun 12Kg x RM7.00. Sementara itu jumlah kos untuk makanan adalah sekitar 134 Kg X RM2.50/Kg berjumlah RM335.00 bagi satu pusingan selama 70 hari. Kos untuk bekalan elektrik sekitar RM20.00 dan Kos untuk pembelian bahan kimia adalah sebanyak RM80.00. Selain itu terdapat kos untuk kerja-kerja penyelenggaraan Set Sistem sekitar RM50.00 dimana ini menjadikan jumlah keseluruhan kos operasi menternak ketam nipah bagi satu pusingan sebanyak RM569.00. Didalam penulis membuat analisa kewangan diatas telah mengambil beberapa faktor pengiraan seperti jumlah peratus Hidup Ketam Nipah mestilah sekitar 90% dengan menggunakan saiz benih atau anak ketam 80 gram. Kiraan ini juga mengambil kira saiz tuaian untuk pasaran sekitar 500 gram seekor dengan kadar Food Covention Rattio (FCR) sekitar 2. Ia juga mengira tempoh ternakan sebelum jualan sekitar 60 hari dengan kadar kos Operasi/Kg atau B/C Ratio sekitar RM8.50 (Bermakna setiap RM1.00 dibelanjakan akan memberikan pulangan RR8.50) dan ini menjadikan nilai margin keuntungan ternakan ketam nipan sekitar 69%. Pada masa ini permintaan dari pasaran domestik terutama dari restoran mewah dan hotel-hotel meningkat setiap tahun. Manakala bekalan dari kutipan liar dan ternakan secara tradisional semakin merosot setiap tahun. Jualan secara borong menunjuk peningkatan dan harga semakin tinggi di antara RM15.00 - RM28.00 bagi satu kilogram. Pasaran luar negara semakin berkembang dengan permintaan amat tinggi terutama dari Shanghai (China), Singapura, Hong Kong dan Dubai dimana harga ketam nipah memang boleh mencapai RM35.00 sekilogram. Wasallam!!..

KETAM NIPAH... MUDAH TERNAKNYA...
PASTIKAN ILMU... SUDAH DI PUNYA...
BENIH DIMASUKKAN...MAKANAN ADA...
HARGA MAHAL... PASARAN MUDAHNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Ternakan Ketam, 
Nenasi, Pekan, Pahang,
Malaysia.
(2 Rejab 1438H)

Wednesday, March 29, 2017

KEREPEK PISANG CHEESE

KEREPEK PISANG CHEESE (Banana Cheese chip) kini merupakan satu produk kerepek yang semakin popular. Ini kerana resepi ini memang boleh kita di Malaysia jumpa terutama semasa hari perayaan utama dan ada dipasaran. Buah Pisang (Musa spp) merupakan tanaman penting di kawasan negara yang beriklim tropika dan sub-tropika yang sesuai ditanam dengan pelbagai jenis pisang untuk dimakan segar atau diproses menjadi produk hiliran lain. Kebanyakan buah pisang adalah untuk di makan segar dan sebahagian lagi memang sesuai untuk dibuat kuih termasuk dijadikan Kerepek Pisang. Teknologi Prosesan Makanan hari ini akan berkongsi dengan anda cara nak buat kerepek pisang cheese yang semakin popular dikalangan pengguna. Pada penulis blog membuat sendiri kerepek pisang amat mudah dan boleh memberikan hasi pulangan yang memang lumayan terutama pada musim perayaan. Penelitian penulis di beberapa negeri mendapati harga kerepek pisang tandok sekilo mampu mencecah RM12.00 - RM18.00 sekilogram pada raya puasa yang lalu. Bagaimana pun harga ini akan terus meningkat dimasa akan datang kerana permintaannya semakin tinggi. Kini dengan teknologi membuat kerepek semakin moden dan terdapat pelbagai perasa seperti Kerepek Pisang Sira Manis, Kerekep Pisang Sira Pedas Manis dan Kerepek Pisang perasa asli maka telah ujud Kerepek Pisang Perasa Cheese. Rencana subuh ini saya akan kongsi maklumat dalam "Anim Agro Technology" mengenai bagaimana membuat kerepek pisang cheese untuk tatapan pembaca.


Teknologi makanan yang terlibat dalam membuat kerepek pisang ini bermula daripada aspek iaitu dari pemilihan jenis pisang yang sesuai untuk buat kerepek. Tidak semua pisang sesuai untuk buat kerepek pisang kerana rasanya akan menjadi tidak sedap. Jenis pisang yang paling sesuai untuk buat kerepek adalah pisang tandok namun bekalan kurang dan harga agak mahal. Ini kerana sifat pisang tandok itu sendiri berbuah dak de la banyak untuk setandan. Selain pisang tandok, pisang abu atau nipah dan pisang nangka serta pisang buluh juga biasa dibuat kerepek. Dari itu untuk membuat kerepek pisang ini, pisang yang matang dipilih kerana berdasarkan teknologi makanan pisang yang masak tak sesuai buat kerepek kerana pisang masak lembik dan juga kandungan gula tinggi jika digoreng,gula akan ianya akan menghitamkan pisang kerana dah jadi karamel. Cara nak buat kerepek pisang ini amat mudah dan bahan lain yang diperlukan adalah kualiti, minyak masak, sedikit garam, dapur, pemotong pisang atau slicer atau nak mudah pemarut atau dikenali juga sagat. Teknik atau teknologi makanan untuk buat kerepek pisang adalah dimana minyak masak dimasukkan kedalam kuali. Ia kemudian dipanaskan hingga benar-benar panas. Kemudian biji pisang matang dibuang kulit dan terus disagat atau di 'slice' nipis kedalam kuali dan digoreng hingga warna kekuningan. Pisang yang telah siap digorengkan ditoskan kemudian disejukkan. Jika nak masin pada rasa pisang maka boleh gaul dengan sedikit garam dan dibungkuskan dalam plastik untuk makan sendiri ataupun untuk dijual.

Membuat kerepek pisang cheese mudah sahaja berdasarkan kepada proses asas pembuatan kerepek pisang diatas. Apa yang berbeza adalah apabila kerepek pisang tersebut siap digoreng dan diangkat masa ianya panas dengan segera akan digaulkan dengan serbuk cheese dan digaul rata. Bahan serbuk cheese ada dijual dalam paket yang mudah didapati daripada pembekal tempatan atau pesanan melalui lamanweb (Sila lihat foto disebelah). Bagaimana pun untuk perasa kerepek pisang asli hanya taburkan serbuk cheese kepada kerepek pisang yang siap digoreng. Bagaimana pun atas kreativiti pengusaha dan juga atas permintaan pelanggan maka serbuk cheese ini dicampur dengan serbuk cili dan garam serta bahan lain untuk menjadikan kerepek pisang cheese ini mempunyai rasa lemak cheese, rasa pedas cili dan juga maisn garam. Kerepek pisang cheese yang siap digaul boleh dimakan terus atau pun dimasukkan dalam bungkusan plastik untuk dijual kepada pelanggan. Pada penulis yang pernah membeli dan makan kerepek pisang cheese ini memang cukup suka dengan makanan ringan ini.  Semuga pembaca semua dapat buat sendiri atau beli kerepek pisag cheese untuk dinikmati. Wasallam!!!...
KEREPEK PISANG CHEESE... APA DIA...
KEREPEK PISANG BIASA...CHEESE ADA...
LEIH ENAK... JIKA BUAT SENDIRI SAJA...
SUDAH MERASA...BERITAHU RAKAN ANDA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pusat Jualan Agrobazaar,
Plaza Tol Air Kerah, 
Melaka, Malaysia.
(27 Jamadilakhir 1438H)

Tuesday, March 28, 2017

PERTANIAN BANDAR KEARAH ORGANIK?

PERTANIAN BANDAR (Urban Agriculture) sama ada ianya dibandar atau di pinggir bandar sewajarnya memberikan penekanan kepada aktiviti penanaman bahan makanan untuk kegunaan sendiri oleh penduduk dibandar. Dalam pada itu perladangan organik yang tidak menggunakan racun kimia perlu menjadi amalan untuk mereka yang aktif dalam melaksanakan pertanian bandar. Dalam pada itu pertanian organinik pentingkan bahan input pertanian yang bukan dari bahan kimia atau sintetik yang dibeli oleh penjual bahan pertanian. Sama ada input organik ini disediakan seniri oleh pengusaha pertanian bandar atau diberi input organik dari pembekal yang berwibawa semuanya adalan sama. Dalam melaksanakan pertanian organik dibandar ada soalan seperti bagaimanakah penggunaan bahan organik sebagai sumber baja dan racun tanaman?. Baja Organik disediakan daripada bahan buangan organik seperti tinja haiwan, sisa dapur, sisa tanaman dan sebagainya yang bersifat organik. Jabatan Pertanian telah memperkenal dan menggalakkan penduduk bandar menghasil sendiri baja organik dari sisa buangan dapur atau daripada sumber sisa tanaman sebagai sumber baja kepada tanaman. Baja organik adalah mesra alam iaitu baja yang tidak mengandungi bahan kimia dan bersifat organik. Ia merupakan unsur mineral semula jadi yang diperlukan untuk kesuburan tanah dan juga mampu untuk memulihkan tanah mati. Jika penggunaan baja kimia secara terus menerus tanpa diimbangi dengan menggunakan baja organik telah terbukti mengakibatkan terjadinya kerosakan tanah baik dari sifat fizik, kimia mahupun biologi tanah. Kini dengan menggunakan baja organik maka tahap kerosakan tanah dapat diperbaiki dan dikembalikan sifat kesuburannya di samping meningkatkan produktiviti pertanian. Artikel subuh sabtu ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" satu lagi cetusan minda penulis bagaimana pertanian organik dan pertanian bandar perlu disemaikan dalam pemilkiran kita semua.

Dalam amalan pertanian organik perlu juga disediakan bahan Racun Organik yang dibuat dari bahan organik. Kini para penduduk bandar juga diberi bimbingan teknikal untuk menghasilkan sendiri racun organik daripada bahan semula jadi seperti serai, bawang putih dan cili. Kini dengan memperkenalkan kaedah ini maka penduduk bandar boleh menjimatkan kos dengan menghasilkan sendiri baja dan racun organik yang mudah dihasilkan dan selamat untuk digunakan. Apa pun perlu ada latihan asas dalam menyediakan racun organik dengan betul melalui kursus asas atau bertanya kepada mereka yang berpengalaman dalam pertanian organik. Apa pun sebenarnya telah ada dijual dipasaran dan dalam talian internet beberapa produk racun organik yang mudah dibeli (Sila lihat foto disebelah). Beberapa jenama seperti produk racun Organik Mas Hitam (Daripada Johor) menjual racun dan baja organil untuk pengamal-pengamal pertanian organik diseluruh negara. Sebanarnya penulis pernah jalani latihan mengenai pertanian organik di Saraburi, Bangkok, Thailand dimana ia mengambil masa 10 hari bersama peserta dari seluruh dunia. Terdapat pelbagai cara lain yang boleh digunakan untuk menjamin kualiti hasil pertanian tanpa menggunakan racun serangga serta racun rumpai. Kaedah tersebut diantaranya adalah penggunaan bahan semula jadi untuk menghasilkan racun organik. Kebaikan menggunakan bahan-bahan ini adalah kita dapat menentukan keaktifannya dan menyediakan mengikut keadaan yang diperlukan. Bahan yang lebih banyak boleh digunakan jika terdapat serangan-serangga yang lebih ketara dan serius.

Kajian yang telah dijalankan oleh orang dan juga beberapa pakar pertanian yang menunjukkan penggunaan racun organik adalah jauh lebih efektif untuk menjauhkan serangga perosak dari tanaman. Penggunaannya juga tidak membawa kemudaratan kepada alam sekitar, mesra alam serta kepada kesihatan manusia secara keseluruhannya. Malah ia dapat mengekalkan beberapa zat serta vitamin penting dalam tumbuhan tersebut tanpa dicemari racun serangga. Cara ini adalah sesuai dan amat praktikal untuk diguna pakai oleh penanam, tambahan pula bahan-bahan ini mudah didapati di sekeliling kita. Diantara negara luar yang turut melaksanakan kaedah ini dan bukti manfaat yang diperolehi dan telah pun ditulis dengan profesional untuk dijadikan panduan. Sebenarnya aktiviti pertanian bandar telah dijalankan secara berkesan di negara-negara berikut di Queensland (Australia) Kaherah (Mesir), Havana (Cuba) Mumbai (India) dan Bangkok di Thailand dengan pendekatan yang agressif oleh masyarakat tempoatan dan pihak berkuasa. Bandar-bandar lain adalah Beijing (China), New York dan California (Amerika Syarikat), Montreal (Kanada), Yorkshire (United Kingdom) dan Rosario di Argentina juga sangat maju didalam memperkatakan mengenai pertanian bandar. Sebenarnya masyarakat yang maju dalam pertanian bandar ini telah faham akan manfaat yang akan dan telah diperolehi melalui pertanian bandar.

Dikatakan manfaat pertama adalah kesan atau impak pertanian bandar ke atas kesihatan, pemakanan dan kesejahteraan penduduk bandar mnakala manfaat kedua adalah impak pertanian bandar ke atas penjanaan pekerjaan dan pendapatan. Secara anggaran berapa lamakah tempoh untuk kita menyaksikan kesan baik pelaksanaan penggunaan produk biodegradasi?. Kini produk biodegradasi (biodegradable products) adalah produk yang akan mengurai (biodegradable) oleh aktiviti mikroorganisma seperti bakteria, kulat dan juga kaedah biologikal lain bagi sesuatu tempoh masa. Juga sering ditanya pengguna iaitu apa silapnya plastik dan styrofoam?. Sebenarnya plastik dan styrofoam ialah hasilan petroleum yang tidak terurai, kekal dalam alam persekitaran selama ratusan ke ribuan tahun, dan menghasilkan bahan-bahan toksik menyerap masuk ke dalam air bawah tanah. Menurut Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara, sumber pembuangan kedua terbesar adalah plastik iaitu sembilan peratus dengan nilai RM163 juta. Sisa plastik mengambil masa ratusan tahun untuk diuraikan, manakala penggunaan produk biodegredasi dilaporkan mampu mengurangkan jisim timbus guna tanah sebanyak hampir 30 peratus. Ada juga persoalan iaitu apa silapnya pinggan kertas kerana hampir semua produk pakai buang diperbuat daripada serat kayu dara (virgin wood fibre) yang akan memberi kesan terhadap pengurangan hutan semula jadi serta khidmat eko yang disediakan oleh hutan. Tempoh penguraian (biodegradasi) bagi beberapa produk yang biasa digunakan untuk ia mengurai apabila bertaburan sebagai sampah sarap.Sebagai panduan, penggunaan produk biodegredasi yang lebih cepat terurai menjadi pilihan untuk digunakan dalam aktiviti pertanian di bandar. Hal ini kerana ia lebih cepat mengurai dalam tanah yang mendapat cukup cahaya, air dan aktiviti bakteria yang diperlukan untuk membolehkan proses pereputan dimulakan.  Semuga tulisan ini mampu memberikan info berguna kepada anda semua. Wasallam!!!..
PERTANIAN BANDAR... MUDAH LAKSANA...
MENNANAM SAYUR... ANTARA CARANYA...
BAHAN ORGANIK...INPUT YANG DIGUNA...
PERLU DIBUAT... MASYARAKAT SEMUA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Pertanian Putrajaya,
Precint 16, WP,
Putrajaya, Malaysia.
(3 Rejab 1438H)

Monday, March 27, 2017

KELADI KEMAHANG - MARFOLOGI

KELADI KEMAHANG (Colacasia esculenta) merupakan sejsni tumbuhan daripada kumpulan keladi yang lazimnya tumbuh meliar dikawasan paya berair, tepisan sungai, tanah yang lembap dan subur. Penulis blog ini telah menulis beberapa artikel berkenaan dengan keladi kemahang dalam beberapa siri. Keladi Kemahang dipercayai natif di negara kita dengan kebanyakannya dianggap sebagai kumpulan rumpai yang tumbuh dikawasan berpaya dan tanah terbiar. Bagaimana pun penduduk kampung yang kreatif telah berjaya mengambil bahagian sulur umbi  pada batang keladi kemahang untuk dijadikan sayuran yang enak dan lazat. Mereka yang tidak berilmu juga mungkin kurang faham dimana jika salah ambil sulur keladi kemahang akan menyebabkan kegatalan apabila dimakan. Kerengsaan gatal ini adalah disebabkan keladi kemahang mempunyai dua fasa pertumbuhan iaitu Peringkat Reproduktif (Pembiakan) dan juga Peringkat Vegetatif. Kajian penulis mendapati pada musim hujan lazimnya keladi kemahang akan berada pada fasa reproduktif dimana ia menghasilkan sulur bunga atau sulur jantan. Keladi kemahang juga pada musim hujan akan mengghasilkan buah keladi kemahang yang apabila jatuh ketanah dibawa oleh aliran air untuk membiak dilokasi lain. Pada masa ini keladi kemahang tidak sesuai diambill untuk dijadikan makanan keranag sudah pasti ianya gatal. Oleh itu adalah dinasihatkan agar tidak mengambil sulur keladi kemahang semasa musim hujan. Dalam membuat tinjauan mengenai keladi kemahang di sekitar Daerah Lipis, Raub dan Jerantut ini penulis menemui beberapa petua yang boleh dijadikan tips semasa mengambil sulur umbi keladi kemahang. Bagaimana pun artikel malam jumaat ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai aspek marfologi keladi kemahang untuk tatapan dan rujukkan anda.


Semasa memetik keladi kemahang boleh diambil dengan gunakan pisau tajam untuk memotong perdunya. Satu pokok keladi kehamang boleh berikan satu sukur umbisi kecuali jika ada banyak rumpun disekitarnya. Mengambl keladi kemahang ada seninya tersendiri atau petua yang telah lama dilakukan. Sebelum memulakan masuk kawasan keladi kemahang ada mentera yang perlu dibaca bagi tujuan mendapatkan sulur keladi kemahang yang tidak gatal, Mentera tersebut adalah "OI CIK MANIS, CIK GATAL KEMANA?, CIK GATAL PERGI, CIK MANIS DATANG" yang dibaca kuat. Mentera ini dipercayai membolehkan agar haiwan liar seperti babi dan ular mungkin akan meninggalkan lokasi yang semak dalam paya apabila mendengar suara manusia. Mereka akan masuk kedalam celah-celah rumpun keladi kemahang dengan pisau tajam dan memotongnya. Selain itu beberapa pantang larang yang dikaitkan dengan keladi kemahang adalah seperti jangan ambil sulur jika ada ular lalu, elakkan menggunakan pisau sama yang terpotong sulur jantan atau sulur bunga, jangan simpan sulr keladi kemahang dalam peti sejuk dan segera masak setelah dipetik untuk elakkan kegatalan. Elakkan juga mencampur sayur keladi kemahang dengan sayuran lain seperti terung, petola, peria dan putik jagung kerana ini akanmenyebabkan kegtalan juga. Seikat sulur umbi keladi kemahang dengan 4-5 batang dijual dengan harga RM2.00 yang siap untuk dimasak. Penulis blog beberapa kali menikmati masakan keladi kemahang yang dimasak dalam beberapa hidangan.


Tumbuhan keladi kemahang jika dilihat sepintas lalu adalah hampir sama dengan keladi Cina, Keladi Mawa dan Keladi Minyak. Ia mempunyai pokok yang mampu tumbuh antara 0.2 meter sehingga 2 meter lebih. Tumbuh dalan kelompok atau kumpulan dalam kawasan yang sesuai dan lembab. Bahagian daunnya mempunyai warna hijau ungu dan permukaan atas daun memounyai susunan urat daun yang sekata (Sila lihat foto disebelah). Setiap perdu pokok keladi kemahang mempunyai antara 3 - 5 batang daun yang mana ia mengikut umur dan kesuburan tanag. Belum ada laporan dimana daun keladi kemahang digunakan sebagai makanan seperti untuk membalut ikan dalam membuat pais ikan. Daun keladi kemahang biasanya akan dibuang semasa mengambil sulur umbi semasa aktiviti 'menyepat'. Menyepat adalah dengan membelah batang utama keladi kemahang dan mengambil bahagian dalam untuk dijadikan makanan.


Keladi Kemahang agak unik kerana ia mempunyai struktur bunga dan buah. Ini berkait dengan kaedah pembiakan semulajadi keladi ini yang mana tumbuh meliar dan memudahaknnya untuk pembiakan. Bunga keladi kemahang keluar daripada bahagian tengah perdu dengan tangkai berwarna hijau dan bunga berwarna kuning oren (Sila lihat foto disebelah). Bunga ini banyak keluar semasa musim hujan dimana pokok keladi kemahang pada masa ini adalah pada fasa reproduktif atau peringkat pembiakan. Masa ini keladi kemahang tidak sesuai diambil kerana jika dimakan ia menjadi Sangat Gatal. Satu pokok biasanya akan mengeluarkan satu kuntum bunga sahaja dan hanya mereka yang pakar sahaja akan perasanakan keujudan bunga keladi kemahang. Bunga ini dipercayai mempunyai organ pembiakan yang lengkap untuk ia melakukan proses pendebungaan sendiri. Belum ada yang berminat menanam keladi kemahang untuk tujun landskap bagi meligat bunganya.


Kemudian apabila berlaku proses pendebungaan lengkap maka keladi kemahang akan mengelurkan buah. Buah keladi kemahang pun tidak ramai dikalangan penduduk kampung yang perasan akan keujudannya. Buah keladi kemahang ini kecil sahaja sekitar 1-2 cm panjang denga mempunyai banyak set sama seperti buah nangka sekali pandang. Ia mempunyai mata tunas berwarna kekuningan dan bertangkai (Sila lihat foto disebelah). Dari pemerhatian berkemungkinan apabila buah ini matang maka 'bijinya' akan gugur ketanah dan tumbuh atau dihanyutkan air untuk tumbuh dikawasan lain. Ini merupakan satu kaedah yang berlaku kepada keladi kemahang yang tumbuh liar didalam kawasan berpaya (Sila lhat foto paling atas). Keladi kemahang yang mungkin agak kurang dibuat kajian oleh saintis perlu dibuat kajian lanjut. Semuga artikel ini dapat memberi info berguna kepada pembaca blog nim agro technology kali ini. Wasallam!!!...


KELADI KEMAHANG... APA CIRI UTAMA...
TUMBUH MENEGAK...DALAM RUMPUNYA...
DAUNNYA HIJAU... KEMUDIAN BERBUNGA...
BACA ARTIKEL... DAPAT JUGA ILMUNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Kg Budu, Kuala Lipis,
Pahang, Malaysia.
(17 Jamadilakhir 1438H)

Sunday, March 26, 2017

TANAMAN KUNDUR - POTENSI

TANAMAN KUNDUR (Benincasa hispida) adalah sejenis tumbuhan menjalar dari keluarga Cucurbitaceae yang dipercayai berasal dari Asia Tenggara tetapi kini telah di tanam di seluruh dunia. Tumbuhan ini sama dengan timun, tembikai dan keluarga cucurbit yang lain adalah dalam keluarga sayuran cuma kundur mengeluarkan buah paling besar diantara keluarga cucurbit. Banyak nama kundur diberikan mengikut lokaliti seperti Wax Gourd, Ash Gourd, Winter Melon, Fuzzy melon, green pumpkin, white gourd, Hairy melon (English), To'gan (Jepun), donggua (China), tak, Faeng, mafaeng (Thai), Courge a la cire ; courge cireuse (Perancis), Kondol, tabiyan (Filipina), Kundo ; kundur, bligo (Indonesia) dan banyak lagi. Tanaman ini kini banyak diusahakan di Asia Selatan dan Asia Barat. Tanaman kundur di Malaysia bukan menjadi tanaman yang popular kerana ia kurang permintaan dipasaran domestik. Kebanyakan petani yang menanam kundur secara komersil ini merupakan orang yang sama sahaja dan amat sukar mencari petani baru yang menanam kundur kecuali sebagai tanaman hobi sahaja. Antara sebab petani tidak suka menanam kundur adalah kerana tidak ada jaminan pasaran dimana buah kundur mahu dijual. Pasaran buah kundur adalah terhad dan mereka yang ada perjanjian 'Ladang Kontrak' mungkin tidak menghadapi masaalah. Penulis mendapati varieti kundur tidak ada dalam sistem pendaftaran Varieti Tanaman (National variety listing) kerana belum ada yang membuat pendaftaran secara rasmi. Artikel kali ini penulis memberikan maklumat teknologi tanaman kundur dan potensinya dalam "Anim Agro Technology" berdasarkan pengalaman penulis ketika bertugas sebagai Pegawai Pertanian Daerah selama 16 tahun dan pembacaan buku teknikal sayur-sayuran Asia Tengara : PROSEA Books. Penulis melawat beberapa petani yang menanam kundur dibeberapa lokasi seperti di Rompin, Batu Pahat dan Perak yang mnjadikan tanaman ini sebagai tanaman yang memberikan pulangan yang baik.

Dalam membuat pemerhatian terhadap tanaman kundur, penulis dapati tidak ada rekod rasmi keluasan penanaman kundur di dunia tetapi di Malaysia direkodkan seluas 1,240 hektar (Laporan statistik Jabatan Pertanian 2015). Laporan menyebut bahawa penghasilan kundur sebanyak 45,550 metrik tan pada tahun 2015. Kawasan pengeluaran utama kundur ialah Negeri Johor (386 ha), Pahang (275 ha) dan Perak (188 ha). Negeri lain yang ada juga menanam kundur ialah seperti Sabah, Kelantan dan Selangor dengan keluasan kurang 70 hektar. Kebanyakkan tanaman kundur dibuat secara tanaman kontan atau tanaman selingan dikawasan penanaman semula getah atau kelapa sawit dan hanya untuk pengeluaran segar sahaja. Pemantauan saya di Johor mendapati di Kota Tinggi terdapat 2 usahawan yang memang mempunyai kepakaran dalam menanam kundor sejah berpuloh tahun dulu. Waktu menanam kundur juga sama seperti menanam buah tembikai iaitu melihat keadaan cuaca. Ini disebabkan tanaman kundur yang juga dari keluarga Cucurbitaceae mudah diserang penyakit jika persekitaran lembab. Pemilihan jenis tanah dan varieti yang ditanam amat penting diketahui. Tanaman kundur adalah jenis tanaman yang menghasilkan buah yang digunakan sebagai sayuran dengan memotong dadu atau 'slice' yang dimasak sebagai sup air atau si Johor dipanggil sebagai sayur "Bening". Kaum Cina merupakan paling suka dengan kundur dimana buah kundir yang memasak atau mengukus (steam) buah kundur bersama daging, udang, cendawan, biji lotus dan rebung. Terdapat juga buah kundur yang di jadikan 'candy' manis dengan memasaknya dengan gula dipanggil sebagai 'tangkwe'. Produk ini mudah didapati dipasaran domestik dan ia juga amat sering dimasukkan sebagai salah satu ramuan dalam Minuman Air Batu Campur (ABC). Halwa buah kundur yang dimaniskan ini amat mudah diproses sebagai menambah pendapatan daripada industri asas tani. Pucuk dan daun muda kundur juga dimakan sebagai sayuran segar. Biji kundur di keringkan dan di proses untuk dijadikan makanan ringan (snack food) yang di panggil senagai 'Kuaci'. Dari segi perubatan didapati buah kundur dapat menyejukan suhu badan dan baik untuk sistem penghadaman serta mereka yang menghidapi masalah kencing manis.

Kajian dimakmal juga saya dapati buah kundur kurang mengandungi khasiat dimana setiap 100 gram bahagian yang boleh dimakan ada air (96 g), Protin (0.2 g), Lemak (0.1 g), Karbohiderat (3.5 g), sedikit vitamin A, Vitamin B1 (0.02 mg), Vitamin B2 (0.03 mg), Niacin (0.3 mg), Vitamin C (14 mg), Ca (14 mg), Fe (0.4 mg), Magnesium (16 mg) dan tenaga sebanyak 63 kiloJoule. Terdapat kandungan munyak dalam biji kundur yang dipanggil sebagai 'pale yellow oil' yang sangat berguna dalam industri kimia. Biji kundur menpunyai berat 70 gram bagi 1,000 biji. Terdapat beberapa spesis atau varieti kundur yang di tanam di seluroh dunia iaitu Benincasa hispida dan Benincasa cerifera. Daripada bebera sumber bacaan menyatakan buah kundur mampu untuk menyejukkan badan, memudahkan buang air kecil dan buang air besar serta manafaat lain. Bagaimana pin air minuman berasaskan buah kundur pastinya akan menghilangkan dahaga dan mampu mengubati massalah buasir, demam panas, sakit usus dan sebagainya. Makanan ini banyak digunakan di negara China sebagai jenis makanan yang boleh menyejukkan badan dan menurunkan suhu mereka yang demam. Pokok kundur jenis menjalar yang mempunyai daun lebar berwarna hijau dan mampu mencapai ketinggian 15-20 cm. Ada petani yang menyediakan struktur sistem trellis untuk tanaman kundur tetapi kebanyakkannya ditanam terus diatas tanah. Tanah yang sesuai dari jenis tanah gembur berpasir yang menerima cahaya matahari 100% dan mempunyai saliran yang baik. Bunga Kundur berwarna kuning dan menarik serangga pendebunga seperti lebah, rama-rama, lalat dan sebagainya. Buah Kundur berbentuk bulat lonjong berwarna hijau atau keputihan yang berbulu ketika muda dan licin apabila hampir matang. Buah Kundur mampu membesar dengan berat sehingga 10-15 kg sebiji. Buah kundur jya ada lapisan seperti lilin pada kulit dan mempunyai isi berwarna putih yang kenyal san rasa yang tawar tidak seperti tembikai yang manis dan sedap dimakan segar. Biji kundur banyak bersaiz kecil dibahagian tengah buah.

Kundur ditanam menggunakan biji benih dari buah yang cukup matang dan dirawat dengan racun kulat (Thiram atau capstan). Bubuh 2 biji benih satu lubang yang mana baja organik sebanyak 3-4 mt/ha telah digaul semasa penyediaan tanah. Jarak tanaman ialah 1.5-2.0 m x 2.5-3.0 m dan sebaiknya disediakan batas tanaman atau 'ridging technique'. Terdapat kaedah menanam kundur dengan menggunakan sistem para trellis dibeberapa negara. Kaedah ini sangat sesuai bagi menghasilkan kundur yang besaiz sederhana dinama buanya akan bersih dan dapat dikawal berbanding dengan menanam diatas tanah sahaja. Baja NPK 15:15:15 sebanyak 20 gm/pokok diberikan 2 kali dan kemudian baja NPK 12:12:17:2 sebanyak 250 kg/ha. Kawalan rumpai dijalankan dengan cara manual dan cara kimia. Antara musuh tanaman kundur seperti keluarga cucurbit yang lain ialah serangan Aphid, Ulat Pengorek Daun (Aulacaphora spp), Kutu Daun (Aphis craccivora) yang boleh dikawal dengan racun serangga. Keadaan cuaca dan persekitaran yang panas dan lembab menyebabkan serangan serangga dan penyakit tanaman kundur sering berlaku. Serangga yang merosakkan bahagian daun lebih dominan seperti serangan oleh serangga Kumbang Kundur (Aulacophora foveicolis). Kumbang ini lazimnya menyerang bahagian pucuk daun dengan memakan pucuknya sehingga rosak. Sementara itu serangan oleh serangga popular seperti Lalat Buah (Daucus spp) yang menyerang buah kundur ada berlaku. Pokok kundur memang mudah diserang beebrapa jenis penyakit cucurbit yang ada di Malaysia seperti penyakit Antraknos yang disebabkan oleh sejenis kulat iaitu (Collectotrichum spp),Serangan oleh Penyakit serius iaitu Penyakit Downy Mildew yang berpunca dari sejenis kulat (Pseudomonas cubensis) boleh menyebabkan petani kurang atau tidak mendapat hasil. Serangan penyakit ini cepat berlaku dan mematikan pokok jika tidak cepat dikawal. Seterusnya adalaj jenis Penyakit Layu Karat (Rust Mildew - oleh Erysiphe spp) dan dikawal dengan Amalan Pertanian Baik, Kebersihan ladang, Varieti tahan serangan dan beberapa jenis racun kulat.

Buah kundur akan di tuai mengikut peringkat kematangan dan tujuan pemasaran. Bagi petani yang menanam kundur keliling rumah dan hendak petik muda untuk dibuat sayur boleh petik kundur seminggu selepas proses anthesis. Buah yang matang akan dituan 100-160 hari selepas menanam diladang. Buah yang matang dikenali dengan warna hijau dan keputihan berdebu seperti berlilin dan tangkai buah kundur akan di potong dengan pisau tajam. Buah perlu di bersihkan dari kekotoran seperti tanah, lumpur dan sebagainya kemudian digredkan mengikut saiz dan kualiti sebelum dijual. Buah kundur merupakan buah yang mudah rosak jika tidak dikendalikan 'post harvest handling' dengan baik. Ia akan busuk sebelum dijual apabila dicampakkan dengan kasar dimana buah boleh pecah. Kajian saya mendapati berat setiap biji buah kundur antara 1 - 15 kg bergantung kepada penjagaan tanaman. Anggaran hasil tanaman kkundur secara komersil sebanyak 20 -50 mt/ha. Buah muda tidak tahan lama tetapi buah matang tahan hingga beberapa minggu kerana lapisan lilin membantu menghalang serangan organisma perosak dan dijaga dengan cara baik. Kajian penulis di Mersing, Johor mendapati kos pengeluaran untuk sehektar penanaman kundur sebanyak RM 9,140 sehektar dimana ia mampu menghasilkan sebanyak 45,000 kg buah kundur segar yang dijual dengan harga RM 0.30 sekilogram. Analisa kewangan menunjukkan jumlah pendapatan kasar sebanyak RM 13,500 sehektar. Anggaran untuk pendapatan bersih sebanyak RM 4,350 sehektar. Analisa penulis mendapati Kos setiap bagi kg kundur ialah sebanyak RM 0.20 sekilogram dan keuntungan setiap ringgit dilaburkan sebanyak RM 1.47. Tanaman kundur di Malaysia juga merupakan sistem perladangan yang tidak meluas diusahakan kerana agak sukar untuk mencari pasaran tetap. Kajjian saya mendapati hanya terdapat kurang dari 10 pengusaha kundur komersial yang aktif menanam kundur di Malaysia iaitu di sekitar Johor (Daerah Kota Tinggi dan Mersing serta Kluang) dan Pahang serta beberapa lokasi di Selangor. Penanaman kundur lazimnya dilakukan oleh petani yang biasa menanamnya dan mengikut keperluan pasaran. Wasallam!.
TANAMAN KUNDUR...KURANG ADA....
PAHANG,JOHOR... PERAK PUN JUGA...
POKOK MENJALAR... BUAH BESARNYA...
DAPAT UNTUNG....DIATAS USAHANYA....

By
M Anem,
Senior Agronomist,
Penanaman Kundur Komseril, 
Kg Sepayang, Rompin, 
Pahang, Malaysia.
(21 Jamadilakhir 1438H)

Saturday, March 25, 2017

LIMAU MYRTYLE - HERBA BERGUNA

LIMAU MYRTYLE (Backhousia citriodora) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Myrtaceae dimana ia sesuai ditanam di negara kita. Bahagian tumbuhan yang digunakan adalah daripada keseluruhan pokok tapi lebih khusus kepada bahagian daunnya sama ada dalam bentuk segar atau daun kering. Tumbuhan ini juga dikenali dengan nama Limau myrtle, limau wangi myrtle, limau wangi dahan besi dan beberapa lagi. Ia adalah tumbuhan berbunga dari genus keluarga Myrtaceae dan Backhousia. Dippercayai berasal dari kawasan hutan hujan subtropika tengah dan tenggara Queensland, Australia kemudian ia tersebar secara semula jadi dari Mackay ke Brisbane. Nama-nama lain yang juga digunakan untuk tumbuhan ini adalah seperti Pokok manis verbena, Mmyrtle manis verbena, Limau wangi verbena dan juga Limau wangi backhousia. Terdapat 10 jenis tumbuhan limau Myrtyle dari keluarga ini iaitu seperti jenis Backhousia citriodora, Backhousia myrtifolia, Backhousia sp, Backhousia anisata, Backhousia citrodora height, Backhousia citriodora Melbourne, Backhousia angustifolia, Backhousia enata, Backhousia citriodora tree dan jenis yang ke 10 adalah Backhousia citriodora. Tanaman ini ada ditanam oleh individu dibeberapa negeri tetapi penanaman secara komersil limau Myrtyle ini dlkuakan di Johor dan di Selangor oleh sebuah syarikat. Foto diatas adalah diambil daripada ladang limau Myrtyle di Sekinchan yang mendapat bimbingan Jabatan Pertanian melalui EPP1 beberapa tahun dulu. Selain daripada khidmat nasihat teknikal, pengusaha ini mendapat bantuan 'matching grant' diberikan untuk sistem peralatan pemprosesan diladang tersebut pada tahun 2015. Antara peralatan yang dibantu adalah seperti Dryer, Grinder, Oven Pengering, Sistem Pembungkusan dan Bangunan memproses. Artikel subuh ini say amenulis dalam "Anim Agro Technology" berkaitan dengan komoditi Limau Myrtyle yang agak jarang dibincangkan didalam negara kita.

Pertumbuhan pokok limau Myrtyle boleh mencapai ketinggian sehingga 20 meter (66 kaki). Daunnya sentiasa malar hijau dengan susunan bertentangan dan berbentuk mata tombak, 5-12 cm (2,0-4,7 inci) panjang dan 1.5 - 2.5 cm (0.59 - 0.98 inci) lebar, hijau kilat. Berbunga dengan warna krim putih yang berukuran 5-7 mm diameter dimana ia berkelompok di hujung dahan sepanjang musim. Dari segi nama dan etimologi, pada tahun 1853 nama botani Lemon myrtle ditukarkan kepada Backhousia citriodora sempena nama seorang ahli botani berbangsa Inggeris iaitu James Backhouse. Nama "Myrtle Limau wangi" kemudian diberikan kerana baunya yang amat kuat seperti limau atau buah bacang terhasil apabila daunnya telah dihancurkan. Nama "Myrtle Limau wangi" kemudian dipendekkan sebagai "limau myrtle" bagi tujuan perdagangan terutama oleh industri pemakanan sebagai ramuan masakan. Limau Myrtle kerap juga di kelirukan dengan nama "limau dahan besi” (lemon ironbark) yang mana ia merupakan Eucalyptus staigeriana. Dalam industri didapati kandungan Utama Minyak pati dri Lemon Myrtle (Backhousia citriodora) dari bahagian daun ini mengandungi minyak pati terpenting dengan kadar 4 - 5% daripada terpenoid aldehydes. Bahan kimia ini adalah sekitar 90 - 95% citral, netral dan geranial. Unsur lain yang dikesan dalam tumbuhan ini adalah seperti Mycenae, Linalool, Citronellal, Cyclocitral dan Methyl-heptenone. Minyak Pati (Essential oils) yang turut terdapat dalam dua jenis minyak terpenting B.citriodora iaitu jenis-chemo (chemotype). Antara jenis-chemo citral dilaporkan lebih banyak digunakan dan ditanam di kebanyakan kawasan di Australia sebagai bahan perisa dan minyak patinya. Pemisahan (isolation) dari Citral melalui sulingan pewapan menghasilkan minyak limau myrtle diantara 90-98% dimana kebanyakan dari minyak ini 1-3% adalah terhasil dari daun segar. Ia adalah sumber semula jadi yang paling tinggi citral. Jenis-chemo citronellal sesuatu yang luar biasa dimana ia boleh digunakan sebagai agen untuk penghalau serangga. 


Daun dan bunga limau ini sesuai untuk digunakan dalam campuran teh dan minuman, biskut tenusu, roti, kuih-muih, pasta, sirap, likur, minyak berperisa, pembungkusan ikan (salmon) dan sos celup dan renih. Sukatan khas iaitu dimasukkan sebanyak 15.7 mg /mL ekstrak daun dalam metanol kidakwa baik sebagai agen anti-bakteria dan ia boleh diambil 3 cawan sehari dari 2 - 4 mL dalam larutan alkohol 1%. Dalam pada itu sejumlah 0.18 mg dari 1% minyak limau myrtle disapu pada tubuh dalam satu tempoh pendedahan 8 jam digunakan bertindak sebagai sapuan antimicrobial. Lazimnya syor untuk minuman maka sebanyak 2 helai daun muda digunakan atau daun kering limau myrtle sesuai ditaburkan keatas makanan. Masakan dengan campuran Lemon myrtle dikenal sebagai perisa makanan yang dirujuk sebagai "Ratu herba limau"(Queen of the lemon herbs). Daun ini sering digunakan sebagai teh dalam bentuk kepingan kering atau dalam bentuk serbuk kering untuk jangka hayat lebih lama. Ia turut mempunyai pelbagai kegunaan seperti sebagai hirisan kepingan lemon myrtle didalam biskut butter (shortbread); perisa dalam pasta; keseluruhan daun untuk ikan bakar; direndam dalam macadamia atau minyak sayuran; dan dijadikan teh dan juga termasuk campuran dalam teh. Ia juga boleh digunakan sebagai pengganti rasa limau dalam makanan berasaskan tenusu, seperti kek keju, limau berperisa ais krim dan sebagainya. Daun kering limau ini mempunyai keupayaan memerangkap radikal bebas yang didakwa memang mempunyai sifat anti-microbial, Bagaimanapun minyak pati yang terlalu pekat adalah toksik kepada sel-sel manusia bertindak secara in-vitro. Apabila dicairkan kepada kira-kira 1% maka kadar penyerapan melalui kulit dan kerosakan boleh di minimakan. Minyak Lemon myrtle mempunyai Rideal–Walker coefficient yang tinggi iaitu produk yang berpotensi sebagai anti-mikrobial. 


Ciri-ciri anti-mikrob yang terdapat dalam minyak limau ini mampu menyerap mikrob dalam peluh yang menyebabkan bau busuk badan. Aroma bersih minyak ini menjadikan penggunaannya tidak dapat dielakkan sebagai pembersih udara kerana ia juga mampu membunuh kuman dan organisma mikro yang lain di atmosfera. Perkara ini seterusnya akan menjadikan rumah tempat menjadi lebih selesa untuk didiami. Menaikkan perasaan dan emosi juga antara kehebatan minyak Lemon myrtle dimana ia juga didapati dengan kesan menenangkan, mengangkat dan menyegarkan perasaan kemurungan dan pemikiran takut. Dengan 2 titis Minyak ini yang dicampur dengan minyak kelapa boleh digunakan membantu mengurut tapak kaki melega dimana ia juga mengurangkan rasa tekanan, menggalakkan tidur yang lebih baik dan meningkatkan keyakinan diri. Faedah-faedah turut digunakan dalam penyediaan teh, perisa dalam membuat kek dan roti, savories, sirap, gula-gula, sos, pencuci mulut, mayonnaises, syampu, losen badan dan penyegar mulut. Ia juga digunakan sebagai perisai pelindung dalam industri pemakanan sebagai minyak Lemon myrtle dikenali untuk memusnahkan yis kerosakan makanan, bakteria dan patogen lain. Sebagai satu peringatan sebaiknya elakkan penggunaan minyak pati untuk bahagian dalaman. Perlukan kita sentiasa ingat untuk mencairkan minyak pati dengan minyak pembawa yang sesuai disebabkan ia sebagai minyak pati tulen ia cecair amat pekat yang boleh menyebab kerengsaan kulit atau kesan sampingan lain jika digunakan sebagai pati. Jangan gunakan minyak pati limau ini sebelum keluar di bawah cahaya matahari kerana ia mempunyai kesan photo toxicity tinggi seperti minyak sitrus lain.

Lemon myrtle didakwa memang jenis tumbuhan herba yang mengandungi tinggi khasiat. Lemon Myrtle yang nama saintifiknya Backhousia citriodora kini termasuk dalam keluarga Myrtaceae merupakan tumbuhan asal hutan hujan Australia. Ia ditanam secara komersial di Queensland dan pantai utara New South Wales, Australia. Ia merupakan sejenis tanaman industri yang penting di Australia. Aroma dan rasa lemon myrtle menyerupai campuran limau, serai dan lemon. Daun lemon myrtle mengandungi sitral yang paling tinggi iaitu 90 hingga 98 peratus berbanding serai sebanyak 75 peratus dan lemon hanya empat peratus yang boleh dijadikan minuman, makanan kesihatan, perisa makanan serta produk penjagaan diri selepas dikeringkan. Berdasarkan kajian, sitral mempunyai fungsi sebagai antioksida yang tinggi serta antibakteria dan mikrob. Minyak yang diekstrak daripada lemon myrtle yang tulen mengandungi co-efficient pada skala 16, lebih tinggi berbanding eucalyptus dan minyak pokok teh. Diantara produk yang boleh dihasilkan melalui Lemon Myrtle adalah minuman, makanan kesihatan, perisa makanan dan produk penjagaan diri. Tanaman ini merupakan sumber terkaya kalsium, kadar vitamin E dan antioksidan yang tinggi. Ubatan terapi lemon myrtle bertindak sebagai antiseptik, antivirus, penenang untuk sistem saraf, penenang dan penyembuh. Tanaman lemon myrtle telah dibawa masuk ke Malaysia pada tahun 2009 oleh syarikat swasta dalam bentuk keratan pucuk dan ditanam di rumah kuarantin di Hulu Langat dengan kerjasama Jabatan Pertanian. Pada tahun 2010, tanaman ini telah mula ditanam di Sekinchan, Selangor bagi melihat pertumbuhan tanaman lemon myrtle di Malaysia. Lemon myrtle juga telah ditanam di beberapa kawasan lain termasuk di Mardi Kluang dan Kuala Selangor serta dalam perancangan untuk dikembangkan ke Sabah serta Sarawak. Ternyata tanaman ini sesuai ditanam di Malaysia dengan menunjukkan prestasi pertumbuhan yang baik dan memberangsangkan, jauh lebih cepat berbanding di Australia. Ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti cuaca dan iklim di Malaysia yang panas dan lembab sepanjang tahun dengan taburan hujan yang sekata. Tanaman lemon myrtle boleh dibiak dengan kaedah keratan batang dan kultur tisu. Kaedah kultur tisu sesuai digunakan untuk membekal bahan tanaman pada skala yang besar terutama klon baharu. Di Australia teknik penuaian bagi daun lemon myrtle bermula pada umur 18 bulan dengan berat purata 2.6 kilogram (kg) sepokok dalam setahun dan pokok akan matang pada tahun keempat dengan berat 4.5kg sepokok dalam setahun. Di Malaysia pula teknik penuaian daun yang pertama boleh dilakukan semasa pokok berumur sembilan bulan. Pengurusan bagi tanaman lemon myrtle sangat mudah dan tiada masalah dari segi serangan perosak atau penyakit yang serius. Walaupun tanaman ini masih baru diperkenalkan, tetapi potensi yang ditunjukkan amat menggalakkan. Pada masa kini terdapat banyak produk telah dikeluarkan berasaskan lemon myrtle seperti teh campuran lemon myrtle, sabun mandi, syampu, aroma terapi, pewangi kenderaan, losyen, minyak wangi, bahan perisa dan lain-lain lagi. Keuntungan bersih bagi lemon myrtle mula diperoleh pada tahun pertama. Lemon myrtle mempunyai potensi yang besar untuk diusahakan bagi memberi sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia dalam sektor pertanian. Kualiti produk yang dikeluarkan juga menepati piawai yang ditetapkan oleh pasaran antarabangsa. Ini membolehkan tanaman dan produk ini dipasarkan secara besar-besaran memandangkan permintaan yang tinggi terhadap produk kesihatan serta kegunaannya yang pelbagai. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
LEMON MYRTYLE... APAKAH BENDANYA...
MACAM POKOK LIMAU... BUAHNYA TIADA...
DIKELASKAN SEMULA...SEBAGAI HERBA...
ADA DITANAM.. DISELANGOR MENCUBA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Tanaman Limau Myrtyle,
Sekinchan, Selangor,
Malaysia.
(19 Jamadilakhir 1438H)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...